Verbeter de wereld, begin bij je dak

De laatste jaren zijn de panelen flink in prijs gedaald waardoor de gemiddelde terugverdientijd op zo’n zeven jaar ligt. Lees hier hoe en wat.
Zonnepanelen

Bij zo’n 8% van de Nederlandse huishoudens liggen al zonnepanelen op het dak. Geen wonder want dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee! De laatste jaren zijn de panelen flink in prijs gedaald waardoor de gemiddelde terugverdientijd op zo’n zeven jaar ligt.

Ook de overheid helpt een handje mee om het ons zo makkelijk mogelijk te maken:

  • Btw teruggave: Er is geen landelijke subsidie meer voor zonnepanelen, maar je kunt de 21% btw die je betaalt voor de aanschaf en installatie nog steeds terugvragen aan de belastingdienst.
  • Energiebespaarlening: Een gunstige lening voor het verduurzamen van je woning. Je mag maximaal 75% van de lening besteden aan zonnepanelen. Voor het restant kun je bijvoorbeeld een zonneboiler aanschaffen of je dak beter isoleren.
  • Salderingsregeling: Over deze regeling is een hoop te doen. Hij kost de schatkist veel geld en de regering wil hem dan ook afschaffen. In de periode 2023 – 2031 gaat een afbouwregeling gelden.
  • Overwaarde hypotheek: Als je overwaarde hebt op je huis kun je die ook gebruiken. De investering voegt namelijk ook waarde toe aan je huis en je kunt tegen lage maandlasten direct profiteren van zonnepanelen.

Hoe werkt salderen?

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen meer stroom op dan nodig is. De stroom die niet direct gebruikt wordt, gaat naar het centrale elektriciteitsnet. Met salderen worden de kosten van de geleverde en afgenomen stroom precies tegen elkaar weggestreept. Dat kan alleen omdat de overheid de energiebelasting en leveringskosten compenseert die de netleverancier normaal gesproken in haar prijzen verwerkt.

Vanaf 2023 tot 2031 gaat de overheid de compensatie langzaam afbouwen. Je krijgt dan een lagere vergoeding voor de energie die je aan het net levert maar je betaalt nog steeds het volle pond voor de stroom die je via het net afneemt. Per saldo ga je er dus op achteruit.

De toekomst is zelfvoorzienend

Het goede nieuws is dat er hard wordt gewerkt aan oplossingen waarmee je niet meer afhankelijk bent van het energienet. Met speciale accu’s kun je de opgewekte stroom straks lokaal bufferen en gebruiken als het nodig is. Een voorbeeld hiervan is de Tesla Powerwall. Nog iets te prijzig voor een gemiddeld huishouden (ca. €10.000), maar de betaalbare varianten zijn onderweg.

Conclusie

Als je nu zonnepanelen aanschaft, kun je nog volop profiteren van alle regelingen. Na 2023 duurt het misschien een paar maanden langer om je investering terug te verdienen, maar je energierekening gaat sowieso omlaag en je draagt bij aan een duurzame wereld. Bij twijfel gewoon doen dus!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp