Welkom Energietransitie

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar één ding is zeker. Over vijftig jaar ziet de wereld er anders uit dan nu. Wie had er in 1970 kunnen denken dat we nu alweer van het aardgas af willen?

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar één ding is zeker. Over vijftig jaar ziet de wereld er anders uit dan nu. Wie had er in 1970 kunnen denken dat we nu alweer van het aardgas af willen?

Eindelijk een warm en comfortabel huis

In 1959 werd eerste aardgasbel in Groningen ontdekt. Nederland stond op zijn kop en de vlag ging uit. Het aardgas was een gouden kans voor de economie. Eindelijk waren de jaren van schaarste voorbij en kregen we zicht op een betere toekomst met meer welvaart en luxe.

En daar waren we aan  toe! Tot in de jaren zestig had elk huishouden maar één kachel in de woonkamer, in de rest van het huis was het koud. Warm water uit de kraan bestond niet. Een warme douche zat er dus niet in. Je moest het doen met een teiltje water dat gekookt werd op een fornuis dat brandde op stadsgas, butaangas of nog op kolen: vies, onhandig en ongezond.

Het heeft wat gekost!

De vondst van het aardgas bood volop kansen. Handen uit de mouwen dus! Vanuit Groningen werd een landelijk netwerk van gasleidingen uitgerold en in de loop van de jaren zestig gingen alle gemeenten over op het aardgas, al ging dat niet zonder slag of stoot.

Veel huishoudens moesten een nieuw fornuis of een kachel aanschaffen omdat het oude niet geschikt was voor aardgas. De overheid zorgde voor een inruilpremie bij inlevering van oude apparatuur, maar het was nog steeds een grote investering. Bovendien moest iedereen ook nieuwe pannen kopen en aansluitkosten betalen. Het gemopper was dan ook niet van de lucht: “hoezo betalen, wij hebben er toch niet om gevraagd?!”

Terug naar nu

Vandaag de dag staan we weer voor een energietransitie die veel onrust veroorzaakt. Logisch ook, want er staat veel op het spel. Onze levensstandaard ligt anno 2019 hoger dan 50 jaar geleden en het is maar de vraag of dat zo kunnen houden. Natuurlijk willen we allemaal schone lucht en een betere toekomst voor onze kinderen, maar tegen welke prijs? De energiekosten gaan alleen maar omhoog en het is dan ook geen wonder dat veel mensen de hakken in het zand zetten.

Tot ziens in 2050

Toch lijkt er geen ontkomen aan. De politiek heeft een besluit genomen en daar moeten we het mee doen. De komende jaren zullen hoe dan ook in het teken staan van de omschakeling naar een groene economie. De ambitie is dat we in 2050 van het gas af zijn, en ook nog eens 100% klimaatneutraal. Dat is nogal wat. Kom dus maar op met die groene stroom, zonnepanelen en warmtepompen. Ik ben nu al benieuwd hoe we over vijftig jaar op de huidige energietransitie terugkijken!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp