Waarom is de energierekening toch zo ingewikkeld?

Je doet de stekker in het stopcontact en er komt stroom uit. Je draait de kraan open en je hebt warm water. Veel partijen hebben iets te zeggen over onze energievoorziening en dat zie je terug op je rekening.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Energierekening

Je doet de stekker in het stopcontact en er komt stroom uit. Je draait de kraan open en je hebt warm water. Het lijkt zo simpel, maar er is veel voor nodig om het mogelijk te maken. De energiemarkt is erg versnipperd: energieleveranciers, netbeheerders, de ACM en ook de overheid. Ze hebben allemaal iets te zeggen over onze energievoorziening en dat zie je terug op je rekening. Dus waarom is de energierekening toch zo ingewikkeld?

De jaarlijkse verrassing

De afrekening die dit jaar op de mat valt, zorgt in veel huishoudens voor gedoe. Hoogoplopende discussies over wasmachines die nooit vol zitten, televisies die dag en nacht stand-by staan of lampen die onnodig branden. Geen wonder want de energiekosten zijn het afgelopen jaar flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Maar hoe weet je nou of de rekening wel klopt?

Een overzichtelijke rekening

De regels die de ACM heeft opgesteld om energierekeningen overzichtelijker te maken, hebben ervoor gezorgd dat je een goed gestructureerde factuur krijgt met allerlei gedetailleerde kostenposten, cijfers en bedragen. Maar al die details roepen ook veel vragen op. Waar staan al die verschillende bedragen voor? Hoe controleer je ze? Wat moet je doen om je kosten omlaag te brengen?

Wil je het weten, dan zit er niks anders op dan je rekening goed door te spitten. Met de volgende informatie kom je een heel eind.

Kosten, tarieven en belastingen

De jaarrekening is opgebouwd uit drie delen: het leveringsdeel, het netwerkdeel en de belastingen. Alleen de leveringskosten komen terecht bij je energieleverancier. Dat zijn ook de kosten waar je de meeste invloed op hebt.

De netwerkkosten zijn de tarieven die je betaalt om energie naar je huis of bedrijf te krijgen. De netbeheerder bepaalt de hoogte van dat bedrag. Wil je minder aan netwerkkosten betalen, dan zul je moeten verhuizen naar een andere plaats. En de belastingen? Zolang je in Nederland leeft zul je die gewoon moeten betalen. Niks aan te doen!

Weet waar je kunt besparen

Gelukkig hebben we de leveringskosten nog. Meterstanden, normaal tarief, nachttarief, overstapkorting, opslag duurzame energie… In onze uitleg over de energienota lees je wat het allemaal betekent. Maar wat je ervoor betaalt, hangt helemaal af van de energieleverancier en abonnementsvorm die je kiest. En van je energieverbruik natuurlijk! Hoe minder je verbruikt, hoe lager de kosten. Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel!