Vrouwelijke energie?!

Al een tijdje schrijf ik columns voor Welkom Energie. Deze maand kreeg ik zomaar een thema in mijn schoot geworpen. Of ik eens een stukje vanuit het vrouwelijke perspectief kon schrijven over energie.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
vrouwen energie

Al een tijdje schrijf ik columns voor Welkom Energie. Deze maand kreeg ik zomaar een thema in mijn schoot geworpen. Of ik eens een stukje vanuit het vrouwelijke perspectief kon schrijven over energie… Nou ben ik zelf een vrouw, dus je zou denken dat dat zo gepiept is. Nee dus! Ik kan nergens harde cijfers vinden over het energieverbruik van mannen versus vrouwen. Bovendien heb ik niets met dat Venus en Mars gedoe. Ik herken me er nooit zo in.

Die eeuwige clichés

In de yin en yang staat de vrouwelijke energie voor zachtheid, verbinding en zorgzaamheid. Dat impliceert dat vrouwen van nature zorgvuldiger met energie omgaan dan mannen. Toch is het nog maar de vraag of dat zo is. Volgens de overlevering hebben vrouwen het altijd koud en zetten ze de verwarming standaard een tandje hoger. Bovendien brengen ze gemiddeld meer tijd onder de douche door. En de mannen? Die rijden graag te hard, eten meer vlees en hangen het liefst de hele dag voor een enorm beeldscherm.

De praktijk

Al die clichés stroken niet met mijn eigen ervaring. Als er een snelheidsboete bij ons op de mat valt, dan is hij voor mij. De man houdt zich altijd keurig aan de regels! Vlees eten doen we allebei met mate (ik geef toe dat ik de man hierin heb moeten opvoeden) en die grote televisie is er gekomen omdat hij vond dat de vorige verouderd was en ik eiste dat we dan wel meteen een grotere zouden nemen. Als vrouw wil je nou eenmaal graag Netflix kijken, gezellig met een dekentje op de bank en de verwarming niet te hoog.

Meer dan techniek

Toch ontken ik niet dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten. Als het om nieuwe techniek gaat zoals slimme thermostaten, zonnepanelen en elektrische auto’s, lopen de mannen meestal voorop. Maar energie is niet alleen een kwestie van techniek. Het gaat ook om communicatie, oude, vochtige woningen, koude winteravonden, vliegschaamte, voedselverspilling en de opwarming van de aarde. Dat zijn onderwerpen waar vrouwen vaak wat meer mee hebben. Mooi dat we elkaar zo goed aanvullen! Of het nu gaat om het vinden van een energieleverancier, de aanschaf van een elektrische auto of zonnepanelen. Uiteindelijk moeten we het samen doen. Mannen en vrouwen.