Vrijheid

Jörgen Raymann en Jaap Bakker schrijven elkaar brieven. Het EK is dan wel mislukt maar we hebben genoeg om naar uit te kijken: vrijheid!
Jörgen en Jaap

Almere, 1 juli 2021

Beste Jörgen,

Vind je het erg als we het niet over het EK gaan hebben? Ik ben na de wedstrijd tegen Tsjechië niet echt in de stemming om daar nog eens diep op in te gaan. Een jaar lang was heel Nederland viroloog, een week lang was iedereen bondscoach en nu kunnen we allemaal Formule 1 expert zijn; we zijn wel trots op Max!

Het goede nieuws van deze week is natuurlijk wel de openstelling van Nederland. We mogen weer vrij uit eten, de festivals gaan weer starten en de jeugd mag het gespaarde geld weer opmaken aan tafels en flessen in de clubs. En in navolging van Oranje mogen we allemaal weer op vakantie.

Het is weer even wennen om zonder mondkapje een winkel in te gaan, wennen dat het weer druk wordt op de weg en wennen dat mensen je een hand willen geven. Dat laatste hoeft van mij niet perse terug te komen en ik vind het persoonlijk wel fijn dat de 1,5 meter samenleving ervoor gezorgd heeft dat mensen vaker om zich heen kijken of ze niet in de weg staan.

Ik denk dat we weer snel terug zullen zijn op het oude normaal. We vergeten allemaal wat er is gebeurd want het gevaar is tenslotte geweken. We kunnen genieten van onze vrijheid en doen dat met volle teugen. Het gespaarde geld mag weer gebruikt worden voor uitjes en vakanties en daarmee stimuleren we de economie met als gevolg een forse oververhitting.

Voor veel ondernemers in de horeca en evenementenindustrie is het een redding dat ze weer geld kunnen verdienen. Maar ze zijn diep gegaan in hun reserves en veel van hun collega’s hebben het ook niet gered. Het is nu zaak dat er weer tijdig reserves worden opgebouwd voor het geval dat een gevaarlijkere mutatie van het virus de kop opsteekt. Zolang er maar genoeg mensen zijn die zich niet laten vaccineren kan het virus blijven woekeren als een veenbrand en lustig door muteren.

Ik merk wel dat het afgelopen jaar bij mij wat teweeg heeft gebracht. Ik heb niet meer zo’n behoefte aan materiele zaken en meer behoefte aan hechte relaties. Het kan ook de leeftijd zijn die dat met zich meebrengt. Ik krijg steeds meer het gevoel dat ik moet ontspullen en meer tijd moet investeren in het opdoen van intense ervaringen.

En dan heb ik het niet over thrill-seeking en bungee jumpen, maar over het stilstaan bij het nu en waarderen wat je hebt. Qua vakantie zou ik nu liever gaan backpacken in Thailand dan in een all-inclusive resort gaan zitten; been there, done that.

Is dat een fase in het leven of ben ik gewoon een sentimentele gek aan het worden?

Groeten, Jaap

Lees ook de brief van Jörgen hiervoor “Leiderschap

Het antwoord op deze brief vind je hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp