Vrijheid deel 2

Jörgen Raymann en Jaap Bakker schrijven elkaar brieven. Vrijheid is een beperkt begrip en misschien kunnen we er niet goed mee om gaan. Toch maar gaan vissen?
Jörgen en Jaap

Almere, 15 juli 2021

Beste Jaap,

Met grote ontroering las ik jouw enthousiasme over de openstelling van Nederland. De waarheid heeft ons vrij snel ingehaald. Ik heb mijn laatste jaar als festivaldirecteur van Dias Latinos in Amersfoort, tenminste nog een beetje kunnen genieten. De maatregelen die er genomen moesten worden om het mogelijk te maken, waren niet gemakkelijk, maar wij hebben tenminste nog in het weekend dat het festival seizoen open was iets kunnen doen. Ik vind het voor onze jeugd vooral vreselijk. Na ruim een jaar opgesloten te hebben gezeten, kan ik mij goed voorstellen dat ze even los wilden gaan, om dan toch nog besmet te worden o.a. met behulp van een falend controlesysteem en
door een te snelle en premature openstelling.

Dat zij voornamelijk de schuld krijgen van de besmettingshaard-explosie, terwijl ik dit schrijf zit her R-getal op 2.17, is natuurlijk extra klote. Het is makkelijk om alleen de regering en het beleid verantwoordelijk te stellen, zij zijn immers hoofdverantwoordelijk, maar hoe zit het met onze eigen verantwoordelijkheid. Tijdens versoepelingen, maakte bijna iedereen zich schuldig aan het schenden van de 1,5 m regel. Ondergetekende ook, met vrienden die net als ons volledig gevaccineerd zijn. Maar onze kinderen zijn dat nog niet en zeker de deltavariant kan voor hen een reëel gevaar zijn. Wij hebben dus bij ons de regels teruggedraaid. Ik draag mijn bekbef weer als ik de winkel of bij de pomp binnenloop, ontsmet regelmatig mijn handen en houd de 1,5 m zoveel mogelijk in de gaten. Heb ook besloten om niet meer met mensen die niet willen vaccineren in discussie te gaan, omdat blijkbaar de meesten net zo zeker van hun zaak zijn als ik zeker ben van het belang van wél vaccineren. Gezien de cijfers zijn pro-vaxxers voorlopig gelukkig ruim in de meerderheid. Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Vind het sowieso intrigerend dat wetenschap steeds meer een mening wordt en dat sommige mensen hun eigen mening als wetenschap verkopen.

Ook ik ben gedurende het afgelopen jaar erachter gekomen dat geluk nog meer in de eenvoud van dingen zit dan ik al dacht. Samen thuis koken en dineren met een lekker wijntje is even leuk als een avondje uiteten. Oké, je mist de bediening wel, maar dat kun je makkelijk om en om doen om de ervaring iets te benaderen. Je eigen huis tot uitgangscentrum maken kan ook, bij ons is de slaapkamer een Boutique hotel, de eettafel een restaurant, het balkon een lounge terras en de keuken een bruin café. Het is wat je ervan maakt. Mijn beste ontdekking dit jaar: Vakantie in eigen land. Er zijn werkelijk prachtige plekken die ik nog wil ontdekken in ons eigen mooie landje. Zo heb ik laatst een huisje aan een visvijver gehuurd voor een midweek. Ff werken in een andere omgeving, in het dorp was er alleen een Lidl en er was een tuincentrum waar ik voor €75 aan visgerei heb gekocht. Het heeft de hele week geregend, maar het geluksmoment toen ik eindelijk een stekelbaars van 8cm teruggaf aan de vijver, was onbetaalbaar.

Het ligt misschien aan de leeftijd, wij worden hopelijk wijzer. Trouwens over wijs gesproken, ik wil een sup kopen, zo’n surfboard met een peddel. Lijkt het jou een wijze beslissing om op mijn leeftijd met een nieuwe tak van sport te beginnen?

Groeten, Jörgen

Lees ook de brief van Jaap hiervoor “Vrijheid

Het antwoord op deze brief vind je hier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp