De brieven van Eus & Jaap (7)

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Dit keer over de energiebranche en het nieuws dat ons de afgelopen tijd bezig houdt....
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Dit keer over de energiebranche en het nieuws dat ons de afgelopen tijd bezig houdt….

Almere, 7 oktober 2019

Hoi Eus,

De kranten staan de laatste tijd bol van het nieuws over de energiebranche. En waar het zou moeten gaan over het tegengaan van ons sprinkhanengedrag waarmee we de wereld uitwonen, wordt het nieuws beheerst door de verkopers van energiecontracten die zich niet koosjer gedragen.

Wordt jij ook wel eens gebeld? Ik niet zo vaak gelukkig maar als ze bellen zeg ik dat ik de directeur van mijn energieleverancier goed ken. Dan is het gesprek al snel over.

Bij Welkom Energie doen we niet aan telefonische verkoop, ook niet aan de deur trouwens. Dat wil niet zeggen dat we het nooit gaan doen want een goed verhaal moet je wel kunnen vertellen natuurlijk. Maar de reputatie van telefoonterreur is tot een historisch dieptepunt gedaald en dat is geen goed moment om te beginnen, ook al bedoel je het nog zo goed!

De intentie van energiebedrijven is altijd goed, tenminste dat hoop ik. De uitwerking bij allerlei opportunistische verkopers wat minder. Er schijnt een relatie te bestaan tussen de hoogte van de bonus en de ethiek van de verkoper. Die relatie is alleen wel omgekeerd evenredig.

En dan is er natuurlijk de consumentenbond die zich als beschermer van de maatschappij druk maakt over de gezondheid van energiebedrijven. Maar aangezien ze één van grootste verkopers van energiecontracten zijn heb ik daar wel een dubbel gevoel bij; wel de bonussen toucheren voor de verkoop van contracten maar de overheid het laten oplossen als het opportunisme te groot bleek.

Sowieso vind ik dat we teveel de overheid aankijken als ons iets dwars zit. We vinden dat de overheid ons een zo goed mogelijk leven moet geven maar zodra we er voor moeten betalen gaan we in de weerstand. Begrijpt dan niemand dat alles wat de overheid doet door onszelf betaald wordt?

We willen wel vooruitgang maar geen last
We willen snel mobiel maar geen zendmast
We willen goedkoop vliegen maar geen vliegverkeer
We willen steun van de overheid maar geen belasting meer
We willen goedkope energie maar niet minder verbruiken
We willen hamburgers maar geen koeienstront ruiken

Lijkt me wel een aardige typering van de huidige maatschappij toch? Uitzonderingen daargelaten.

Groeten, Jaap

Volgende briefVorige brief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp