De brieven van Eus & Jaap (1)

De komende maanden zullen we de correspondentie publiceren van schrijver en columnist Ozcan Akyol en Jaap Bakker, Directeur van Welkom Energie. Ozcan (Eus) is bekend van onder andere de columns die hij schrijft voor het Algemeen Dagblad.
Eus & Jaap

De komende maanden zullen we de correspondentie publiceren van schrijver en columnist Ozcan Akyol en Jaap Bakker, Directeur van Welkom Energie. Ozcan (Eus) is bekend van onder andere de columns die hij schrijft voor het Algemeen Dagblad. Dit is de eerste brief van Jaap aan Eus. De brieven gaan over actuele thema’s en bekende ergernissen.

Almere, 3 juli 2019

Hé Eus,

Met veel plezier lees ik altijd je columns. De scherpe reflectie op actuele gebeurtenissen, vervat in snedig taalgebruik en grammaticale perfectie zorgen altijd voor een grote glimlach op mijn gezicht. Je kaart daarmee altijd wel de sociale misstanden in onze leefomgeving aan. Het lijkt wel of we tegenwoordig coaching nodig hebben om een beetje normaal te gedragen.

Ik vind zelf het verkeer altijd een goed voorbeeld van hoe we in de veiligheid van ons metalen ros transformeren tot venijnige misgunners en agressieve moraalridders. Dat komt vaak ook omdat de Nederlandse cultuur ons graag eigenaar laat zijn van een specifiek stuk weg. Je ziet dat ook bij parkeren in woonwijken; de openbare weg voor mijn deur is van mij en daar mag ik alleen parkeren. Hetzelfde geldt voor onze plek in de file, onze plek op de linkerbaan en onze plek bij het ritsen. Vreemd eigenlijk dat we een variabel stuk asfalt als zodanig beschouwen, vind je ook niet?

We zijn allebei provincialen. Opgevoed met simpele dingen zoals iedereen op straat groeten, een praatje met de buren, en wars van status. Bij ons in het dorp had je Jan, 78 jaar en vroeger handelaar in textiel. Als Jan met de auto in het dorp rondreed kon hij zomaar ineens stoppen, dan ging het raam open en begon hij een praatje. Iedereen die achter hem stond wachtte geduldig tot Jan met zijn praatje klaar was en dan reed de stoet weer verder. Niemand die Jan zijn praatje misgunde. Dat was overigens altijd hetzelfde praatje: “Jan, hoe gaat ie? Goed hoor, de broeken gaan omlaag, de rokken omhoog en de dekens op en neer.” En dan lachte iedereen hartelijk.

Jan is inmiddels overleden en dat vind ik jammer. Hij was voor mij nog altijd een voorbeeld van hoe je op straat en in het verkeer een ander wat moest gunnen.

Anyway, ik ben wel erg benieuwd naar je nieuwe televisieprogramma. Laat je me weten of je een Jan tegenkomt?

Groeten, Jaap

Lees hier het antwoord van Eus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp