De brieven van Eus & Jaap (9)

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Over laaggeletterdheid en laaggecijferdheid in Nederland.
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Over laaggeletterdheid en laaggecijferdheid in Nederland.

Almere, 12 november 2019

Beste Eus,

Ik denk dat de meeste krantenverkopers niets van hun product weten. Dat komt ook omdat een verkoper niets mag kosten en dus niet zoveel verdient. Waarom zou je dan inhoudelijk je verdiepen in een krant?

Zouden de krantenmannen eigenlijk wel weten wat de lezers belangrijk vinden? En dan doel ik niet op de lezers die trouw een brief insturen als reactie op een artikel, maar wat vinden de lezers van de krantenartikelen, vaste items en columns? Welk cijfer zouden we geven voor de column van Eus?

Ik ben in ieder geval nog nooit benaderd door het AD om mijn mening te geven terwijl ik al 20 jaar klant ben. Ik vind het dan niet raar dat mensen minder gaan lezen en hun toevlucht zoeken in minder betrouwbare media zoals Facebook en Snapchat. Die hebben namelijk veel interessanter nieuws; het wordt op bestelling gemaakt.

Wist je dat laaggeletterdheid in Nederland een probleem is? Zo zie ik in Deventer een percentage van 16% mensen die onvoldoende lees- en schrijfvaardigheden hebben. In Almere is dat rond de 14% en in totaal zijn er 1,3 miljoen mensen die moeite hebben met taal.

1,5 miljoen mensen hebben in ons land moeite met rekenen. En dat herken ik dan meteen aan mijn vrouw; die weet alleen dat als het percentage korting hoger is je meer kleding moet kopen. Ik heb het opgegeven om uit te leggen wat het verschil is tussen absoluut en relatief.

Maar we hebben nog een kans met onze kinderen. Die kunnen we de rekenvaardigheden bijbrengen die nodig zijn om je leven te ordenen en te snappen dat meer uitgeven dan je hebt ervoor zorgt dat je schulden krijgt.

Alleen werkt het schoolsysteem niet mee; als ik vraag hoeveel 13 + 21 is dan wordt in een reflex de telefoon gepakt en het antwoord gegoogled. Ik ben benieuwd wanneer ik ook daar de handdoek in de ring gooi.

Groeten, Jaap

Volgende briefVorige brief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp