De brieven van Eus & Jaap (8)

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Ik wist niet dat er ook kranten waren voor mensen die niet zo goed kunnen lezen....
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Ik wist niet dat er ook kranten waren voor mensen die niet zo goed kunnen lezen….

Deventer, 29-10-2019

Beste Jaap,

Ik lees en hoor ook de klachten van andere mensen die altijd door verkopers worden bestookt, maar om eerlijk te zijn heb ik er nooit last van. Het is me één keer overkomen, ongeveer een week geleden, toen iemand van Essent me in gebrekkig Nederlands een nieuw contract wilde aansmeren. Ik loog dat hij een verkeerd nummer had gebeld. Hij maakte excuus en hing op.

Mijn frustratie is eigenlijk heel anders: ik loop soms vier of vijf keer op een zaterdagmiddag in de stad langs jongens en meisjes die een krant verkopen, allemaal met een embleem van de titel op hun kleding, alleen word ik steevast door hen genegeerd.

Dat heeft natuurlijk met mijn uiterlijk te maken. Ze denken: ‘Dat is een Turk en daarom zal hij wel geen kranten lezen.’ Ik kan me voorstellen dat ze dit doen op basis van ervaring.

Op een dag, afgelopen zomer, stapte ik in een baldadige bui op een van die jongens af. ‘Wat ben je aan het verkopen?’ vroeg ik. ‘Een abonnement op de krant, meneer. Heeft u interesse?’ ‘Ik weet het niet. Is het een goede krant?’ Hij hield een exemplaar omhoog en begon aan een standaardverhaal over alle katernen en vertelde hoe de gemiddelde lezer eruitzag.

‘Hm, ik weet het niet,’ zei ik. ‘Ik wil even bladeren, hoor.’ Het was een Algemeen Dagblad, dus reeds op de tweede pagina prijkte een foto van mij, onder mijn vaste column. Ik bleef extra lang naar het hoekje staren, maar de verkoper kon de link niet leggen.

‘Volgens mij is deze krant iets te ingewikkeld voor mij.’ ‘Oooo,’ riep hij opgewekt. ‘Maar dat is geen probleem. Een collegaatje verderop verkoopt De Telegraaf. Dat is voor mensen die niet goed kunnen lezen.’ Ik roep haar wel even.

Met zijn drieën keken we in de zaterdageditie. Op de showpagina stond wat vervelend nieuws over Badr Hari. ‘Vindt u dat leuk?’ vroeg het meisje. ‘Daar schrijven we vaak over.’ ‘Ik zit heel erg te twijfelen,’ vertelde ik. ‘Op school vertelden ze me ooit dat De Telegraaf verkeerde dingen in de oorlog heeft gedaan. Weten jullie daar iets van?’ ‘Nee, meneer. Maar dat waren andere tijden, toch?’ probeerde de jongen van het Algemeen Dagblad. ‘We maken allemaal weleens fouten.’

Dat leek me een goed moment om nog eens zijn krantje erbij te pakken. Ik sloeg het weer open en wees op de foto onder mijn column.
‘Doet die man jou aan iemand denken?’ Het mooiste was nog wel dat hij het nóg niet zag. ‘Wacht eens even,’ fluisterde het meisje. ‘Dat ben u, meneer.’

Ik wenste ze nog veel succes die middag en wandelde weer naar huis. Het was een waardevolle ervaring. Het bleek maar weer dat veel verkopers geen idee hebben van het product dat ze aan de man proberen te brengen.

Groetjes,
Eus

Volgende briefVorige brief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp