De brieven van Eus & Jaap (2)

De vriendschappelijke brieven van schrijver en columnist Ozcan Akyol en Jaap Bakker, Directeur van Welkom Energie. Dit is de het antwoord van Eus aan Jaap. De brieven gaan over actuele thema's en bekende ergernissen.
Eus & Jaap

De vriendschappelijke brieven van schrijver en columnist Ozcan Akyol en Jaap Bakker, Directeur van Welkom Energie. Dit is de het antwoord van Eus aan Jaap. De brieven gaan over actuele thema’s en bekende ergernissen.

Deventer, 22 juli 2019

Beste Jaap,

Dank voor je aardige woorden. Wat een lekker verhaal over textielbaron Jan, die volgens mij goed kon praten, iemand die met verbale talenten problemen oploste, of mensen inpalmde.

Er waren vroeger op straat maar twee manieren om op zaken op te lossen: met de vuist of met de mond. Het gaat vaak over de schaduwkanten van de achterbuurt, maar dankzij de omgeving waarin ik opgroeide, tussen die excentrieke figuren, kom ik nu wel beter uit mijn woorden.

En dat is wel handig, zeker in deze overspannen maatschappij, waarin iedereen pretendeert een monopolie op de waarheid te hebben.

Kijk maar eens op Twitter of Facebook. Als mensen met elkaar in discussie gaan, om het even over welk onderwerp, zal er nooit een partij zijn die halverwege zegt: ‘Wacht eens even. Je hebt gewoon gelijk. Ik zat ernaast. Sorry.’

Dat is het euvel van deze tijd – zoals jij schrijft over files en parkeerplaatsen en de horkerigheid die dan aan de oppervlakte komt. Ik snap daar niets van. Echt niet.

Afgelopen maand was ik in Portugal, IJsland en Oekraïne. Als ik die landen met Nederland vergelijk, mogen we onze handjes dichtknijpen. Het lijkt wel alsof we blind zijn geworden voor schoonheid en welvaart. Ik krijg ook steeds meer de indruk dat hoe beter het met een land gaat, des te benepener het karakter van de mensen wordt.

Als columnist moet ik elke dag vier kranten lezen. Wat me vaak opvalt, is dat we oplossingen aan het zoeken zijn voor problemen die niet bestaan.

Veel te vaak worden onze discussies vormgegeven door angstbeelden. Ik wil niet al te weeïg doen, maar de laatste tijd ben ik vooral dankbaar voor alles wat ik heb, mede door die jeugd, natuurlijk.

Als voetbaldier zag ik toevallig, ergens op een website, dat je sponsor wordt bij NAC. Je woont toch in Almere, dus hoe zit dat? We kunnen in Deventer ook nog wel een zak met geld gebruiken. En de lampen doen het ook niet altijd goed. Kom eens langs.

Groetjes, Eus

Volgende brief …. Vorige brief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp