De brieven van Eus & Jaap (10)

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Over internet wangedrag en FC Den Bosch.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Over internet wangedrag en FC Den Bosch.

Deventer, 21 november 2019

Beste Jaap,

Om eerlijk te zijn: bij de krant weten ze wel degelijk wat de vaste abonnees van alle artikelen, rubrieken en columns vinden. Er wordt namelijk om de zoveel tijd een grootschalig onderzoek gedaan, onder duizenden mensen, verspreid over heel het land. Uiteraard kunnen ze niet iedereen bevragen. Dan ben je nooit klaar.

De resultaten zijn representatief vanwege een wetenschappelijk model dat wordt toegepast.

Ik ontdekte dit allemaal afgelopen zomer, toen me met uitgebreide felicitaties een soort rapport werd overhandigd, daarin kon ik lezen hoe de lezers me beoordeelden. Uitstekend, dus.  

Wat dat betreft leven we in interessante tijden: er bestaat een fysieke realiteit én een internetwerkelijkheid.

Ik bedoel daarmee dat er op Twitter en Facebook een gure wind kan waaien, bijvoorbeeld over alle vermeende cultuuroorlogen die worden gevoerd, maar dat de mensen thuis helemaal niet zo rauw en onverzoenlijk zijn als ons op televisie wordt voorgeschoteld.  

We zagen dat ook tijdens het incident in het duel FC Den Bosch – Excelsior. In het echte leven zal je niemand tegenkomen die zich achter die racistische supporters schaart, maar op Twitter werd hun gedrag toch vergoelijkt, onder het mom van actie en reactie.

Hoewel iedereen zegt dat alleen gekken zo’n stelling kunnen innemen, moeten we niet onderschatten dat deze mensen gewoon onder ons zijn – dat ze naar mijn lezingen komen en misschien energie bij jou afnemen.

Het wordt alleen ingewikkeld als je het in de juiste proporties wilt zien. Misschien zijn politieke verkiezingen helemaal geen slechte graadmeter. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen stemde dit land overwegend rechts. Dat geeft te denken.

Ik troost me altijd met de gedachte dat in mijn fysieke realiteit iedereen aardig en constructief is, die mensen zijn wars van asociaal gedrag. Ze kleineren anderen niet omdat ze gefrustreerd zijn. De excessen komen voornamelijk op internet voor.  Dat moeten wel mensen betreffen die teleurgesteld in het leven zijn en dat gevoel botvieren op anderen.

Het is jammer dat we niet met hen kunnen praten, omdat ze veelal anoniem opereren. Anders zouden we ze kunnen helpen. Want dat is volgens mij het grootste probleem: dat veel mensen zich níet gezien voelen. En daarom gaan ze kutgedrag vertonen. Ik heb medelijden met hen.

Iemand die gezond en gelukkig is, kakt niet heel het internet onder met scheldpartijen en doodsverwensingen. Die mensen doen leuke dingen in hun vrije tijd.

Het jaar is bijna afgelopen. Wat was jouw hoogtepunt? Ik heb vooral heel veel gezaaid. In 2020 is het tijd om te oogsten.

Groetjes,

Eus

Volgende briefVorige brief