Zomervakantie 2020. Wat zijn de plannen?

Normaal gesproken hadden we onze zomervakantie al geboekt en telden we de dagen af. Nog zoveel dagen en dan… koffers pakken, de deur dichttrekken en wegwezen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Normaal gesproken hadden we onze zomervakantie al geboekt en telden we de dagen af. Nog zoveel dagen en dan… koffers pakken, de deur dichttrekken en wegwezen. Weg uit je vertrouwde omgeving, niets moeten, alleen genieten. De jaarlijkse zomervakantie is de tijd om uit de sleur te breken en nieuwe indrukken op te doen. Zodat je na een paar weken weer helemaal opgeladen en fris thuiskomt.

Verwarring alom

Dit jaar is alles anders.  De ene dag krijgen we het advies om de vakantie dit jaar maar helemaal over te slaan, de volgende dag lezen we dat we gerust naar Zuid-Europa kunnen. Nou ja, zolang we de drukte vermijden, mondkapjes dragen of bereid zijn om in quarantaine te gaan… Lang niet iedereen zal daar zin in hebben. Maar wat gaan we dan wel doen?

Tijd voor bezinning

Vakantie staat voor ontspanning, vrijheid en avontuur. Bovendien levert het status op. Hoe exotischer je bestemming, hoe hoger je in rangorde stijgt. Een all-inclusive resort in Turkije is leuk voor de kinderen, maar met een cruise langs de Scandinavische kust maak je meer indruk en wie regelmatig een reis naar Australië  maakt, zit helemaal aan de top. Toch komt er ook langzaam meer aandacht voor de nadelen van al dat gereis zoals milieuvervuiling , vliegschaamte en overlast van massatoerisme in populaire steden en gebieden. Kan dat nou niet anders?

Lessen in thuisblijven

Een verre reis er voorlopig niet in, en het is de vraag of massaal afreizen naar Frankrijk of Spanje wel zo’n goed idee is. We zullen dus out-of-the box moeten denken. Wat kan er wel? Een kwartiertje brainstormen levert al heel wat ideeën op: kamperen bij de boer, een paar dagen een bootje huren, wandelen langs de Amsterdamse grachten of de Zaanse Schans (nu de buitenlandse toeristen weg zijn, is het daar prachtig!).  En het kan zelfs nóg dichter bij huis: kamperen in je achtertuin, een Franse week à la maison organiseren of je badkamer omtoveren in een luxe spa. Verzin iets wat je uit de sleur trekt, en je komt vanzelf in de vakantiestemming.

Relax!

Aan de zon kan het niet liggen, die schijnt als nooit tevoren.  De lente van 2020 was de zonnigste ooit, en het ziet ernaar uit dat de zomer alle records gaat breken. De terrassen zijn weer open en de klusjes in huis zijn inmiddels wel gedaan. Ideale kans om deze zomer te ontdekken wat er in je eigen buurt te beleven valt. Als het erop aan komt, is het vakantiegevoel gewoon een mindset. Uiteindelijk gaat om de ervaring, niet om de bestemming.