Zonnepanelen bevatten zonnecellen. De zonnecellen zetten (zon)licht om in gelijkstroom. In je huishouden of op kantoor gebruik je vrijwel altijd wisselstroom. Hiervoor heb je een omvormer nodig. De omvormer geleid de stroom naar jouw meterkast. Je kan je stroom dan gebruiken. Gebruik je meer stroom dat je opwekt? Dan gaat het restant terug naar het stroomnet. Op jouw jaarnota verrekenen we dit en noemen dit salderen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er is veel verschil in prijs en kwaliteit van zonnepanelen. Het ene paneel is misschien goedkoper, maar levert minder rendement op dan een ander, duurder paneel. Bij je keuze voor zonnepanelen is het daarom belangrijk om altijd uit te gaan van een optimaal rendement in jouw situatie. Dat optimale rendement is afhankelijk van allerlei factoren. Bij Solar Concept werken we alleen met materiaal van topkwaliteit, en houden we daarnaast altijd de opbrengst voor ogen. Graag berekenen we voor je wat in jouw situatie de beste zonnepanelen zijn.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wat zijn jouw wensen en wat is jouw situatie? Hiermee bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.? Als je het liefst je gehele stroomverbruik door zonnepanelen wilt laten opwekken, dan is het goed te weten dat een gemiddeld huishouden 3500 kWh per jaar aan stroom verbruikt. Hiervoor heb je, afhankelijk van de situatie, circa 12 tot 15 zonnepanelen nodig. Wij adviseren je graag over het aantal zonnepanelen dat in jouw situatie het beste rendement oplevert!

Wat is het verschil tussen een serieel geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem?

Seriegeschakeld systeem

Bij een serieel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen met elkaar. Dit kan je vergelijken met een set oude kerstverlichting. Wanneer één kerstlampje minder brandt, gaat de rest ook minder branden. Heb jij geen schaduwvorming op jouw dak? Liggen alle zonnepanelen in dezelfde richting en hellingshoek? Een seriegeschakeld systeem is een passende optie. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan een parallel geschakeld systeem. Het nadeel is dat wanneer er één zonnepaneel defect is, je niet meteen kan zien om welke zonnepaneel het gaat.

Parallelgeschakeld systeem

Bij een parallel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen apart van elkaar. Dit is mogelijk door het gebruik van optimizers. De optimizers zorgen er dus voor dat zonnepanelen minder afhankelijk zijn van elkaar. Heb je een dak waar je last van schaduw hebt door een boom of dakkapel, of worden de zonnepanelen op verschillende hellingshoeken gelegd (denk aan bijvoorbeeld een combinatie van een hellend dak of plat dak), dan is een parallelgeschakeld systeem de beste optie voor jou.

Moet ik mijn energiemeter in de meterkast vervangen als ik zonnepanelen wil?

Dat ligt eraan welk type energiemeter je nu hebt. Met zonnepanelen kan het zijn dat je energie terug gaat leveren aan het elektriciteitsnet. Dan heb je een energiemeter nodig waarmee je kunt inzien hoeveel energie je zelf opwekt, hoeveel je verbruikt en hoeveel je (dus) terug levert. Sommige meters kunnen dit, andere kunnen dit nog niet. Het kan dus zijn dat je je energiemeter moet vervangen. Wij adviseren je hier uiteraard graag over!

Hoe lang hebben jullie nodig voor de montage en installatie van zonnepanelen?

In 90% van de gevallen zijn wij binnen één werkdag klaar met het leggen van de zonnepanelen. Heb je een groot (bedrijfs)pand waar veel panelen wenselijk zijn, dan kan het zijn dat we langer bezig zijn. We informeren je altijd goed van tevoren over de installatie en onze planning, en we houden hierbij uiteraard rekening met jouw wensen. Alles in goed overleg!

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er komt over het algemeen niet veel vuil op zonnepanelen, en dit vuil wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Toch is het aan te raden om de panelen één keer per jaar schoon (vuilvrij) te maken. Op die manier weet je zeker dat al het stof, zand en bladeren verwijderd worden en blijft de opbrengst van de panelen optimaal. Dit kun je zelf doen, of wij doen het voor je. Neem hiervoor contact met ons op via onze klantenservice.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Na 10 jaar leveren ze vaak nog minimaal 90% op van de energie die ze opwekken als ze net gelegd zijn. Na 25 jaar is dat nog minimaal 80%. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?

De naam ‘zonnepanelen’ is eigenlijk een beetje misleidend: zonnepanelen hebben namelijk geen zonnig weer nodig om energie te kunnen leveren. Ook bij bewolking dringt er nog genoeg licht van de zon door, en kunnen zonnepanelen gewoon functioneren. Door de kortere (en soms minder zonnige) dagen, is de opbrengst in de maanden oktober tot maart uiteraard wel lager dan in de lente en zomer. Hoe rendabel zonnepanelen in de herfst en winter in jouw situatie (kunnen) zijn, berekenen wij graag voor je.

Hoelang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een investering. Maar direct vanaf het moment dat ze op je dak liggen, bespaar je flink op je energierekening. Op die manier verdien je je investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Hoe lang het precies duurt om je zonnepanelen terug te verdienen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt, de ligging van je dak en je energieleverancier. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op die manier aanzienlijk. Zo kan deze 5 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Samen met jou bekijken we graag hoe we jouw zonnepanelen-installatie zo rendabel mogelijk kunnen maken!

Wat?! Wattpiek?

In de zonnepanelenbranche gaat het vaak over wattpiek (Wp). Dit is de eenheid die gebruikt wordt om aan te duiden wat de opbrengst is van een zonnepaneel. Wattpiek is de opbrengst van het paneel in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er een optimale hoeveelheid zonlicht met de juiste omstandigheden op het zonnepaneel schijnt. Dat wil dus niet zeggen dat het paneel altijd die opbrengst oplevert; wel is het een indicatie van de opbrengst die het paneel kan leveren.