Welke tarieven zet ik in het energiecontract in mijn app?

Bij het invoeren van het energiecontract moeten er vier (of vijf) tarieven worden opgegeven namelijk:

  • Elektriciteitstarief (eventueel hoog en laag)
  • Gastarief
  • Vastrecht elektriciteit
  • Vastrecht gas

Daarnaast zijn er ook nog de netbeheerderskosten, maar deze hoef je niet zelf in te vullen. Deze staan al standaard in de app. De ingevoerde tarieven worden gebruikt om:

  • De kosten van je verbruik te berekening
  • Te schatten wat het bedrag op je komende jaarrekening zal zijn

Sommige leveranciers geven in het contract de totale bedragen weer, sommigen doen dit in onderdelen en het verschilt ook of de tarieven inclusief of exclusief BTW worden opgegeven. Hier laten we zien waar de tarieven precies uit bestaan. Let op, als je tarieven exclusief BTW worden weergegeven, moeten de bedragen nog vermenigvuldigt worden met 1,21.

Elektriciteitstarief

Tarief van de leverancier + energiebelasting + opslag duurzame energie (ODE). Inclusief BTW vaak een bedrag van ongeveer 25 cent. Bij hoog en laagtarief zal alleen het tarief van de leverancier anders zijn. De belasting en ODE blijven gelijk.

Gastarief

Tarief van de leverancier + energiebelasting + opslag duurzame energie (ODE). Inclusief BTW vaak een bedrag van ongeveer 80 cent

Vastrecht elektriciteit

Dit worden ook wel vaste leveringskosten genoemd. In de Welkom Thuis app worden deze kosten ingevoerd voor het hele jaar. Geeft jouw leverancier dit per dag weer, dan vermenigvuldig je het bedrag met 365, laat het contract een maandbedrag zien, dan doe je dat bedrag maal 12.

Vastrecht gas

Hetzelfde principe als bij elektriciteit. De meeste leveranciers rekenen bij gas en elektriciteit hetzelfde bedrag.