Hoeveel warmte levert een kaars?

Van specifieke kaarsen weten we het niet maar theelichtjes zijn redelijk standaard dus daar hebben we het even van opgezocht.

Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert. Stel dat we een piepklein huis (4 x 4 x 2,5 meter) willen verwarmen tot 20 graden bij een buitentemperatuur van nul graden. Daar is, bij een gemiddelde isolatiewaarde van het gebouw, bijna 8.700 BTU/uur of 2.550 watt voor nodig. Dat zijn dus 85 theelichtjes.

Gezellig zal het zeker zijn, maar deze “open haard” van theelichtjes werkt niet op hout maar op petroleum (de grondstof waaruit de meeste theelichtjes zijn gemaakt) en er ontbreekt een schoorsteen. Een schoorsteenloze open haard is erg efficiënt, maar niet gezond. En met een schoorsteen verdwijnt 90% van de warmte de ruimte in.

Dat betekent dat we 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken: 850 theelichtjes dus. Bij Albert Heijn kosten 100 theelichtjes met een brandduur van 4 uur ongeveer 3 euro. Dat komt neer op 25 euro verwarmingskosten per 4 uur.

Als verwarming is het dus niet het geschikt. Wel helpt het om te besparen als je het toch al gezellig wilt maken.