Energie besparen waarom zou je dat doen? Voor veel mensen is het een manier om de energienota te verlagen. Als je minder energie afneemt betaal je ook minder. Niet iedereen kan of wil grote maatregelen nemen maar met wat simpele besparing, zonder investering kun je al een heel eind komen. Per maand zie je er niet zo heel veel van maar per jaar is het toch al snel zo’n paar honderd euro. Geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook een fijn idee als je hiermee het milieu spaart. Besparen levert een lagere energienota en je draagt je steentje bij aan het milieu.

Ik bespaar op alles maar moet alsnog bijbetalen op de jaarnota

Bijbetalen op de jaarnota is nooit leuk. Helemaal als je, je best hebt gedaan om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe kan het dan dat je alsnog moet bijbetalen?
Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat er een strenge winter is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zie je aan het verbruik wat de besparing heeft opgeleverd.

Bespaar je al, maar wil je weten of je nog meer kan besparen?

Ga eens langs bij de buren. Hebben zij een gelijke woning en ongeveer dezelfde gezinssamenstelling? Vergelijk de energienota en onderzoek de verschillen. Op deze manier kun je tips uitwisselen en vergelijken