Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Op de nota staan veel gegevens. Het is niet altijd duidelijk wat deze gegevens betekenen. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.

Het leveringsgedeelte

Met het leveringsgedeelte op de nota bedoelen wij het gedeelte waar het verbruik van gas en elektriciteit wordt berekend. Hier staan jouw meterstanden en het verbruik. Dus hier wordt de afname van de producten gas en stroom afgerekend. De afname van gas en stroom kan verschillen en is afhankelijk van jouw verbruik. Daarom noemen we dit variabele kosten. We brengen in het leveringsgedeelte ook vaste kosten inrekening. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid verbruik maar zijn vastgesteld. Dit noemen we vaste leveringskosten.

Uitleg leveringsgedeelte: electriciteit

Uitleg leveringsgedeelte: Gas

Uitleg Netwerkkosten

Welkom Energie incasseert netwerkkosten voor de netbeheerders. Daarom vind je de netbeheerkosten op de energienota van Welkom Energie.

Uitleg belasting of overheidsheffingen

Dit gedeelte van de nota bevat de kosten voor belasting en heffingen. Dit incasseert Welkom Energie voor de Rijksoverheid.

Uitleg overige kosten

Uitleg overzicht stroom- en gasverbruik

Besparen op de energienota

Besparen, wie wil dat nu niet? Het is goed om te begrijpen dat jouw energienota bestaat uit vaste en variabele kosten. Je hebt met besparen alleen invloed op de variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal Kilowatt uur stroom en Kuub (gas) dat je verbruikt.

Op welke kosten heb je invloed met besparen?