Elke maand betaal je een vast bedrag voor gas en stroom.
Welkom Energie weet pas aan het eind van een contractjaar hoeveel gas en stroom je precies verbruikt hebt. Het is niet handig als je dan pas de rekening krijgt. Daarom betaal je elke maand als voorschot alvast een deel van de rekening. Dat is het termijnbedrag. Het bedrag is elke maand hetzelfde, maar je verbruik natuurlijk niet. In de zomer betaal je meer dan je verbruikt, in de winter juist minder.

Hoe wordt het bedrag bepaald?

Welkom Energie kijkt hoeveel gas en stroom er in de afgelopen 3 tot 5 jaar verbruikt is op het adres waar je woont. We houden dan ook rekening met seizoensinvloeden, verwachte prijsstijgingen en eventuele belastingverhogingen.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag!

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Waaruit bestaat het termijnbedrag?

In het termijnbedrag zitten alle kosten voor energie verrekend. Het gaat om de kosten voor jouw verbruik, het vastrecht, de netbeheerkosten, de opslag duurzame energie, de energiebelasting en btw. De heffingskorting, de vermindering van je energiebelasting wordt daar vanaf getrokken.

Heb je een nieuwbouwwoning?

Dan is er natuurlijk geen historisch verbruik op het adres. Welkom Energie kijkt dan naar het type woning en energielabel van de woning en maakt een schatting van het verwachte jaarverbruik.

Verhuisd en dan?

Als je een nieuw contract afsluit op jouw nieuwe adres wordt het termijnbedrag gebaseerd op het historisch verbruik van de vorige bewoner(s). Kijk even of de grootte van je huishouden te vergelijken is. Heb je een twijfel? Houd dan een paar maanden de meterstanden in de gaten. Is het verbruik hoger of lager dan de schatting? Neem dan contact op met Welkom Energie. Dan kun je tijdig je termijnbedrag aanpassen, zodat je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer je termijnbedrag aanpassen?

Als je net zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, heb je minder of misschien wel helemaal geen stroom meer nodig van het net. Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Daarvoor kun je even contact opnemen met Welkom Energie. Wij passen dit graag voor je aan.
Als je jouw woning voorzien hebt van isolatie, ga je minder stoken. Je maandelijkse voorschot kan dan eventueel wat omlaag.
Als je gezinsuitbreiding krijgt, ga je meestal meer stroom en gas verbruiken. Daarom is het slim om je termijnbedrag wat te verhogen. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag juist vaak omlaag. Houd ook rekening met stroom vretende apparatuur zoals bijvoorbeeld een aquarium.