Energie terugleveren en salderen

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt lever je stroom terug. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan brengen we dit op je jaarafrekening in mindering. Deze verrekening heet ‘salderen’.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding, de terugleververgoeding.

Wat is energie terugleveren?

Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je hebt verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. We noemen dit een teruglevergoeding. Als je de jaarnota ontvangt staat hier op wat je aan energie hebt opgewekt, verbruikt en wat er te veel is geproduceerd. De te veel geproduceerde energie wordt uitbetaald tegen daltarief. Het daltarief is terug te vinden in de leveringsovereenkomst.

Wat is salderen?

Heb je energie teruggeleverd aan het net, maar is het niet meer dan je hebt verbruikt dan verrekenen we dit op de jaarnota. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.

Salderen en terugleveren met een analoge meter

De analoge energiemeter (draaischijfmeter) is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.

Salderen en terugleveren met een dubbele meter

Bij de dubbele meter wordt eerst alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Als het telwerk van piekuren op nul staat en je nog meer stroom opwekt wordt dit verder verrekend op het daluren telwerk. Staat deze ook op nul dan wek je meer op dan dat je verbruikt. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.

Salderen en terugleveren met een slimme meter

Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven. Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf.