Tolerantie bestaat niet

Deze column "Tolerantie bestaat niet" is geschreven door de Directeur van Welkom Energie, Jaap Bakker en verwoord een persoonlijke visie: "De bedoeling van een column is om de lezer te triggeren en daarmee bepaalde onderwerpen te belichten vanuit een wat gechargeerd standpunt. Het is geenszins de bedoeling om de lezer te veroordelen."
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tolerantie

Het lijkt er haast wel op dat tolerantie niet meer bestaat. Iedereen heeft een mening over anderen en de media staan vol met vooroordelen vandaag. En wie vindt het nu fijn om veroordeeld te worden? Jij toch niet?

Iedereen kent wel de discussie over Zwarte Piet, wie kent ‘em niet. Maar daar gaan we het dus niet over hebben. Wekt het wel een gevoel bij je op? Wat zou je willen zeggen tegen de mensen die er anders over denken? Wat zou je willen dat ze tegen jou zeggen?

De hele discussie is een mooi voorbeeld hoe tegenstellingen verharden en we een grote scheur in de maatschappij krijgen van voor- en tegenstanders. Maar het toch mogelijk zou moeten zijn om met elkaar in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen waarin respect voor elkaars mening en gevoel centraal staat?

Zo kunnen we nog wel een aantal voorbeelden opnoemen waarin het respect voor de medemens ver te zoeken is. Waar we als groepen tegenover elkaar staan en de ander willen dwingen ons standpunt in te nemen of de mond snoeren. Waar we elkaar ontmenselijken tot een tegenstander en niet meer als buurman of medeburger kunnen zien.

Wat veel mensen niet door hebben is dat de wijze waarop we hier aan meewerken hetzelfde is als 60 jaar geleden toen de tweede wereldoorlog begon. Grote groepen mensen werden door middel van propaganda afgeschilderd als niet-menselijk. En in de jaren erna werden ze als zodanig behandeld. Vind je het vervelend dat dit zo gezegd wordt? Dat is niet de bedoeling, sorry.

Waar gaan we naartoe?

Als we leren van de geschiedenis dan gaan we naar een betere toekomst. Het lijkt er alleen op dat we niet leren van de geschiedenis en exact datgene doen wat in het verleden een duidelijke trend heeft veroorzaakt. Ik noem een paar gebeurtenissen: Kruistochten, Noord-Ierland, Tweede wereldoorlog, voorbeelden van intolerantie die leidt tot onherstelbare splitsing van de maatschappij. Vandaar de stelling “Tolerantie bestaat niet”. We hebben het blijkbaar als mens nodig om stellingen in te nemen en anderen te veroordelen.

En dan de oproep; laten we beginnen met respect voor elkaar en begrijpen dat we met elkaar een leefbare samenleving moeten maken. Je kunt het niet eens zijn met iemand maar om dan je wil op te leggen helpt niet. Luisteren en proberen te begrijpen is al de helft van de oplossing.

Nawoord

Deze column “Tolerantie bestaat niet” is geschreven door de Directeur van Welkom Energie, Jaap Bakker en verwoordt een persoonlijke visie: “De bedoeling van een column is om de lezer te triggeren en daarmee bepaalde onderwerpen te belichten vanuit een wat gechargeerd standpunt. Het is geenszins de bedoeling om de lezer te veroordelen.”

Dit verhaal is ter ondersteuning van de maatschappelijke visie van Welkom Energie.