Samen tegen corona!

Het coronavirus leek vorige maand nog een ver van mijn bed show. Wat kon ons nu gebeuren in ons veilige land? Inmiddels weten we beter. Scholen, restaurants, theaters en café’s zijn al dicht.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Corona

Het coronavirus leek vorige maand nog een ver van mijn bed show. Wat kon ons nu gebeuren in ons veilige, overzichtelijke landje? Inmiddels weten we beter. Scholen, restaurants, theaters en café’s zijn al  dicht. Steeds meer bedrijven en non-food winkels sluiten tijdelijk hun deuren om het virus onder controle te houden. De komende weken is het erop of eronder. Er zijn schattingen dat 50% van de bevolking (8,5 miljoen) met corona besmet gaat worden en dat 20% (1,7 miljoen) daarvan ernstige klachten krijgt en medische hulp nodig heeft. Als 1% daaraan overlijdt, zijn dat nog steeds 17.000 mensen. Een onwerkelijk idee. Laten we hopen dat het niet zover komt.

Het Corona-effect

Het covid-19 virus raakt iedereen. Het sociale leven ligt stil, we worden onzeker van het minste kuchje en gaan niet meer argeloos op bezoek bij opa. Logisch dat we ons zorgen maken. Iedereen is inmiddels wel overtuigd van de ernst van de situatie maar wat kunnen we doen?

Zodra er gevaar dreigt, schieten mensen in de overlevingsmodus. Ze gaan vechten, slaan op de vlucht of steken hun kop in het zand. In onze maakbare samenleving, willen we graag alles in de hand houden en houden we van aanpakken. Heb je ergens last van? Doe er dan wat aan! Laat van je horen, kom in actie en maak een vuist. Helpt het niet, dan heb je in elk geval het gevoel dat je alles gedaan hebt wat je kon doen. In dit geval gaat die vlieger voor de meesten van ons niet op.

Hoe maken we Nederland weer gezond?

De vitale beroepsgroepen krijgen het komende tijd druk. De medewerkers in de zorg, de logistiek, supermarkten, schoonmakers, energievoorziening e.d. Ze zijn de helden van vandaag die ervoor zorgen dat Nederland overeind blijft.

De rest van Nederland kan niet veel meer doen dan thuis blijven en zorgen dat ze niet ziek worden en/of anderen besmetten. Een soort verplichte kerstvakantie maar dan zonder een bezoekje aan de bioscoop, de woningboulevard of ergens gezellig een drankje doen. Geen wonder dat de meeste mensen er vreselijk tegen op zien, maar het is even niet anders.

Lief zijn voor elkaar!

Mijn advies? Vul je tijd niet alleen met Facebook en Netflix, maar blijf in beweging. Ben je nog gezond? Sta dan op tijd op en zorg dat je jezelf nuttig maakt. Ga thuis aan het werk, ruim je schuur op en maak het zo gezellig mogelijk voor jezelf en je geliefden. Bel eens iemand op die je lang niet gesproken hebt. Stuur een brief aan opa die alleen zit en wel wat extra aandacht kan gebruiken. En let ook goed op je buren. Misschien kunnen die wel wat hulp gebruiken met de boodschappen of het uitlaten van de hond.

Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Laten we dus vooral lief zijn voor elkaar. Juist in deze onzekere tijden, hebben we dat harder nodig dan ooit.