Red de bij!

Hoe zag jouw ontbijt er vandaag uit? Een boterham met jam, wat fruit en een kop koffie? Bedank de bijen maar voor je gezonde en gevarieerde maaltijd!
Red de bij

Hoe zag jouw ontbijt er vandaag uit? Een boterham met jam, wat fruit en een kop koffie?  Bedank de bijen maar voor je gezonde en gevarieerde maaltijd!

Geloof het of niet, maar één enkele bij kan honderden gewassen per dag bestuiven. Zonder bijen zag de wereld er dus een stuk kaler uit. De groent- en fruittelers waren allang failliet en ook de bloemist kon zijn deuren sluiten.

Met uitsterven bedreigd

Bijen leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van onze planeet, maar helaas zijn ze al jaren op hun retour. Dat komt grotendeels door het overmatig gebruik van gif en kunstmest in de landbouw en de oprukkende verstedelijking. Vooral de wilde bijen hebben het zwaar en sterven in rap tempo uit. In Nederland zijn zo’n 360 soorten en de helft ervan zit al in de gevarenzone. Daar zijn verschillende oorzaken voor: ziekten en parasieten, gebrek aan gevarieerde voeding, geen geschikte plekken om te nestelen. Bijen kunnen nu eenmaal niet leven op beton en steen, ze hebben een groene, natuurlijke omgeving nodig met stuifmeel uit verschillende bloemen.

Zeg het met bloemen

Maar er gloort hoop aan de horizon! Nu het zomer is, valt het me op dat er in mijn woonplaats Almere steeds meer veldbloemen komen. In de berm, langs de waterkant, de busbaan of het spoor. Ineens zie ik overal stroken met klaprozen, klaver, distels, vergeet-me-nietjes, bitterkruid, korenbloemen… Het kan toeval zijn, maar ik heb het idee dat de gemeente minder maait en de natuur meer zijn gang laat gaan. Dat is niet alleen goed nieuws voor de bijen, maar ook voor vogels, vlinders en andere insecten.

Het belang van een groene buurt

Natuurlijk moet de openbare ruimte geen wildernis worden, maar ik word erg vrolijk van al die natuur om me heen en ik ben niet de enige. Steeds meer mensen vinden een groene, gezonde leefomgeving belangrijk. Vooral met mooi weer willen we graag naar buiten om in de buurt te joggen, fietsen, wandelen of gewoon even een frisse neus halen.

Give bees a chance!

Wil je ook graag meer natuur om je heen, geef de bijen dan een kans. Hang een insectenhotel op aan je gevel, zaai wat wilde bloemen in je tuin of haal wat straatstenen voor je deur weg en maak er een geveltuintje van. Als we allemaal een steentje bijdragen, dan redden we de bij en krijgen we daar iets heel moois voor terug: meer groen, gezonde natuur en een bloemenzee waar iedereen blij van wordt. Gewoon doen dus!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp