Recyclen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De tijd dat alleen de geitenwollensokken types milieubewust bezig waren is voorbij. Duurzaam is hip, sociaal en van ons allemaal. Duurzaam leven kan behalve dat het goed is voor het milieu zelfs geld opleveren en is ook nog goed voor de gezondheid van mens en dier! Wie wil dat nou niet? Het thema van deze “Duurzaam is hip ”staat in het teken van recyclen.

Wat is recyclen?

Recycling is een Engels woord voor hergebruik. Met oude spullen maak je nieuwe producten. Recycling voorkomt verspilling van grondstoffen, energie en natuur en je draagt bij aan een betere wereld. Waarom zouden we allemaal recyclen? Eigenlijk is het heel simpel. Recycling draagt bij aan een betere wereld; minder uitstoot van Co2, geen uitputting van fossiele brandstoffen en het behoud van bossen en natuur.

Afval

In Nederland produceren we zo’n 430 kg afval per persoon per jaar. Dat is een hele berg. Het afval bevat allerlei materialen. Veel materialen komen in aanmerking om gerecycled te worden daarom is het belangrijk om ons huishoudelijk afval te scheiden. Op deze manier kan het materiaal gemakkelijk opnieuw gebruikt worden. Dus eerste stap voor verduurzaming is thuis het afval scheiden.

Wist je dat?

 • 75% van het gebruikte papier en karton opnieuw gebruikt wordt.
 • Wist je dat je glas oneindig kan recyclen.
 • Dat koffiedrap uit koffiemachines opnieuw wordt gebruikt als voedingsbodem voor oesterzwammen.
 • Dat 94% van metalen verpakkingen opnieuw gebruikt worden.
 • Dat als we allemaal dagelijks een stuk zwerfvuil oprapen dat Nederland schoon is.
 • Dat jongeren vaker afval op straat gooien dan ouderen.

Refurbished?

Heb je een mobiel, tablet of notebook nodig? Wil je een goed merk? Mag het niet te veel kosten? Kijk eens naar refurbished apparaten. Deze apparaten zijn samengesteld uit verschillende oude en gebruikte apparaten. De apparaten zijn net zo goed als de nieuwe apparaten. Het ideale alternatief als je geen enorme bedragen wilt neertellen voor een nieuw toestel, maar wel graag geniet van een apparaat dat optimaal functioneert. Zo hoeven we minder te produceren en is de hoeveelheid apparaten die als afval op de afvalverwerking belanden een stuk minder. Grote en bekende shops bieden het al geruime tijd aan.

De kledingindustrie

De kledingindustrie stoot meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen. Dit is de impact van mode op het milieu! Miljoenen bomen worden gekapt om kleding te produceren. Duizenden liters water worden gebruikt voor de productie van één T-shirt! Polyester kleding is één van de grote verantwoordelijken voor de plastic soep. Het telen van katoen voor kleding zorgt voor vervuiling. Er wordt ontzettend veel pesticide gebruikt en de mensen werken onder slechte omstandigheden.

Kleding als wegwerpproduct

We kopen steeds meer kleding en we gebruiken het steeds korter. Het moet ook nog betaalbaar zijn. Hierdoor is kleding een soort wegwerpartikel geworden. We produceren vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden. We hebben zelfs een kledingoverschot. Een schatting is dat ongeveer 30% van de geproduceerde kleding niet eens een klerenkast bereikt maar gewoon over is.

Duurzaam en creatief omgaan met kleding

Door langer met je kleding te doen ben je duurzaam bezig. Hiermee verminder je de milieubelasting. Als je kleding stuk is of je vindt het niet meer leuk dan lever je de kleding in bij de gemeente. De afgedankte kleding wordt dan gerecycled. Kleding die nog goed is gaat naar kringloopwinkels of naar Oost-Europa. Als je kleding niet apart aanbiedt maar gewoon bij het huisvuil weggooit dan wordt het verbrand. Dat is toch zonde als je bedenkt wat een aanslag de productie op het milieu is geweest? We geven je tips om langer met je kleding te doen en bewuster kleding te kopen.

Tips

 • Repareer je kleding
 • Gebruik textiel als knutselmateriaal voor de kinderen.
 • Koop 2e hands kleding, het is betaalbaar, origineel en goed voor het milieu.
 • Let bij de aanschaf van nieuwe kleding op of het duurzaam geproduceerd is.
 • Als je kleding nog goed is maar je bent erop uitgekeken breng het dan naar een kringloopwinkel.
 • Organiseer met vrienden een kledingruilparty en ruil de kleding die nog goed is maar waar je op uitgekeken bent.
 • Heb je oude handdoeken, bedetextiel of bijvoorbeeld tafel linnen, maak hier poetsdoeken van.