Peddelen of Padelen

Jörgen Raymann en Jaap Bakker schrijven elkaar brieven. De rol van sport is belangrijker dan je denkt. Obesitas is een groeiend probleem.
Jörgen en Jaap

Almere, 1 augustus 2021

Beste Jörgen,

Ik heb me zo eens verdiept in wat Suppen nu eigenlijk is. Nooit geweten dat het een afkorting is die staat voor Stand Up Paddling, ofwel rechtop staand peddelen. Je doet het op een soort surfplank, maar dan wel een grote zodat je niet te makkelijk zinkt of omslaat.

Wat mij verbaasde is dat het echt wel een sportieve activiteit is waarbij je 95% van je spieren gebruikt om overeind te blijven en bij voldoende techniek ook daadwerkelijk jezelf voort te bewegen. Ik associeerde suppen altijd met mensen die met een angstige blik in de ogen heel voorzichtig met een peddel in het water roeren in de hoop dat ze geen nat pak oplopen. Alsof ze in hete lava vallen als het misgaat, beetje die blik.

Er bestaat zelfs een wereldkampioenschap! Maar als ik dan op Youtube kijk dan zie ik nog steeds dezelfde houterige bewegingen alleen dan versneld afgespeeld. Ik zat in ieder geval met mijn beeld wel fout dat suppen alleen voor kinderen of oudere mensen was. Ik zag het je al helemaal doen.

Zelf heb ik recent Padel ontdekt, een soort dubbelspel tennis in een kooi. Padel verovert Nederland in een moorddadig tempo waarbij de sport met name op tennis kannibaliseert lijkt het. Dat komt omdat het net wat eenvoudiger is dan tennis. Maar als je een beetje op niveau wilt spelen dan komt er echt wel een hoop bij kijken.

Het leuke is dat je als tennisser vrij eenvoudig kunt beginnen; je weet hoe je een bal in een bepaalde richting slaat. Maar ook als squasher of tafeltennisser heb je de basis snel onder controle. Omdat je in een kooi staat met deels glazen en gazen wanden maakt het bijna niet uit waar je de bal naartoe slaat. Dat is anders met tennis (en tafeltennis). De padelbanen schieten als paddestoelen uit de grond en de sport wint aan populariteit zoals dat in Spanje en Argentinië ook groot geworden is.

Ik denk dat het niet zoveel uitmaakt of je gaat peddelen of padelen; het belangrijkst is dat je goed voor jezelf zorgt en daar hoort sport bij. Teveel kindertjes zijn tegenwoordig al aardig aan de maat en dat levert een zorgelijk beeld voor de gezondheidszorg in de toekomst. Overgewicht is al snel de oorzaak van diabetes, hart- en vaatproblemen en ,afhankelijk van je dieet, allerlei vormen van kanker. Ik leef zelf volgens een drietal regels: heb respect voor de natuur, respect voor je medemens en respect voor jezelf. En bij die laatste hoort dan ook het voorkomen van obesitas toch?

Groeten, Jaap

Lees ook de brief van Jörgen hiervoor “Vrijheid

Het antwoord op deze brief vind je hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp