Veelgestelde vragen (FAQ)

Heb je een vraag? Check hier voor de antwoorden.

Zo ben je vaak eerder klaar dan wanneer je belt of mailt. We verzamelen continue de vragen van onze klanten om de faq bij te werken. Mis je een belangrijke vraag? Tip ons dan!

Algemeen (13)

Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.

Een korte uitleg

Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Heeft dit antwoord je geholpen?
33
78

Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.

Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.

Slimme Meter Portal

Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!

Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
91
42

Welkom Energie biedt verschillende contracten. Alle contracten zijn groen en hebben scherpe tarieven. Er zijn toch verschillen en hierdoor is het soms lastig om het juiste contract te kiezen. Wij helpen graag met advies over de verschillende contracten zodat je geen twijfel hebt over het juiste contract dat bij jou en jouw situatie past.

Wat is voor mij het beste contract?

Je zal nooit een miskoop doen maar afhankelijk van jouw situatie is het wel fijn om te weten wanneer je welk contract afsluit. Onderstaand staan de voordelen per contract.

Flexibel Welkom
Groene stroom & Groen gas

Welkom Energie is als energieleverancier in Nederland verplicht om een modelcontract aan te bieden. Een modelcontract is een flexibel energiecontract dat maandelijks opzegbaar is. Het modelcontract heeft variabele tarieven voor gas en stroom. De variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar. De momenten waarop de tarieven wijzigen zijn 1 januari en 1 juli.

 • Per maand opzegbaar zonder boete
  Vooral handig tijdens een verhuizing als je tijdelijk twee huizen hebt. Ga je emigreren of samenwonen, dan is het ook fijn om te weten dat je geen boetes krijgt als je voor Flexibel Welkom Groene stroom & Groen gas kiest.
 • Altijd actuele tarieven
  De prijzen zijn actueel en volgen de markt. De prijzen kunnen omhoog of omlaag. We weten vaak niet zeker wat de wijziging wordt. Het is vergelijkbaar met de schommelende brandstofprijzen.
 • 100% groen
  Alle producten van Welkom Energie zijn 100% groen.
 • Sociaal verantwoord
  Alle producten van Welkom Energie zijn sociaal verantwoord.

1 of 3 Jaar Welkom
Groene stroom & Groen gas

Welkom Energie biedt met de contracten 1&3 Jaar Welkom zekerheid. De prijzen zijn scherp en veranderen gedurende de looptijd niet. Elk jaar wijzigen de energietarieven twee keer. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli. Als je kiest voor onze 1 of 3 jaar vast sla je dus 2 of 6 prijswijzigingen over. Dat is zekerheid.

 • Geen prijswijziging tijdens de looptijd van het contract
  Je hoeft je geen zorgen te maken over de energietarieven, je weet wat je betaalt en dat geeft een fijn gevoel.
 • Scherpe tarieven
  Welkom Energie kan goed inschatten wat er in de toekomst aan gas en stroom wordt afgenomen en dit betekent dat we ook goed kunnen inkopen en dat zorgt voor aantrekkelijke prijzen.
 • Tussentijds opzeggen
  Vaste prijs contracten zijn tussentijds opzegbaar. Helaas moet Welkom Energie dan een boete in rekening brengen. We hebben namelijk energie ingekocht en die wordt niet afgenomen. Weet je van te voren dat je de looptijd niet kan volmaken kies dan voor ons product Flexibel Welkom.
 • 100% groen
  Alle producten van Welkom Energie zijn 100% groen.
 • Sociaal verantwoord
  Alle producten van Welkom Energie zijn sociaal verantwoord.

Tarieven vergelijken

De eerste stap naar overstappen is voor de meeste mensen tarieven vergelijken. De tarieven met elkaar vergelijken kan best lastig zijn. We geven je een aantal tips waar je op kan letten:

 • Het meest makkelijk is de “kale’ tarieven met elkaar te vergelijken. Hiermee wordt bedoeld prijs per kWh en prijs per m3. De overige tarieven (op vastrecht levering na) komen van de belasting en de netbeheerder en zijn bij elke leverancier gelijk.
 • Behalve de tarieven is het handig om naast de tarieven ook het vastrecht levering te vergelijken, leveranciers mogen verschillende tarieven hiervoor in rekening brengen.
 • Vergelijk alleen tarieven van gelijkwaardige contracten. Bijvoorbeeld vast met vast en variabel met variabel.
 • Vergelijk altijd tarieven die nu gelden. Er gebeurt veel in de energiemarkt en tarieven van vorige maand kunnen heel anders zijn dan de tarieven van de nieuwe maand.
Heeft dit antwoord je geholpen?
19
11

Stadsverwarming is een duurzame, veilige en lokale manier om gebouwen van warmte en warm tapwater te voorzien. Stadswarmte maakt gebruik van restwarmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bij het verbranden van afval. In leidingen onder de grond wordt de warmte naar bedrijven en jouw huis getransporteerd. Dit maakt een gasaansluiting overbodig.

Gas of warmte? Kan ik kiezen?

Stadsverwarming is nog niet voor iedereen beschikbaar. Er is ook geen keuze tussen gas en warmte mogelijk. De warmtenetten zijn onderling niet met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan klanten levert. Overstappen naar een andere leverancier voor warmte is niet mogelijk. Wel is het mogelijk over te stappen naar Welkom Energie voor de levering van stroom.


Heeft dit antwoord je geholpen?
7
2

Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.

Enkeltarief is:

Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.

Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:

Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.

Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.

De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:

 • Welkom Energie is begaan met het milieu en stimuleert haar klanten om stroom af te nemen op de tijden dat er een overschot is aan stroom, zodat de centrales overdag niet nog meer stroom hoeven te produceren ten koste van het milieu en het overschot in de avond/nacht niet toeneemt.

*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.

Heeft dit antwoord je geholpen?
22
61

Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Op de nota staan veel gegevens. Het is niet altijd duidelijk wat deze gegevens betekenen. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.

Het leveringsgedeelte

Met het leveringsgedeelte op de nota bedoelen wij het gedeelte waar het verbruik van gas en elektriciteit wordt berekend. Hier staan jouw meterstanden en het verbruik. Dus hier wordt de afname van de producten gas en stroom afgerekend. De afname van gas en stroom kan verschillen en is afhankelijk van jouw verbruik. Daarom noemen we dit variabele kosten. We brengen in het leveringsgedeelte ook vaste kosten inrekening. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid verbruik maar zijn vastgesteld. Dit noemen we vaste leveringskosten.

Uitleg leveringsgedeelte: electriciteit

 • Elektriciteit
  Met elektriciteit bedoelen we het product elektriciteit of in de volksmond stroom genoemd. De eenheid om stroomverbruik te meten is kilowatt uur (kWh).
 • Kilowatt uur (kWh)
  Dit is een eenheidsmaat voor het meten van jouw stroomverbruik. Daarom zie je op de energienota verbruik in aantal kWh. De betekenis van Kilowatt uur (kWh) is de hoeveelheid stroom die in een uur geproduceerd kan worden door een centrale met een capaciteit van een kilo watt.
 • Normaaltarief, Enkeltarief
  Enkeltarief is één tarief. Tegen dit tarief wordt stroom afgerekend als je een normaaltarief hebt. Heb je maar één telewerk op jouw meter dan heb je altijd dit tarief en dat houdt in dat je stroomprijs niet afhankelijk van de tijd is zoals bij dubbel tarief.
 • Dubbel tarief (dag en nacht)
  Dubbeltarief bestaat uit twee tarieven. Het betekent dat je overdag, normaaltarief betaalt en ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen het nachttarief. Je hebt hier een meter met meer dan
  één telwerk voor nodig.
 • Vaste leveringskosten/vastrecht levering
  Dit is een vast tarief dat door Welkom Energie is bepaald. Je betaalt dit altijd. Het staat los van jouw verbruik.
 • Salderen en terugleveren
  Wek je zelf stroom op? Als je dat doet dan zie je hoeveel je hebt opgewekt. De opgewekte stroom heeft als eenheid Kilowatt uur. Heb je minder stroom opgewekt dan dat je hebt afgenomen? Dan verrekenen we het verbruik. We doen dit door het aan
  Kilowatt uur wat door jou is opgewekt af te trekken van het aantal
  Kilowatt uur dat je hebt afgenomen. Je betaalt dan het verschil. Dit heet salderen. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan betaalt Welkom Energie jou voor de extra opgewekte stroom per Kilowatt uur en dit noemen we terugleveren.

Uitleg leveringsgedeelte: Gas

 • Gas
  Met gas bedoelen we het product gas. Gas wordt gemeten in kubieke meters (m3).  Daarom staat er bij gasverbruik de eenheid per Kubieke meter m3.
 • Kubieke meter, (m3) Kubieke meter is een eenheidsmaat voor het meten van jouw gasverbruik. We spreken ook wel van een ‘Kuub’ gas. Een kubieke meter is gelijk aan 1.000 liter. Gas meten we niet in liters, omdat het niet vloeibaar is en het in kubieke meters nauwkeuriger kan worden gemeten.
 • Correctiefactor en calorische waarde
  Gas heeft niet altijd dezelfde kwaliteit daarom stelt de netbeheerder een correctiefactor vast.
  Gas wordt uit de grond gehaald en is niet altijd van dezelfde kwaliteit. Er wordt dan door metingen bepaald hoeveel energie er in een kubieke meter (1.000 liter) aardgas zit. De Calorische waarde wordt ook wel verbrandingswaarde genoemd. Hoe hoger de kwaliteit van het gas, hoe minder je nodig hebt.
 • Regiotoeslag
  Gas komt vanuit Slochteren (Groningen) naar jouw huis getransporteerd. Voor dit transport worden kosten gemaakt, die hoger worden als je verder van Slochteren woont.
  Sinds de liberalisering van de energiemarkt is deze regiotoeslag ingevoerd om de kosten te kunnen dekken.
 • Vaste leveringskosten/vastrecht levering
  Dit is een vast tarief dat door Welkom Energie is bepaald. Je betaalt dit altijd. Het staat los van jouw verbruik.

Uitleg Netwerkkosten

Welkom Energie incasseert netwerkkosten voor de netbeheerders. Daarom vind je de netbeheerkosten op de energienota van Welkom Energie.

 • Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting Dit is een bedrag voor het beheer van de aansluiting. Het bedrag staat los van je energieverbruik. Het is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder.
 •  Capaciteitstarief en vastrecht
  Er is één tarief voor het energietransport. Dit is niet afhankelijk van jouw verbruik. Jouw aansluiting bepaald de kosten. De verschillende aansluitingen zijn in groepen ingedeeld. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt.Het bedrag staat los van je energieverbruik. Dit is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder.
 • Meettarief
  Je betaalt meettarief voor het gebruik en beheer van de elektriciteit- en gasmeter. Dit is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder. Het bedrag staat los van je energieverbruik.

Uitleg belasting of overheidsheffingen

Dit gedeelte van de nota bevat de kosten voor belasting en heffingen. Dit incasseert Welkom Energie voor de Rijksoverheid.

 • Energiebelasting / Energieheffing
  De Rijksoverheid heft energiebelasting omdat veel energie nog steeds uit niet-duurzame bronnen komt en de opwek hiervan milieubelastend is. Door energiebelasting te heffen hoopt de Rijksoverheid het energieverbruik te beperken. Gebruik je veel energie dan betaal je ook veel energiebelasting omdat deze berekend wordt aan de hand van jouw verbruik. Het is een variabel tarief en afhankelijk van jouw energieverbruik. Wil je meer informatie over de tarieven? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting.
 • Heffingskorting (vermindering energiebelasting) 
  Heb je een woonhuis of een werkpand? Dan krijg je een vast bedrag van € 311,62 per 365 dagen van de belasting terug. Is de energienota over een periode korter dan een jaar? Dan wordt de heffingskorting per dag verrekend. De heffingskorting is een vastgesteld bedrag en staat los van jouw energieverbruik.
 • Opslag duurzame energie, ODE    De Rijksoverheid brengt ODE in rekening. Dit doet de Rijksoverheid om bewustwording te creëren en ze gebruikt de opbrengsten als investering in duurzame energie. Je betaalt het voor stroom en gas. Het maakt niet uit of je een contract met groene of grijze energie hebt. Iedereen betaalt ODE. De hoogte van ODE is afhankelijk van jouw energieverbruik.
 • Belasting toegevoegde waarde (Btw)   Btw is een vastgesteld belastingbedrag dat Welkom Energie berekent op zijn producten of diensten en aan de staat afdraagt. Over alle kosten voor de levering, transport, netwerk, meterhuur en belastingen betaal je 21% btw.  

Uitleg overige kosten

 • Overige producten, diensten en heffingen
  Hier vind je de eventuele administratiekosten of kortingen. Dit zijn vast bedragen en staan los van jouw energieverbruik.
 • Verrekening met reeds betaalt bedrag
  Je betaalt elke maand een voorschotbedrag, ook wel termijnnota genoemd. Op de energienota wordt het bedrag dat je daardoor al hebt betaald, verrekend met het bedrag dat je in totaal moet betalen. Heb je te weinig betaalt, dan moet je bijbetalen. Heb je te veel betaalt dan krijg je geld terug. Het kan ook dat het tegoed wordt verrekend met het eerste voorschot dat je na de jaarnota ontvangt.
 • Overzicht reeds betaalt bedrag
  Hier zie je wat je maandelijks hebt betaalt.
 • Uitleg over je nieuwe voorschotbedrag/ termijnnota
  Wat ga je het komende jaar betalen? Welkom Energie maakt een berekening op basis van de verwachtingen voor de energiekosten en kijkt naar jouw historisch energieverbruik van het afgelopen jaar. Op deze manier proberen we het nieuwe voorschotbedrag zo goed mogelijk te berekenen zodat je niet hoeft bij te betalen of veel geld terug krijgt. Het is een geschat bedrag en wijzigingen in verbruik of tarieven kunnen ervoor zorgen dat het onverhoopt toch kan gebeuren dat je moet bijbetalen.

Uitleg overzicht stroom- en gasverbruik

 • Je vindt hier een overzicht van de hoeveelheden stroom en gas die je hebt verbruikt. Je kan hier ook lezen wat je zelf aan energie hebt opgewekt.

Besparen op de energienota

Besparen, wie wil dat nu niet? Het is goed om te begrijpen dat jouw energienota bestaat uit vaste en variabele kosten. Je hebt met besparen alleen invloed op de variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal Kilowatt uur stroom en Kuub (gas) dat je verbruikt.

Op welke kosten heb je invloed met besparen?

 • Variabele/verbruikskosten
  Hiermee bedoelen we het aantal verbruikte
  Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas.
 • Energiebelasting
  De energiebelasting is een door de Rijksoverheid vastgesteld percentage afhankelijk van het aantal verbruikte Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas. Hoe meer verbruik, hoe meer belasting je betaalt.
 • Opslag duurzame energie, ODE
  De ODE is afhankelijk van het aantal verbruikte
  Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas. Hoe meer verbruik, hoe meer ODE je betaalt.
 • Btw
  De Btw is een door de Rijksoverheid vastgesteld percentage van 21% dat over het totaalbedrag van de energienota betaalt moet worden. Dus hoe hoger het verbruik, hoe hoger het totaalbedrag op jouw energienota en uiteindelijk een hoger Btw bedrag wanneer je minder afname hebt.
Heeft dit antwoord je geholpen?
11
9

We vinden het tegenwoordig heel normaal dat we zelf onze energieleverancier kunnen kiezen. Dat is niet altijd zo geweest. Voor 1 juli 2004 was er geen keuze. Je werd verplicht klant van het energiebedrijf dat bij jouw regio hoorde en dit was ook zo voor de netbeheerder. Vaak was dit hetzelfde bedrijf. Een netbeheerder beheert 1 of meer energienetten. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van de netten en het transport van elektriciteit of gas en het onderhoud van jouw energiemeter.

Mag ik een energieleverancier en een netbeheerder kiezen?

We hebben nu als klant een vrije keuze om een energieleverancier te kiezen. Er is geen vrije keuze in het kiezen van een netbeheerder. De regio bepaalt. In elke regio is er een netbeheerder voor gas en een netbeheerder voor stroom.

Wie is mijn netbeheerder?

Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij houdt alle aansluitingen bij en is verantwoordelijk voor de energiemeter. Wil je weten wie jouw netbeheerder voor stroom of gas is? Kijk dan op Eancodeboek.nl

Wat is een Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO)?

Om gas en stroom te kunnen ontvangen heb je een netbeheerder en een energieleverancier nodig. Met beide bedrijven sluit je een contract. De aansluit- en transportovereenkomst is jouw contract met de netbeheerder. De ATO wordt gelijktijdig afgesloten met het contract van Welkom Energie. Welkom Energie regelt dit voor jou.

Waar vraag ik een nieuwe aansluiting aan voor gas en stroom?

Heb je nieuwbouwplannen of ga je verbouwen? Vraag je gas en of stroom aansluiting aan op mijnaansluiting.nl. Jouw aanvraag wordt direct aangeboden aan jouw netbeheerder. De netbeheerder neemt contact op met jou over de afhandeling van jouw aanvraag. (Dit kan Welkom Energie niet voor jou doen.)

Hoe kan ik mijn aansluiting laten verwijderen?

Verbruik je geen gas of stroom, of heel weinig? Wordt het pand waar je woont gesloopt? Heb je een alternatief voor gas en stroom?
Dan kun je op jouw energiekosten besparen door de aansluiting op te zeggen. Stel als eerste Welkom Energie op de hoogte. De opzegtermijn is 30 dagen. Welkom Energie zegt voor jou de aansluit- en transportovereenkomst op bij jouw netbeheerder.
Neem voor vragen over bijvoorbeeld tarieven contact op met jouw netbeheerder. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Kijk in het Eancodeboek.

Energie meters

Een energie meter vind je in de meterkast. De meter meet het energieverbruik in jouw huis. Op de meter zit een telwerk. Hiervan kun je de meterstand aflezen.

Dubbele meter

Heb je een meter met meer telwerken dan heb je een dubbele meter. Als je deze meter hebt kun je een contract voor dag- en nachtstroom afsluiten bij Welkom Energie.

Slimme meter

De slimme meter is een nieuwe energiemeter. Het is een energiemeter die jouw oude meters voor gas en stroom vervangt. De slimme meter geeft de meterstanden voortaan op afstand aan de netbeheerder door. Dit doet de meter elke twee maanden. De netbeheerder stuurt de gegevens door naar Welkom Energie. Om de twee maanden ontvang je van Welkom Energie een overzicht van jouw energieverbruik en een schatting van de kosten. Op deze manier heb je meer inzicht in je verbruik en is het makkelijker om energie te besparen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
11
6

Een review is een mening van een echte gebruiker over een product. In een review vertelt een klant dus wat hij/zij van een product vindt. Je kan je voorstellen dat dit waardevolle informatie is. Welkom Energie gebruikt de feedback uit de reviews om de service te verbeteren. Klanten en vooral toekomstige klanten gebruiken de reviews om een keuze te maken welke leverancier en of welk product zij gaan afnemen.

Ik ben net klant

We sturen al onze klanten een review verzoek nadat ze een switch doorlopen hebben. We toetsen graag hoe de klant de switch heeft ervaren. Er zijn klanten die het lastig vinden om na zo’n korte tijd een review te schrijven. Ze hebben naar eigen zeggen nog geen idee hoe het zal verlopen bij Welkom Energie. We vragen eigenlijk alleen wat je hebt ervaren, een eerste indruk. Maak het jezelf makkelijk en schrijf de review over de ervaring die je hebt.

Bedankje

Namens Welkom Energie wil ik alle klanten die een review schrijven of hebben geschreven bedanken. Dankzij jullie zijn wij in staat om nog betere service te verlenen. We hebben naar aanleiding van reviews al een aantal zaken aangepast. We nemen de feedback van onze klanten echt serieus. Als je het leuk vindt kun je onze reviews teruglezen op deze webpagina:https://www.klantenvertellen.nl/reviews/1050553/welkom_energie_3?lang=nl

Heeft dit antwoord je geholpen?
23
3

Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.

Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.

Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.

1. Neem eerst contact op met het nieuwe energiebedrijf

Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.

2. Maak bezwaar bij het energiebedrijf

Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:

 • dat je niet wilt dat je wordt overgezet naar het nieuwe energiebedrijf. Of als je al bent overgezet: dat het energiebedrijf je terug moet zetten naar je oude energiebedrijf.
 • dat je de termijnbedragen van het nieuwe energiebedrijf niet gaat betalen omdat er volgens jou geen overeenkomst is;
 • wanneer je een reactie van het energiebedrijf wilt. Bijvoorbeeld binnen vier weken. Het energiebedrijf moet dan een beslissing nemen en die zo snel mogelijk aan je laten weten.

Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.

Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
14
15

Welkom Energie biedt jou online inzicht in je gegevens en de mogelijkheid om wijzigingen direct aan ons door te geven. Dit is een extra service. Hier kun je vrijblijvend gebruik van maken.

Wat kan ik zelf wijzigen?

 • Je persoonlijke gegevens
 • Je maandtermijn

Wat kan ik inzien?

 • Je maandelijks verbruiksoverzicht (die krijg je ook per email)
 • Je facturen en nota’s
 • Je huidige overeenkomst en tarieven

Wanneer heb ik toegang tot mijn online Welkom Energie account?

Zodra de levering van start gaat ontvang je per e-mail een link en een tijdelijk wachtwoord voor jouw online Welkom Energie account. https://wij.welkom-energie.nl Je kunt het account direct gebruiken. Jouw gebruikersnaam is het debiteurennummer van je energiecontract (met de voorloopnullen).

Tip

Is het tijdelijke wachtwoord verlopen dan kun je via de optie “wachtwoord vergeten” (link onder de blauwe knop) zelf een nieuw wachtwoord aanvragen.


Heeft dit antwoord je geholpen?
104
41

Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.

Welke energiebronnen zijn er?

Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:

 • windmolens
 • waterkracht
 • Zonne Energie
 • Energie uit biomassa en aardwarmte.

Het stroometiket van Welkom Energie

Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/

Heeft dit antwoord je geholpen?
9
11

Allereerst onze welgemeende condoleances. De impact van een overlijden in je familie is niet alleen het verlies maar de afhandeling daarna is heel ingrijpend. Voor het energiecontract zullen we je proberen zo soepel mogelijk te helpen.

In de algemene voorwaarden staat dat overlijden een ontbindende voorwaarde is. Je kunt het contract kosteloos opzeggen. Daarvoor hoef je alleen maar een email te sturen naar onze supportdesk met een kopie van de overlijdensakte en wij zullen per direct het contract stopzetten en de eindafrekening opmaken.

Eindafrekening opmaken?

Ja, met het stopzetten van het contract is nog niet alles geregeld. Wij zullen bij de beëindiging de eindafrekening opmaken aan de hand van de laatste meterstanden. Er kan dus teveel of te weinig betaald zijn en dat verschil kan in de nalatenschap afgewikkeld worden. Een sterfgeval in je familie is heftig in alle opzichten. We zullen je zo goed mogelijk adviseren als je vragen hebt.

Nog even dit….

Het energiecontract is aan het huis of appartement gekoppeld. Als het een huurhuis betreft is de datum van de beëindiging gelijktijdig met het einde van het huurcontract. Is het een koophuis dan is het aan te raden om het energiecontract pas bij verkoop en overdracht te beëindigen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
17
4

Cashback betekent letterlijk “geld terug” in het Engels. Andere woorden voor  Cashback zijn welkomstkorting, welkomstpremie of Energie tegoeden. Concreet betekent het dat Welkom Energie jouw als nieuwe klant een  korting cadeau geeft. Welkom Energie heeft wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het volledige bedrag aan cashback te ontvangen op jouw 1e jaarnota.

Voorwaarden Cashback

 • Je bent een nieuwe klant van Welkom Energie
 • Je neemt gas en stroom af voor de periode van minimaal 1 jaar
 • Je betaald automatisch omdat je Welkom Energie goedkeuring hebt gegeven om maandelijks te incasseren
 • Per adres kun je slechts een keer gebruik maken van de cashback.
 • Als je onverhoopt binnen een jaar vertrekt dan kunnen we de cashback niet verrekenen op de jaarnota en betalen we de cashback niet uit.
 • Is er sprake van een betalingsachterstand, dan vervalt het recht op de cashback.
 • Heb je meer dan één betalingsherinnering, aanmaning en/of stornering per jaar, dan vervalt het recht op cashback
 • Heb je een driejarig contract dan wordt de cashback in drieën gedeeld en ontvang je drie keer een deel van de de cashback op je jaarnota.
Heeft dit antwoord je geholpen?
107
32

Load More

Betaling (10)

Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.

Een korte uitleg

Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Heeft dit antwoord je geholpen?
33
78

Als je bij ons toestemming hebt gegeven voor automatische incasso van je maandbedrag zullen wij dat elke maand rond de 28e bij je afschrijven. Dat doen we van het bankrekeningnummer dat je bij ons hebt opgegeven.

Het helpt als je er voor zorgt dat er genoeg geld op je rekening staat. Het is fijn als dingen altijd in 1 keer goed gaan. Het nadeel van een mislukte automatische incasso is dat we dan nog geld te goed hebben en meer moeite moeten doen om het weer recht te trekken. De grootste oorzaak van problemen bij een energieleverancier is namelijk dat er een automatische incasso niet goed gegaan is. Help je ons om foutloos te werken?

Lukt het je niet om rond de 28e genoeg geld op je rekening te hebben? Check dan even onze uitleg in dit artikel…..

Heeft dit antwoord je geholpen?
6
6

Na het verstrijken van je contractperiode, of 1 jaar na start van je contract, gaan we de jaarrekening opmaken. Hiervoor zullen we de meterstanden opvragen, bij jou als je geen slimme meter hebt of we lezen je meter uit. Als deze gegevens binnen zijn gaan we je jaarverbruik berekenen en passen we de overeengekomen tarieven er op toe. We mogen over al deze handelingen en controles maximaal 42 dagen doen.

Dus; maximaal 42 dagen na afloop van je een volledig jaar krijg je van ons je jaarrekening per email.

Heeft dit antwoord je geholpen?
18
8

Je wilt weten wanneer we je voorschot afschrijven van je bankrekening. Geen probleem! Als je contract ingaat wordt je maandelijkse termijn rond de 26e van de maand afgeschreven van het bankrekening dat je hebt opgegeven. Dat doen we dan elke maand.

Het voorschotbedrag vind je op de leveringsovereenkomst die je hebt gekregen. Je kunt ook inloggen op je eigen pagina bij Welkom Energie en je gegevens checken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
6
6

Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Op de nota staan veel gegevens. Het is niet altijd duidelijk wat deze gegevens betekenen. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.

Het leveringsgedeelte

Met het leveringsgedeelte op de nota bedoelen wij het gedeelte waar het verbruik van gas en elektriciteit wordt berekend. Hier staan jouw meterstanden en het verbruik. Dus hier wordt de afname van de producten gas en stroom afgerekend. De afname van gas en stroom kan verschillen en is afhankelijk van jouw verbruik. Daarom noemen we dit variabele kosten. We brengen in het leveringsgedeelte ook vaste kosten inrekening. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid verbruik maar zijn vastgesteld. Dit noemen we vaste leveringskosten.

Uitleg leveringsgedeelte: electriciteit

 • Elektriciteit
  Met elektriciteit bedoelen we het product elektriciteit of in de volksmond stroom genoemd. De eenheid om stroomverbruik te meten is kilowatt uur (kWh).
 • Kilowatt uur (kWh)
  Dit is een eenheidsmaat voor het meten van jouw stroomverbruik. Daarom zie je op de energienota verbruik in aantal kWh. De betekenis van Kilowatt uur (kWh) is de hoeveelheid stroom die in een uur geproduceerd kan worden door een centrale met een capaciteit van een kilo watt.
 • Normaaltarief, Enkeltarief
  Enkeltarief is één tarief. Tegen dit tarief wordt stroom afgerekend als je een normaaltarief hebt. Heb je maar één telewerk op jouw meter dan heb je altijd dit tarief en dat houdt in dat je stroomprijs niet afhankelijk van de tijd is zoals bij dubbel tarief.
 • Dubbel tarief (dag en nacht)
  Dubbeltarief bestaat uit twee tarieven. Het betekent dat je overdag, normaaltarief betaalt en ’s nachts, in het weekend en tijdens feestdagen het nachttarief. Je hebt hier een meter met meer dan
  één telwerk voor nodig.
 • Vaste leveringskosten/vastrecht levering
  Dit is een vast tarief dat door Welkom Energie is bepaald. Je betaalt dit altijd. Het staat los van jouw verbruik.
 • Salderen en terugleveren
  Wek je zelf stroom op? Als je dat doet dan zie je hoeveel je hebt opgewekt. De opgewekte stroom heeft als eenheid Kilowatt uur. Heb je minder stroom opgewekt dan dat je hebt afgenomen? Dan verrekenen we het verbruik. We doen dit door het aan
  Kilowatt uur wat door jou is opgewekt af te trekken van het aantal
  Kilowatt uur dat je hebt afgenomen. Je betaalt dan het verschil. Dit heet salderen. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan betaalt Welkom Energie jou voor de extra opgewekte stroom per Kilowatt uur en dit noemen we terugleveren.

Uitleg leveringsgedeelte: Gas

 • Gas
  Met gas bedoelen we het product gas. Gas wordt gemeten in kubieke meters (m3).  Daarom staat er bij gasverbruik de eenheid per Kubieke meter m3.
 • Kubieke meter, (m3) Kubieke meter is een eenheidsmaat voor het meten van jouw gasverbruik. We spreken ook wel van een ‘Kuub’ gas. Een kubieke meter is gelijk aan 1.000 liter. Gas meten we niet in liters, omdat het niet vloeibaar is en het in kubieke meters nauwkeuriger kan worden gemeten.
 • Correctiefactor en calorische waarde
  Gas heeft niet altijd dezelfde kwaliteit daarom stelt de netbeheerder een correctiefactor vast.
  Gas wordt uit de grond gehaald en is niet altijd van dezelfde kwaliteit. Er wordt dan door metingen bepaald hoeveel energie er in een kubieke meter (1.000 liter) aardgas zit. De Calorische waarde wordt ook wel verbrandingswaarde genoemd. Hoe hoger de kwaliteit van het gas, hoe minder je nodig hebt.
 • Regiotoeslag
  Gas komt vanuit Slochteren (Groningen) naar jouw huis getransporteerd. Voor dit transport worden kosten gemaakt, die hoger worden als je verder van Slochteren woont.
  Sinds de liberalisering van de energiemarkt is deze regiotoeslag ingevoerd om de kosten te kunnen dekken.
 • Vaste leveringskosten/vastrecht levering
  Dit is een vast tarief dat door Welkom Energie is bepaald. Je betaalt dit altijd. Het staat los van jouw verbruik.

Uitleg Netwerkkosten

Welkom Energie incasseert netwerkkosten voor de netbeheerders. Daarom vind je de netbeheerkosten op de energienota van Welkom Energie.

 • Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting Dit is een bedrag voor het beheer van de aansluiting. Het bedrag staat los van je energieverbruik. Het is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder.
 •  Capaciteitstarief en vastrecht
  Er is één tarief voor het energietransport. Dit is niet afhankelijk van jouw verbruik. Jouw aansluiting bepaald de kosten. De verschillende aansluitingen zijn in groepen ingedeeld. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt.Het bedrag staat los van je energieverbruik. Dit is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder.
 • Meettarief
  Je betaalt meettarief voor het gebruik en beheer van de elektriciteit- en gasmeter. Dit is een vast bedrag vastgesteld door jouw netbeheerder. Het bedrag staat los van je energieverbruik.

Uitleg belasting of overheidsheffingen

Dit gedeelte van de nota bevat de kosten voor belasting en heffingen. Dit incasseert Welkom Energie voor de Rijksoverheid.

 • Energiebelasting / Energieheffing
  De Rijksoverheid heft energiebelasting omdat veel energie nog steeds uit niet-duurzame bronnen komt en de opwek hiervan milieubelastend is. Door energiebelasting te heffen hoopt de Rijksoverheid het energieverbruik te beperken. Gebruik je veel energie dan betaal je ook veel energiebelasting omdat deze berekend wordt aan de hand van jouw verbruik. Het is een variabel tarief en afhankelijk van jouw energieverbruik. Wil je meer informatie over de tarieven? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting.
 • Heffingskorting (vermindering energiebelasting) 
  Heb je een woonhuis of een werkpand? Dan krijg je een vast bedrag van € 311,62 per 365 dagen van de belasting terug. Is de energienota over een periode korter dan een jaar? Dan wordt de heffingskorting per dag verrekend. De heffingskorting is een vastgesteld bedrag en staat los van jouw energieverbruik.
 • Opslag duurzame energie, ODE    De Rijksoverheid brengt ODE in rekening. Dit doet de Rijksoverheid om bewustwording te creëren en ze gebruikt de opbrengsten als investering in duurzame energie. Je betaalt het voor stroom en gas. Het maakt niet uit of je een contract met groene of grijze energie hebt. Iedereen betaalt ODE. De hoogte van ODE is afhankelijk van jouw energieverbruik.
 • Belasting toegevoegde waarde (Btw)   Btw is een vastgesteld belastingbedrag dat Welkom Energie berekent op zijn producten of diensten en aan de staat afdraagt. Over alle kosten voor de levering, transport, netwerk, meterhuur en belastingen betaal je 21% btw.  

Uitleg overige kosten

 • Overige producten, diensten en heffingen
  Hier vind je de eventuele administratiekosten of kortingen. Dit zijn vast bedragen en staan los van jouw energieverbruik.
 • Verrekening met reeds betaalt bedrag
  Je betaalt elke maand een voorschotbedrag, ook wel termijnnota genoemd. Op de energienota wordt het bedrag dat je daardoor al hebt betaald, verrekend met het bedrag dat je in totaal moet betalen. Heb je te weinig betaalt, dan moet je bijbetalen. Heb je te veel betaalt dan krijg je geld terug. Het kan ook dat het tegoed wordt verrekend met het eerste voorschot dat je na de jaarnota ontvangt.
 • Overzicht reeds betaalt bedrag
  Hier zie je wat je maandelijks hebt betaalt.
 • Uitleg over je nieuwe voorschotbedrag/ termijnnota
  Wat ga je het komende jaar betalen? Welkom Energie maakt een berekening op basis van de verwachtingen voor de energiekosten en kijkt naar jouw historisch energieverbruik van het afgelopen jaar. Op deze manier proberen we het nieuwe voorschotbedrag zo goed mogelijk te berekenen zodat je niet hoeft bij te betalen of veel geld terug krijgt. Het is een geschat bedrag en wijzigingen in verbruik of tarieven kunnen ervoor zorgen dat het onverhoopt toch kan gebeuren dat je moet bijbetalen.

Uitleg overzicht stroom- en gasverbruik

 • Je vindt hier een overzicht van de hoeveelheden stroom en gas die je hebt verbruikt. Je kan hier ook lezen wat je zelf aan energie hebt opgewekt.

Besparen op de energienota

Besparen, wie wil dat nu niet? Het is goed om te begrijpen dat jouw energienota bestaat uit vaste en variabele kosten. Je hebt met besparen alleen invloed op de variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal Kilowatt uur stroom en Kuub (gas) dat je verbruikt.

Op welke kosten heb je invloed met besparen?

 • Variabele/verbruikskosten
  Hiermee bedoelen we het aantal verbruikte
  Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas.
 • Energiebelasting
  De energiebelasting is een door de Rijksoverheid vastgesteld percentage afhankelijk van het aantal verbruikte Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas. Hoe meer verbruik, hoe meer belasting je betaalt.
 • Opslag duurzame energie, ODE
  De ODE is afhankelijk van het aantal verbruikte
  Kilowatt uur aan stroom en het aantal Kuub gas. Hoe meer verbruik, hoe meer ODE je betaalt.
 • Btw
  De Btw is een door de Rijksoverheid vastgesteld percentage van 21% dat over het totaalbedrag van de energienota betaalt moet worden. Dus hoe hoger het verbruik, hoe hoger het totaalbedrag op jouw energienota en uiteindelijk een hoger Btw bedrag wanneer je minder afname hebt.
Heeft dit antwoord je geholpen?
11
9

Elke maand betaal je een vast bedrag voor gas en stroom.
Welkom Energie weet pas aan het eind van een contractjaar hoeveel gas en stroom je precies verbruikt hebt. Het is niet handig als je dan pas de rekening krijgt. Daarom betaal je elke maand als voorschot alvast een deel van de rekening. Dat is het termijnbedrag. Het bedrag is elke maand hetzelfde, maar je verbruik natuurlijk niet. In de zomer betaal je meer dan je verbruikt, in de winter juist minder.

Hoe wordt het bedrag bepaald?

Welkom Energie kijkt hoeveel gas en stroom er in de afgelopen 3 tot 5 jaar verbruikt is op het adres waar je woont. We houden dan ook rekening met seizoensinvloeden, verwachte prijsstijgingen en eventuele belastingverhogingen.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag!

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Waaruit bestaat het termijnbedrag?

In het termijnbedrag zitten alle kosten voor energie verrekend. Het gaat om de kosten voor jouw verbruik, het vastrecht, de netbeheerkosten, de opslag duurzame energie, de energiebelasting en btw. De heffingskorting, de vermindering van je energiebelasting wordt daar vanaf getrokken.

Heb je een nieuwbouwwoning?

Dan is er natuurlijk geen historisch verbruik op het adres. Welkom Energie kijkt dan naar het type woning en energielabel van de woning en maakt een schatting van het verwachte jaarverbruik.

Verhuisd en dan?

Als je een nieuw contract afsluit op jouw nieuwe adres wordt het termijnbedrag gebaseerd op het historisch verbruik van de vorige bewoner(s). Kijk even of de grootte van je huishouden te vergelijken is. Heb je een twijfel? Houd dan een paar maanden de meterstanden in de gaten. Is het verbruik hoger of lager dan de schatting? Neem dan contact op met Welkom Energie. Dan kun je tijdig je termijnbedrag aanpassen, zodat je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer je termijnbedrag aanpassen?

Als je net zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, heb je minder of misschien wel helemaal geen stroom meer nodig van het net. Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Daarvoor kun je even contact opnemen met Welkom Energie. Wij passen dit graag voor je aan.
Als je jouw woning voorzien hebt van isolatie, ga je minder stoken. Je maandelijkse voorschot kan dan eventueel wat omlaag.
Als je gezinsuitbreiding krijgt, ga je meestal meer stroom en gas verbruiken. Daarom is het slim om je termijnbedrag wat te verhogen. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag juist vaak omlaag. Houd ook rekening met stroom vretende apparatuur zoals bijvoorbeeld een aquarium.

Heeft dit antwoord je geholpen?
2
17

Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.

Voorwaarden voor een betalingsregeling

Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:

 • Een regeling loopt maximaal 6 maanden.
 • De minimale betaling per keer bedraagt € 100,-.
 • Er wordt altijd de verschuldigde rente in rekening gebracht.
 • Je betaalt de termijnen van je betalingsregeling altijd zelf, via iDEAL. Betaling van de eerste termijn geldt juridisch als acceptatie van de betalingsregeling.
 • Als je een termijn van je betalingsregeling niet op tijd betaalt, wordt de regeling onmiddellijk stopgezet.
 •  Alle vorderingen worden overgedragen aan het incassobureau en je overeenkomst wordt ontbonden.

Hulp bij betalingsproblemen

Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?

Heeft dit antwoord je geholpen?
1
1

Wat ontzettend vervelend! En je bent echt niet de enige. Wat je nu absoluut moet doen is je probleem meteen aanpakken. Het helpt niet om het probleem te ontkennen of je ervoor te verstoppen.

Het allerbelangrijkste is altijd dat je meteen contact opneemt als betalen een probleem is. Sterker nog, liefst ga je al in gesprek voordat het zover is. Als je om hulp vooraf vraagt is de kans groot dat je die moeilijke tijd wel doorkomt.

Is het dan toch niet gelukt om je energierekening op tijd te betalen? Dat betekent dat je een betalingsachterstand hebt. Geen paniek: Het is belangrijk dat je snel probeert dit op te lossen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten kunnen worden en hoe erger je probleem. We kunnen zelfs noodgedwongen overgaan tot afsluiting. Je krijgt dan geen gas of elektriciteit meer.

Betalingsherinnering

Dit gebeurt niet zomaar. Welkom Energie zal je altijd eerst een betalingsherinnering sturen. Heb je deze eerste betalingsherinnering ook niet op tijd betaald? Dan kunnen wij besluiten om de energielevering bij je te stoppen.

De eerste betalingsherinnering is altijd kosteloos. Voor volgende aanmaningen worden incassokosten in rekening gebracht. Die bedragen voor het versturen van de eerste aanmaning € 15,-. Voor de tweede aanmaning worden de incassokosten verhoogd tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimumbedrag van €40,-.

Wat kun je doen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de betalingsachterstand op te lossen. Zo kun je extra kosten en problemen voorkomen.

Neem contact met ons op

Als het je niet lukt om aan te betalen, dan biedt Welkom Energie je de mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Je kunt dit verzoek doen bij de afdeling support van Welkom Energie.

Het is belangrijk dat je dit snel doet. Je bent namelijk een contract met ons aangegaan. Daarin staat dat je verplicht bent om je rekeningen op tijd te betalen.

Let op:Wij zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken. We doen uiteraard wel ons best om je te helpen.

Lukt het je niet om een betalingsregeling af te spreken met ons of zijn je problemen groter dan alleen de energierekening? Lees dan het volgende…..

Meld je aan bij een schuldhulp-verleningsinstantie

Meld je aan bij een schuldhulpverleningsinstantie vóór de betaaldatum die wij je hebben gegeven. Deze datum staat op de betalingsherinnering zelf. Je kunt dat doen door contact op te nemen met een organisatie voor schuldhulpverlening, zoals de Gemeentelijke Kredietbank. Zij helpen je om je geldproblemen op te lossen.

Wil je weten welke organisatie in uw gemeente u kan helpen? Vraag dit aan de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).

NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet)

(T) 070 – 752 82 50
(E) [email protected]

De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen?

Verzoek de rechtbank om in aanmerking te komen voor de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt u in de folder “Werken aan een schuldenvrije toekomst” op pagina 9. Ook kunt u voor hulp voor deze procedure terecht bij de schuldhulpverleningsinstantie of de gemeente.

Van de aanmelding bij een schuldhulpverleningsinstantie krijgt u een bewijs.

Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar uw energiebedrijf of netbeheerder

De schuldhulpverleningsinstantie besluit of u wordt toegelaten tot schuldhulpverlening. In de periode tot dat besluit genomen is mag u niet worden afgesloten van energielevering tijdens de winter (van 1 oktober tot 1 april).

Heeft dit antwoord je geholpen?
1
1

Het termijnbedrag is het bedrag dat je voorafgaand aan de maand van levering betaalt aan Welkom Energie. Dit bedrag wordt berekend op basis van je energieverbruik, de leveringskosten, de netwerkkosten en belastingen.

Het Standaard Jaarverbruik

Even een kleine stukje uitleg tussendoor: in Nederland wordt in een centraal register bijgehouden wat het verbruik is van een aansluiting (lees gas of stroom van een huis/gebouw). Elk jaar wordt daarmee opnieuw het SJV berekent en opgeslagen. De berekening is simpel: 3 jaren verbruik optellen en delen door 3. Dat levert dan het gemiddelde verbruik over 3 jaar op, de grondslag voor elke berekening van je termijnbedrag.

Je termijnbedrag is altijd een schatting, je daadwerkelijke verbruik zal nooit exact gelijk zijn aan je termijnbedrag. Daarom verrekenen we jouw daadwerkelijke verbruik met het termijnbedrag op je jaaroverzicht. Je krijgt het teveel betaalde geld dan terug of je moet bijbetalen als je meer hebt gebruikt dan is berekend.

Kleine tip over je termijnbedrag

Ook staat op het jaaroverzicht een specificatie van de kosten. We laten het helemaal aan jou over maar om bijbetalen aan het einde van je jaar te voorkomen kun je je maandbedrag beter ietsje hoger houden. Een groot bedrag ineens is moeilijker dan een klein bedrag per maand. Heb je minder verbruikt? Dan krijg je een leuk bedrag terug!

Heeft dit antwoord je geholpen?
3
1

Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stappen in het incassotraject

Herinnering

 • Is de factuur niet automatisch geïncasseerd of heb je de betaling teruggehaald? 
 • We helpen je herinneren. De betalingstermijn is 14 dagen.

15 dagen na de mislukte incasso ontvang je een aanmaning.

 • Heb je de openstaande herinnering nog niet betaald?
 • Je ontvangt nu een aanmaning.
 • We brengen €15,- aanmaan kosten in rekening bovenop het factuurbedrag.
 • De betalingstermijn is 7 dagen.

21 dagen na de mislukte incasso ontvang je een ingebrekestelling

 • Heb je na herhaaldelijke verzoeken nog steeds niet betaald?
 • We sturen je een ingebrekestelling en brengen hierop incassokosten in rekening.
 • De hoogte van de incassokosten zijn afhankelijk van het openstaand saldo en bedragen tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimum van € 25,-
 • De betalingstermijn is 10 dagen.

31 dagen na de mislukte incasso ontvang je einde levering

 • Heb je de ingebrekestelling niet betaald?
 • Dan geven wij de netbeheerder door dat hij kan afsluiten.
 • De netbeheerder kan vanaf nu elk moment voor de deur staan.

Na einde levering dragen we jouw dossier over aan een extern incassobureau

 • Het openstaand bedrag moet ondanks einde levering alsnog worden voldaan.
 • Het incassobureau stelt je op hoogte van de betalingsmogelijkheden.

Heraansluiten

 • Als je energiemeter wordt afgesloten moet je rekening houden met hoge kosten om de levering van energie weer op te starten.
 • Het heraansluiten wordt door jouw netbeheerder gedaan en en de netbeheerder brengt hiervoor kosten in rekening.
 • Afhankelijk van waar de meter is afgesloten kunnen de kosten oplopen tot ruim € 800,-.
 • Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Tot slot

Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
10

Load More

Meterstanden (2)

Welkom Energie heeft de taak om jaarlijks meterstanden te verzamelen van al haar klanten en ook bij verhuizen of overstappen hebben wij meterstanden nodig. We gebruiken deze standen om uit te rekenen of je moet bijbetalen of dat je geld terug krijgt. Als wij geen standen ontvangen dan gaan wij schatten en dat gaat best goed, maar het is de bedoeling dat je betaald voor wat je hebt gebruikt.

Wanneer meterstanden doorgeven?

Bij aanmelding als nieuwe klant: De stand wordt als beginstand gebruikt op jouw jaarnota. Het is de startwaarde op de jaarnota.
Bij een verhuizing: Een meter verhuist niet mee. Een meter is gekoppeld aan een adres. Op je nieuwe adres heb je een nieuwe meter. We gebruiken de meterstanden om uit te rekenen wat jouw verbruik op jouw oude adres is geweest en de standen van het nieuwe adres als startwaarde op de jaarnota.
TIP: maak bij een verhuizing op de datum van de sleuteloverdracht foto’s van de standen om discussie met de nieuwe bewoners te voorkomen.
Als je verandert van leverancier: De oude leverancier maakt een eindnota en rekent de periode dat je klant bent geweest af. De nieuwe leverancier gebruikt de stand als beginstand op jouw jaarnota.

Wie neemt de meterstanden op?

Welkom Energie vraagt haar klanten zelf de meterstanden op te nemen. Doe je dit binnen 15 dagen dan hoef je dus je, je geen zorgen te maken over schattingen op jouw nota. Het is wel belangrijk om binnen de aangegeven termijn van 15 dagen de meterstanden door te geven! Welkom Energie controleert de standen voordat we een nota voor je maken op eventuele afwijkingen zoals bijvoorbeeld een typefout of het aantal cijfers van het telwerk. De netbeheerder heeft als eigenaar van de meter de verplichting om 1 keer per 3 jaar langs te komen. Hij neemt de meterstanden op en doet gelijk wat controles op jouw meter.

Hoe neem je de juiste meterstand op?

Er zijn veel verschillende energiemeters. We beschrijven van de meest voorkomende meters hoe je de stand kan aflezen.

 • Elektriciteitsmeter 1 telwerk
  Dit is een elektriciteitsmeter met één telwerk. De meterstand staat aangegeven in het telwerk. De eenheid is kWh. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoef je deze niet door te geven.
 • Elektriciteitsmeter 2 telwerken
  Dit is een elektriciteitsmeter met twee telwerken. Eenheid is kWh. Elektriciteit I (T1) is het bovenste of het linker telwerk. Elektriciteit II (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staan er cijfers achter de komma? Dan hoef je deze niet door te geven.
 • Elektriciteitsmeter met elektronisch telwerk
  Dit is een elektriciteitsmeter waarbij er maximaal 4 meterstanden digitaal worden weergegeven in het display. Eenheid is kWh. De standen op telwerk I en II (T1 en T2) tonen het verbruik. De standen op telwerk III en IV (T3 en T4) tonen teruglevering, als je zonnepanelen hebt en energie teruglevert. Als je geen energie opwekt, blijven deze op 0 staan.
  Display: standen worden een voor een getoond.
  Er wordt 1 stand op het display getoond. Met de knop op de meter roep je de verschillende standen een voor een op. En bovenaan in het display zie je het telwerk. Het is belangrijk dat je alle standen doorgeeft, ook als er 0 staat.
  Display: alle standen weergegeven
  Je ziet voor elke stand het betreffende telwerk staan.
  Het is belangrijk dat je alle standen doorgeeft, ook als er 0 staat.
 • Slimme elektriciteit- en gasmeter Een slimme meter is een digitale meter waarvan de meterstanden op afstand uitgelezen kunnen worden. Heb jij een slimme meter? Dan hoef je geen meterstanden aan ons door te geven voor jouw overstap, verhuizing of jaarafrekening.
Heeft dit antwoord je geholpen?
35
17

De netbeheerders (kabels en leidingenbedrijven) rollen de Slimme Meter in een groot programma uit in heel Nederland. Dat betekent dat je hoe dan ook een keer aan de beurt bent. Als je wilt weten wanneer, zul je contact met je netbeheerder op moeten nemen.

Er is een manier om sneller aan de beurt te komen en dat is door middel van een prioriteitsplaatsing. Deze kost je 79 euro en dan heb je binnen enkele weken ook een Slimme Meter.

Die kosten komen niet van Welkom Energie maar worden door de netbeheerders zelf bij je in rekening gebracht.

Wij zijn groot voorstander van de Slimmer Meter maar dat mag ieder voor zich weten. Het maakt het leven een stuk makkelijker als je niet meer je meterstanden hoeft door te geven. Het geeft je ook sneller en beter inzicht in je verbruik.

Hoe lees ik de slimme meter uit?

Ondanks dat de slimme meter op afstand wordt uitgelezen en je normaal gesproken niet zelf hoeft te kijken, kan het soms handig zijn om te weten hoe je zelf de standen kunt uitlezen. Kijk even naar dit filmpje van Enexis.

Heeft dit antwoord je geholpen?
3
2

Load More

Overstappen (4)

Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.

Een korte uitleg

Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Heeft dit antwoord je geholpen?
33
78

1 .Leveringsovereenkomst

 • Uiterlijk binnen drie werkdagen na aanmelding ontvang je van ons per e-mail jouw leveringsovereenkomst. Daarin vind je alle afspraken die we met je maken, inclusief de definitieve datum van de start van de levering en jouw maandelijkse termijnbedrag.

2. Herroepingstermijn

 • De herroepingstermijn gaat in op de dag van het versturen van je leveringsovereenkomst. Je ontvangt jouw leveringsovereenkomst per e-mail.
 • Daarna heb je 14 dagen bedenktijd waarin je kosteloos en zonder opgaaf van reden de overeenkomst kunt annuleren.
 • Heb je bij de aanmelding aangegeven af te willen zien van de herroepingstermijn, dan gaan wij direct door naar de volgende stap om de levering zo snel mogelijk te kunnen starten.

3. Opzeggen huidige contract

 • Wanneer de herroepingstermijn is afgelopen zullen we het contract bij je oude leverancier opzeggen. (Alleen bij een leverancierswitch) .
 • Is je aanmelding een verhuizing dan kun je na 14 dagen aangemeld worden. Laat het ons even weten als dit zo is.
 • Als je huidige contract direct opzegbaar is, stap je ongeveer zes weken na de aanmelding naar ons over. 14 dagen herroeping en 30 dagen opzegtermijn.
 • Loopt je huidige contract af binnen 90 dagen na aanmelding, dan zorgen wij voor een overstap per die datum en voorkom je een boete.
 • Wanneer je contract nog langer dan 90 dagen loopt, zeggen wij het contract voortijdig op en duurt de overstap ongeveer zes weken. Dit kan er in resulteren dat je oude leverancier een opzegvergoeding bij je in rekening brengt.

4. Meterstand

 • Heb je geen slimme meter? Dan ontvang je in de week voor start levering een e-mail van onswaarin we je om jouw beginmeterstand vragen.
 • Wanneer je de meterstand snel aan ons doorgeeft, voorkom je dat jouw meterstand geschat moet worden.

5. 1e betaling

 • Je betaalt bij Welkom Energie vooraf.
 • Daarom vragen wij je in de week voor de overstapdatum om de eerste betaling te doen, of incasseren we die wanneer je ons daar toestemming voor gegeven hebt.

6. Start leverdatum

 • Heb je alle stappen doorlopen dan word je bij een leverancierswitch na ongeveer 6 weken aangemeld.
 • Gaat het om een inhuizing? Dan kan dit 14 dagen na aanmelden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
10
6

Overstappen kan best spannend zijn. Het kan aardig wat vragen oproepen. Kom ik zonder stroom en gas te zitten? Hoe snel ben ik aangesloten bij Welkom Energie? Krijg ik dubbele facturen? Geen zorgen als je naar Welkom Energie overstapt merk je er eigenlijk niets van.
Stap je over naar Welkom Energie, dan zeggen wij de overeenkomst met je huidige energieleverancier op. Je hoeft dus helemaal niets te doen. Wij regelen het voor je!

Overstappen naar Welkom Energie, wat kun je verwachten?

 1. Je kiest voor Welkom Energie
  Welkom Energie heet je Welkom en bedankt je voor jouw keuze en het vertrouwen in Welkom Energie als nieuwe leverancier voor gas en stroom. We bevestigen per e-mail dat we een overeenkomst met elkaar zijn aangegaan.
 2. Overeenkomst en leveringsvoorwaarden
  Je ontvangt de overeenkomst en leveringsvoorwaarden per e-mail.
 3. Bedenktijd
  De wettelijke bedenkperiode van 14 kalenderdagen gaat nu in.
 4. Afmelden oude leverancier
  Welkom Energie zegt de overeenkomst met je oude leverancier op.
 5. Meterstanden
  Je geeft je actuele meterstanden door aan Welkom Energie.
 6. Levering door Welkom Energie
  Je bent nu officieel klant
 7. Eindnota
  Jouw oude leverancier stuurt een eindnota.
 8. Jaarnota
  Je ontvangt na een jaar de eerste jaarnota van Welkom Energie.

Kan ik overstappen als ik afgesloten ben?

Nee. Als je afgesloten bent moet je er eerst voor zorgen dat je aangesloten wordt en aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan.

Wat is het juiste overstapmoment?

 • Jouw contract bij jouw oude leverancier is voor onbepaalde tijd
  Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, dan kun je overstappen naar Welkom Energie wanneer je wil. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen.
 • Jouw contract bij jouw oude leverancier is voor bepaalde tijd (met einddatum)
  Heb je een contract voor een bepaalde periode? Let dan goed op de einddatum van je contract. Stap je voor de einddatum van je oude contract over naar Welkom Energie dan kan jouw oude leverancier hier een boete voor in rekening brengen. Er geldt ook een opzegtermijn van 30 dagen.
 • Het oude contract loopt binnen 6 maanden af
  Dan wacht Welkom Energie met de overstap tot jouw huidige contract is afgelopen.
 • Het oude contract loopt nog langer dan 6 maanden
  Neem even contact op met Welkom Energie om de mogelijkheden te bespreken.

Einddatum contract

In het verleden was het voor energielieveranciers mogelijk om de einddatum van het contract van een nieuwe klant op te vragen. Dit is niet meer mogelijk. Om boetes te voorkomen vragen we dan ook of je zelf goed controlleert wat de einddatum van je contract is zodat je geen boete krijgt bij de overstap. We hadden je hier graag mee geholpen.

Ik moet met spoed een nieuwe energieleverancier aanvragen van mijn netbeheerder, hoe gaat dat?

Zoek even in Google op “spoedaansluiting energie”, dan kom je vanzelf bij de oplossing. De aansluittermijn van Welkom Energie is tenminste 14 dagen. Van de netbeheerder heb je 10 dagen de tijd gekregen om een leverancier te zoeken. Het is verstandig om dat ook te doen om te voorkomen dat je fysiek wordt afgesloten. Wanneer dat het geval is kost het je ongeveer 800 euro om opnieuw aangesloten te worden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
27
10

Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.

Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.

Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.

1. Neem eerst contact op met het nieuwe energiebedrijf

Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.

2. Maak bezwaar bij het energiebedrijf

Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:

 • dat je niet wilt dat je wordt overgezet naar het nieuwe energiebedrijf. Of als je al bent overgezet: dat het energiebedrijf je terug moet zetten naar je oude energiebedrijf.
 • dat je de termijnbedragen van het nieuwe energiebedrijf niet gaat betalen omdat er volgens jou geen overeenkomst is;
 • wanneer je een reactie van het energiebedrijf wilt. Bijvoorbeeld binnen vier weken. Het energiebedrijf moet dan een beslissing nemen en die zo snel mogelijk aan je laten weten.

Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.

Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
14
15

Load More

Sociaal (9)

Energie besparen waarom zou je dat doen? Voor veel mensen is het een manier om de energienota te verlagen. Als je minder energie afneemt betaal je ook minder. Niet iedereen kan of wil grote maatregelen nemen maar met wat simpele besparing, zonder investering kun je al een heel eind komen. Per maand zie je er niet zo heel veel van maar per jaar is het toch al snel zo’n paar honderd euro. Geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook een fijn idee als je hiermee het milieu spaart. Besparen levert een lagere energienota en je draagt je steentje bij aan het milieu.

Ik bespaar op alles maar moet alsnog bijbetalen op de jaarnota

Bijbetalen op de jaarnota is nooit leuk. Helemaal als je, je best hebt gedaan om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe kan het dan dat je alsnog moet bijbetalen?
Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat er een strenge winter is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zie je aan het verbruik wat de besparing heeft opgeleverd.

Bespaar je al, maar wil je weten of je nog meer kan besparen?

Ga eens langs bij de buren. Hebben zij een gelijke woning en ongeveer dezelfde gezinssamenstelling? Vergelijk de energienota en onderzoek de verschillen. Op deze manier kun je tips uitwisselen en vergelijken

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
1

Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.

Enkeltarief is:

Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.

Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:

Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.

Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.

De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:

 • Welkom Energie is begaan met het milieu en stimuleert haar klanten om stroom af te nemen op de tijden dat er een overschot is aan stroom, zodat de centrales overdag niet nog meer stroom hoeven te produceren ten koste van het milieu en het overschot in de avond/nacht niet toeneemt.

*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.

Heeft dit antwoord je geholpen?
22
61

Een review is een mening van een echte gebruiker over een product. In een review vertelt een klant dus wat hij/zij van een product vindt. Je kan je voorstellen dat dit waardevolle informatie is. Welkom Energie gebruikt de feedback uit de reviews om de service te verbeteren. Klanten en vooral toekomstige klanten gebruiken de reviews om een keuze te maken welke leverancier en of welk product zij gaan afnemen.

Ik ben net klant

We sturen al onze klanten een review verzoek nadat ze een switch doorlopen hebben. We toetsen graag hoe de klant de switch heeft ervaren. Er zijn klanten die het lastig vinden om na zo’n korte tijd een review te schrijven. Ze hebben naar eigen zeggen nog geen idee hoe het zal verlopen bij Welkom Energie. We vragen eigenlijk alleen wat je hebt ervaren, een eerste indruk. Maak het jezelf makkelijk en schrijf de review over de ervaring die je hebt.

Bedankje

Namens Welkom Energie wil ik alle klanten die een review schrijven of hebben geschreven bedanken. Dankzij jullie zijn wij in staat om nog betere service te verlenen. We hebben naar aanleiding van reviews al een aantal zaken aangepast. We nemen de feedback van onze klanten echt serieus. Als je het leuk vindt kun je onze reviews teruglezen op deze webpagina:https://www.klantenvertellen.nl/reviews/1050553/welkom_energie_3?lang=nl

Heeft dit antwoord je geholpen?
23
3

Welkom Energie biedt jou online inzicht in je gegevens en de mogelijkheid om wijzigingen direct aan ons door te geven. Dit is een extra service. Hier kun je vrijblijvend gebruik van maken.

Wat kan ik zelf wijzigen?

 • Je persoonlijke gegevens
 • Je maandtermijn

Wat kan ik inzien?

 • Je maandelijks verbruiksoverzicht (die krijg je ook per email)
 • Je facturen en nota’s
 • Je huidige overeenkomst en tarieven

Wanneer heb ik toegang tot mijn online Welkom Energie account?

Zodra de levering van start gaat ontvang je per e-mail een link en een tijdelijk wachtwoord voor jouw online Welkom Energie account. https://wij.welkom-energie.nl Je kunt het account direct gebruiken. Jouw gebruikersnaam is het debiteurennummer van je energiecontract (met de voorloopnullen).

Tip

Is het tijdelijke wachtwoord verlopen dan kun je via de optie “wachtwoord vergeten” (link onder de blauwe knop) zelf een nieuw wachtwoord aanvragen.


Heeft dit antwoord je geholpen?
104
41

Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.

Voorwaarden voor een betalingsregeling

Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:

 • Een regeling loopt maximaal 6 maanden.
 • De minimale betaling per keer bedraagt € 100,-.
 • Er wordt altijd de verschuldigde rente in rekening gebracht.
 • Je betaalt de termijnen van je betalingsregeling altijd zelf, via iDEAL. Betaling van de eerste termijn geldt juridisch als acceptatie van de betalingsregeling.
 • Als je een termijn van je betalingsregeling niet op tijd betaalt, wordt de regeling onmiddellijk stopgezet.
 •  Alle vorderingen worden overgedragen aan het incassobureau en je overeenkomst wordt ontbonden.

Hulp bij betalingsproblemen

Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?

Heeft dit antwoord je geholpen?
1
1

Wat ontzettend vervelend! En je bent echt niet de enige. Wat je nu absoluut moet doen is je probleem meteen aanpakken. Het helpt niet om het probleem te ontkennen of je ervoor te verstoppen.

Het allerbelangrijkste is altijd dat je meteen contact opneemt als betalen een probleem is. Sterker nog, liefst ga je al in gesprek voordat het zover is. Als je om hulp vooraf vraagt is de kans groot dat je die moeilijke tijd wel doorkomt.

Is het dan toch niet gelukt om je energierekening op tijd te betalen? Dat betekent dat je een betalingsachterstand hebt. Geen paniek: Het is belangrijk dat je snel probeert dit op te lossen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten kunnen worden en hoe erger je probleem. We kunnen zelfs noodgedwongen overgaan tot afsluiting. Je krijgt dan geen gas of elektriciteit meer.

Betalingsherinnering

Dit gebeurt niet zomaar. Welkom Energie zal je altijd eerst een betalingsherinnering sturen. Heb je deze eerste betalingsherinnering ook niet op tijd betaald? Dan kunnen wij besluiten om de energielevering bij je te stoppen.

De eerste betalingsherinnering is altijd kosteloos. Voor volgende aanmaningen worden incassokosten in rekening gebracht. Die bedragen voor het versturen van de eerste aanmaning € 15,-. Voor de tweede aanmaning worden de incassokosten verhoogd tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimumbedrag van €40,-.

Wat kun je doen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de betalingsachterstand op te lossen. Zo kun je extra kosten en problemen voorkomen.

Neem contact met ons op

Als het je niet lukt om aan te betalen, dan biedt Welkom Energie je de mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Je kunt dit verzoek doen bij de afdeling support van Welkom Energie.

Het is belangrijk dat je dit snel doet. Je bent namelijk een contract met ons aangegaan. Daarin staat dat je verplicht bent om je rekeningen op tijd te betalen.

Let op:Wij zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken. We doen uiteraard wel ons best om je te helpen.

Lukt het je niet om een betalingsregeling af te spreken met ons of zijn je problemen groter dan alleen de energierekening? Lees dan het volgende…..

Meld je aan bij een schuldhulp-verleningsinstantie

Meld je aan bij een schuldhulpverleningsinstantie vóór de betaaldatum die wij je hebben gegeven. Deze datum staat op de betalingsherinnering zelf. Je kunt dat doen door contact op te nemen met een organisatie voor schuldhulpverlening, zoals de Gemeentelijke Kredietbank. Zij helpen je om je geldproblemen op te lossen.

Wil je weten welke organisatie in uw gemeente u kan helpen? Vraag dit aan de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).

NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet)

(T) 070 – 752 82 50
(E) [email protected]

De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen?

Verzoek de rechtbank om in aanmerking te komen voor de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt u in de folder “Werken aan een schuldenvrije toekomst” op pagina 9. Ook kunt u voor hulp voor deze procedure terecht bij de schuldhulpverleningsinstantie of de gemeente.

Van de aanmelding bij een schuldhulpverleningsinstantie krijgt u een bewijs.

Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar uw energiebedrijf of netbeheerder

De schuldhulpverleningsinstantie besluit of u wordt toegelaten tot schuldhulpverlening. In de periode tot dat besluit genomen is mag u niet worden afgesloten van energielevering tijdens de winter (van 1 oktober tot 1 april).

Heeft dit antwoord je geholpen?
1
1

Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.

Welke energiebronnen zijn er?

Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:

 • windmolens
 • waterkracht
 • Zonne Energie
 • Energie uit biomassa en aardwarmte.

Het stroometiket van Welkom Energie

Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/

Heeft dit antwoord je geholpen?
9
11

Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stappen in het incassotraject

Herinnering

 • Is de factuur niet automatisch geïncasseerd of heb je de betaling teruggehaald? 
 • We helpen je herinneren. De betalingstermijn is 14 dagen.

15 dagen na de mislukte incasso ontvang je een aanmaning.

 • Heb je de openstaande herinnering nog niet betaald?
 • Je ontvangt nu een aanmaning.
 • We brengen €15,- aanmaan kosten in rekening bovenop het factuurbedrag.
 • De betalingstermijn is 7 dagen.

21 dagen na de mislukte incasso ontvang je een ingebrekestelling

 • Heb je na herhaaldelijke verzoeken nog steeds niet betaald?
 • We sturen je een ingebrekestelling en brengen hierop incassokosten in rekening.
 • De hoogte van de incassokosten zijn afhankelijk van het openstaand saldo en bedragen tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimum van € 25,-
 • De betalingstermijn is 10 dagen.

31 dagen na de mislukte incasso ontvang je einde levering

 • Heb je de ingebrekestelling niet betaald?
 • Dan geven wij de netbeheerder door dat hij kan afsluiten.
 • De netbeheerder kan vanaf nu elk moment voor de deur staan.

Na einde levering dragen we jouw dossier over aan een extern incassobureau

 • Het openstaand bedrag moet ondanks einde levering alsnog worden voldaan.
 • Het incassobureau stelt je op hoogte van de betalingsmogelijkheden.

Heraansluiten

 • Als je energiemeter wordt afgesloten moet je rekening houden met hoge kosten om de levering van energie weer op te starten.
 • Het heraansluiten wordt door jouw netbeheerder gedaan en en de netbeheerder brengt hiervoor kosten in rekening.
 • Afhankelijk van waar de meter is afgesloten kunnen de kosten oplopen tot ruim € 800,-.
 • Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Tot slot

Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
10

Wil je meer weten over energie? Kom je wel eens woorden tegen waar je de betekenis niet van weet? Vindt het in het Energie ABC.

A

 • ACM: Autoriteit Consument en Markt (ACM) is een organisatie die toezicht houdt op de mededinging, de telecommunicatie en het consumentenrecht. Zij controleren of bedrijven op je juiste manier handelen richting de klant.
 • Aansluitcapaciteit: Aansluitcapaciteit ook aansluitwaarde genoemd. De aansluitwaarde geeft aan hoeveel Ampère elektriciteit of m³ /uur gas er door de aansluiting kan.
 • Aansluitingenregister: In het aansluitingen register staat alle informatie over alle aansluitingen in Nederland. Je kan hierin zien wie de leverancier is en hoeveel verbruik een aansluiting heeft.
 • Aansluitovereenkomst: Overeenkomst tussen een consument en een netbeheerder. Hierin staan de afspraken over het gebruik van het net en meter gebruik etc.
 • Aansluittarief: Het aansluittarief is een bedrag dat je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van jouw aansluiting(en) en meter(s).
 • Aardgas is een fossiele brandstof. Dat houdt in dat deze is ontstaan uit resten (fossielen) van heel oud organisch materiaal. Het gas zit diep onder de grond.
 • Algemene Leveringsvoorwaarden: Algemene voorwaarden zijn de spelregels die gelden voor je overeenkomsten. Onderwerpen in de overeenkomst zijn bijvoorbeeld bedenkingstermijnen, de manier van betalen, of hoe je een klacht kan indienen.

B

 • Besparen Energie: Een beetje meer opletten hoe je met je energie omgaat levert vaak al een mooie besparing op. Energie besparen is geld besparen en beter voor het milieu. Kijk voor informatie over besparen op: https://welkom-energie.nl/ufaqs/waarom-energie-besparen/.
 • Bio-Energie: Bio-energie is energie dat is opgewekt door verbranding van (snoei)houtafval afkomstig uit de bosbouw en houtverwerkende industrie en rioolslib uit waterzuiveringsinstallaties, tot gft uit huishoudens, plantaardige oliën en vetten uit de voedingsmiddelenindustrie, mest uit veebedrijven en speciaal voor bio-energie geteelde gewassen, zoals koolzaad en palmbomen.
 • Biogas: Biogas is een gas dat net zo werkt als aardgas. Biogas kan worden opgewerkt tot groen gas door het verwijderen van de koolstofdioxide en verontreinigingen.
 • Broeikaseffect: De zon verwarmt de aarde, de aarde straalt de warmte weer uit. Broeikasgassen houden de warmtestraling vast. Zonder dit natuurlijke broeikaseffect zou het gemiddeld over de wereld veel kouder zijn dan de huidige wereldgemiddelde temperatuur van ongeveer 15 graden.
 • Broeikasgas: Broeikasgassen zijn gassen die we niet zien. Ze zijn er wel en houden warmte vast op aarde. Ze zijn ontstaan uit verbranding van organische stoffen.
 • BTW Energie: Belasting Toegevoegde Waarde is een belasting die ondernemers over de omzet in rekening moeten brengen bij consumenten. Daarna betalen zij dit bedrag aan de belasting.

C

 • Calorische waarde: Gas is een product dat niet altijd dezelfde kwaliteit heeft. De kwaliteit van gas bepaalt hoeveel je ervan nodig hebt. Hoe hoger de kwaliteit hoe minder je nodig hebt. Daarom stelt de netbeheerder een correctiefactor vast. Hierdoor betaal je niet te veel of te weinig voor je gas.
 • Duurzame energie: Duurzame energie is energie die uit schone bronnen is opgewekt. Schone bronnen zijn water, wind en zon. De bronnen zijn onuitputtelijk en raken niet op. Je helpt het milieu door alleen nog maar voor duurzame energie te kiezen.

E

 • EAN-code Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code. De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers.
 • Ecostroom: Ecostroom is schone energie die wordt opgewekt met behulp van duurzame bronnen. De bronnen zijn zon, wind, biomassa en water. Ecostroom is een ander woord voor groene stroom of bio stroom.
 • Ecotax: Energie die is opgewekt uit milieubelastende bronnen wordt belast met exotax. Op deze manier betaald de vervuiler.
 • Eindafrekening: Op de eindafrekening wordt jouw energieverbruik tot de datum van vertrek in rekening gebracht. Je ontvangt je van je leverancier een eindafrekening als je naar een andere leverancier gaat of als je gaat verhuizen.
 • Elektriciteit: Elektriciteit is een vorm van energie. We noemen het in de volksmond stroom. Ze wordt voortgebracht door elektronen. Dit zijn kleine deeltjes die deel uitmaken van een atoom. Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Als je nu het licht aansteekt stromen er per seconde miljoenen en miljoenen elektronen door de lamp.

Elektriciteitstarieven

E

 • Elektriciteitsbedrijf: Leverancier van stroom en gas.
 • Elektriciteitskosten: Het tarief dat de leverancier per kWh in rekening brengt.
 • Energie Keuze: Wat kies jij? Groene energie, wind energie of grijs? Gelukkig hebben we een keuze hierin. We kunnen sinds 2004 ook zelf een energieleverancier kiezen. https://welkom-energie.nl/productinformatie/scherpe-aanbiedingen/
 • Energie Particulier: Energie voor consumenten is hetzelfde als energie voor consumenten of kleinverbruikers.
 • Energie terugleveren: Als je zelf energie opwekt en als dit meer is dan dat je verbruikt kun je terugleveren aan het net. Je ontvangt hiervoor een vergoeding van jouw leverancier.
 • Energievoorzieningen: Met energievoorzieningen wordt ook wel de energiesoort bedoeld. Deze kunnen schoon zijn of vervuilend. Je kan een onderscheid maken in normale energievoorzieningen en duurzame energievoorzieningen.
 • Energieadvies: Wil je graag een persoonlijk en uitgebreid advies over het verduurzamen van je woning? Dan kun je hiervoor een energie adviseur benaderen.
 • Energierekening: Rekening voor de levering van energie door een energiebedrijf.

F

 • Fossiele brandstoffen: Fossiele brandstoffen zijn brandstoffen waarmee je (door verbranding) energie kan opwekken. Voorbeelden zijn aardolie, aardgas en kolen.

G

 • Goedkoopste Energie: Bijna iedereen wil goedkope energie. Goedkope energie is niet voor iedereen gelijk omdat iedereen verschillende voorwaarden heeft. Zie ook Energie vergelijken.
 • Grijze energie: Grijze energie is een verzamelnaam voor energie die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Deze fossiele stoffen belasten het milieu en zijn niet onuitputtelijk. Gebruik daarom liever duurzame energie.
 • Groen Gas: De opwek van groen gas gebeurt door verbranding van biomassa. Het gas is net zo te gebruiken als het huidige aardgas. Groen gas is vele malen beter voor het milieu dan normaal aardgas.
 • Groencertificaat: Om te bewijzen dat duurzame energie ook echt duurzaam is, zijn er de groencertificaten. Als een energieproducent voldoet aan de eisen die worden gesteld, dan ontvangt de producent hiervoor groencertificaten.
 • Groene stroom: Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de milieubelastende grijze stroom. Nog niet alle energieleveranciers bieden alleen maar groene stroom aan.

H

 • Heffingskorting (vermindering energiebelasting): De heffingskorting of vermindering energiebelasting is een vaststaande korting die je terugkrijgt van de overheid. De voorwaarde is dat je in het pand werkt of woont. Een garage of bijvoorbeeld of een centrale hal wordt geen heffingskorting op gegeven.
 • Heraansluiting: Als je fysiek bent afgesloten moet de netbeheerder langskomen om je opnieuw aan te sluiten. De heraansluiting is kostbaar. Afhankelijk van waar de afsluiting heeft plaatsgevonden (binnen, buiten of ondergronds) kan de heraansluiting zo tussen de € 150,- en €1500,- kosten.

I

Incassotraject :

 • Incassotraject: Herinnering: Je ontvangt een herinnering als je de factuur niet binnen 14 dagen betaald. Een aanmaning: Je ontvangt een aanmaning als je de herinnering niet binnen 10 dagen betaalt. Er word op de aanmaning €15,- kosten in rekening gebracht. Een ingebrekestelling: Je ontvangt een ingebrekestelling als je de aanmaning niet binnen 7 dagen betaalt. Einde levering: Betaal je de ingebrekestelling niet binnen 10 dagen? Dan is het einde levering en kun je geen gas en stroom meer afnemen. Lees ook hier hoe we daar mee omgaan.

J

 • Jaarafrekening: Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.
 • Jaaropname: Geeft aan hoe vaak de meterstand wordt opgenomen.

K

 • Kernenergie: Uit uranium kan elektriciteit opgewekt worden dat noemen we kernenergie. Daarbij komt netto 10 tot 100 keer minder CO2 vrij, dan bij energieopwekking uit fossiele brandstoffen. Dat is ongeveer evenveel als bij elektriciteitsproductie uit wind, water en zon. Maar de meningen over kernenergie lopen sterk uit een.
 • Kilowattuur KWh: Het kilowattuur (symbool kWh) is een eenheid van een hoeveelheid (elektrische) energie. Daarom staat op de energienota staat het stroomverbruik altijd weergeven in aantal kWh.
 • Kleinverbruiker Elektriciteit: De capaciteit van jouw aansluiting bepaalt of onder klein verbruiker valt of niet. Voor een kleinverbruiker geldt, Een stroomaansluiting gelijk aan of klein dan 3x 80 Ampère.
 • Kleinverbruiker gas: De capaciteit van jouw aansluiting bepaalt of onder klein verbruiker valt of niet. Voor een kleinverbruiker geldt, een meter gelijk aan of minder dan G25.
 • Klimaatverandering: Klimaatverandering is de verandering van het gemiddelde weer of klimaat over een lange periode. Een klimaatverandering kan ontstaan door het broeikaseffect maar ook door natuurlijke veranderingen.
 • Klimaatverdrag: Om het broeikaseffect tegen te gaan hebben 192 landen met elkaar afspraken gemaakt. De afspraken moeten ervoor zorgen dat het broeikaseffect verminderd en het milieu er op vooruit gaat zodat de schade aan onze aarde beperkt blijft.

L

 • Laagtarief: Tarief voor stroom in de daluren. ’s Nachts, in het weekend en op zon -en feestdagen geldt het tarief. Tijdens de daluren is de belasting op het stroomnet het minst groot.
 • Leveringskosten: Gedeelte op de jaar -eindnota waar de afname van gas en stroom in rekening wordt gebracht.
 • Leveringsvergunning: Voor het leveren van gas en elektriciteit hebben energieleveranciers een leveringsvergunning nodig. De Energiekamer van de NMa verstrekt deze vergunningen aan leveranciers die aan de juiste eisen voldoen.

M

 • Meetgegevens: Meetgegevens zijn de gegevens die voortkomen uit een energie- of gas meting van een energieverbruiker.
 • MEP Heffing (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie): De Rijksoverheid heft energiebelasting. Zij doen dit omdat veel energie nog steeds niet duurzaam wordt opgewekt. Op deze manier willen ze stimuleren dat er minder energie wordt afgenomen. Wil je meer informatie over de tarieven? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieubelastingen/energiebelasting
 • Meterstand: Als je energie afneemt registreert jouw energiemeter het verbruik. Op deze energiemeter staat een stand. Deze stand geeft aan hoeveel energie je hebt verbruikt.

N

 • Nachttarief: Tarief voor ’s nachts, in het weekend en op zon -en feestdagen. Tijdens deze uren is de belasting op het stroomnet het minst groot. Je betaalt hierdoor minder dan tijdens de uren waar de belasting op het stroomnet hoger is.
 • Natuurstroom: Stroom opgewekt uit natuurlijke bronnen zoals wind, water en zon.
 • Netbeheerder: De netbeheerder is verantwoordelijk voor een betrouwbaar energienet met optimaal transport van gas en stroom.

O

 • Opzegvergoeding: De opzegvergoeding is een boete voor contractbreuk. Een energiebedrijf mag een boete in rekening brengen. Hiervoor zijn voorwaarden. Als je, je contract stopt voor de afgesproken datum of als je betalingsverplichting niet nakomt.
 • Overstappen: Wisselen van energieleverancier.
 • Overstapkorting: Bedrag dat wordt uitgekeerd door je nieuwe energieleverancier als dank voor je keuze.

P

R

 • Regionale netbeheerder:Nederland is in regio’s verdeeld. Elke regio heeft zijn eigen netbeheerder.
 • Regiotoeslag: Voor het vervoer van aardgas betalen we in Nederland regiotoeslag. De toeslag betaal je aan jouw energieleverancier. Vervolgens betaald de energieleverancier het weer aan de netbeheerder.

S

 • Slimme meter: De slimme meter is een digitale meter waarvan de standen op afstand worden uitgelezen door de energieleverancier en de netbeheerder. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven aan je energieleverancier en/of er hoeft geen meteropnemer meer langs te komen. De slimme meter meet je stroomverbruik en geeft de standen van de gasmeter door. Oude gasmeters kunnen niet met de slimme meter communiceren; de netbeheerder vervangt die gelijktijdig met de elektriciteitsmeter.
 • Stroom vergelijken: Let op de volgende zaken bij het vergelijken: Kosten voor netbeheer en belasting is bij elke leverancier gelijk. Vergelijk alleen gelijke contracten met elkaar. Vast met vast en variabel met variabel. Let ook goed op de periode waarin de tarieven geldig zijn.
 • Stroom etiket: Sinds 2004 zijn energiebedrijven verplicht om bekend te maken uit welke bronnen zij hun stroom halen. Dit gebeurt door middel van het stroometiket. Welkom Energie is 100% duurzaam!
 • Subsidie energie: De Rijksoverheid stimuleert energiebesparing. Ze doet dit om de uitstoot van CO2 terug te brengen. CO2 is een van de belangrijkste gassen in het veroorzaken van het broeikaseffect. Daarom heeft de overheid maatregelen genomen. De overheid stimuleert de mensen om energiebesparende maatregelen te nemen. Ze doen dit door subsidie uit te geven en de kosten hiervoor te verlagen zodat het niet te duur wordt om energiebesparende maatregelen te nemen.
 • Stadsverwarming: Stadsverwarming is het voorzien van warm water door het hergebruik van restwarmte. Een stad, wijk of dorp kan hier gebruik van maken. De restwarmte is afkomstig uit elektriciteitscentrales, grote fabrieken of afvalverbrandingsovens. Hierdoor is gebruik van aardgas overbodig. Stadsverwarming is ook mogelijk met behulp van zonnecollectoren, biomassacentrales of een warmtepomp.

T

 • Transport en aansluitingen: Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de energienetten. Dit betekent ook dat zij verantwoordelijk zijn voor het transport van stroom en gas over het netwerk. De meter in je meterkast is ook van de netbeheerder.
 • Transporttarief: Transportkosten worden ook wel ook wel netwerkkosten genoemd. Het zijn letterlijk de kosten die gemaakt worden om transport van gas en stroom mogelijk te maken. Dus voor het transport zelf, voor het onderhoud aan de leidingen, buizen en kabels en voor het verhelpen van storingen als die zich voordoen.
 • Transportcapaciteit: Het vermogen om elektriciteit of gas te verplaatsen van de bron naar een bedrijf. Elektriciteit wordt getransporteerd door middel van koperen kabels en aardgas door middel van buizen.

V

 • Vastrecht: Vastrecht Het vastrecht zijn de vaste kosten voor de aansluiting.
 • Verhuizing: Als je gaat verhuizen moet je dit aan je leverancier doorgeven. De leverancier zorgt dan dat alles in orde gemaakt wordt. Je krijgt dan geen verassingen zoals een netbeheerder die afsluit. Het afsluiten gebeurt als een aansluiting te lang zonder leverancier is.
 • Voorschotnota ook wel termijnbedrag genoemd: Welkom Energie weet pas aan het eind van een contractjaar hoeveel gas en stroom je precies verbruikt hebt. Het is niet handig als je dan pas de rekening krijgt. Daarom betaal je elke maand als voorschot alvast een deel van de rekening. Dat is het termijnbedrag. Het bedrag is elke maand hetzelfde, maar je verbruik natuurlijk niet.

W

 • Welkomstpremie: Een cadeautje omdat de klant voor Welkom Energie kiest. De klant ontvangt deze premie na het 1e jaar klant zijn.
 • Windenergie: Windturbines wekken stroom op. Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. Het is duurzaam.

Z

 • Zonne Energie: Zonne-energie is duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. De zon is een ster met een onuitputtelijke bron van schone en duurzame energie. De zon levert de aarde ongeveer 2500 maal zoveel energie als we met z’n allen in totaal verbruiken. Ook in Nederland schijnt de zon genoeg om er stroom mee op te wekken of uw water te verwarmen.
 • Zonnepanelen: Een zonnepaneel produceert elektrisch vermogen uit zonlicht. Dat kan op meerdere manieren gebeuren, afhankelijk van het type zonnepaneel. Het overgrote deel van de zonnepanelen die in Nederland worden geïnstalleerd zijn kristallijne zonnepanelen, maar er worden ook nog dunne-filmpanelen geïnstalleerd.

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
0

Load More

Verbruik (11)

Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.

Een korte uitleg

Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.

Let op! Het 1e termijnbedrag kan afwijken van het afgesproken bedrag

Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.

Heeft dit antwoord je geholpen?
33
78

Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.

Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.

Slimme Meter Portal

Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!

Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
91
42

Salderen: Als je zonnepanelen hebt wek je stroom op. Een deel daarvan verbruik je direct in je woning, het andere deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op je jaar- of eindnota staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Dat betekent dus als je minder teruglevert dan je verbruikt, je saldo positief is. Het voordeel daarvan is dat je dan ook de energiebelasting niet hoeft te betalen en dat is heel fijn. Lever je meer terug dan je verbruikt krijg je betaald voor het extra deel. Daar krijg je alleen geen energiebelasting meer bij dus is het niet zo voordelig.

Kies daarom het aantal zonnepanelen dat past bij je verbruik.

Heeft dit antwoord je geholpen?
19
6

SJV staat voor standaard jaarverbruik. Dit is het verwachte jaarverbruik voor gas en stroom op een aansluiting in een standaard jaar. Het verbruik over het laatste jaar op de aansluiting bepaalt het standaard jaarverbruik. De netbeheerder schat het verbruik van een nieuwbouw pand. Het gas is niet altijd van dezelfde kwaliteit en de weersomstandigheden kunnen afwijken. De netbeheerder doet dan een correctie op het verbruik. In een register houdt de netbeheerder de verbruiken bij. Energieleveranciers hebben inzicht in het register. Dat is belangrijk omdat ze dan weten wat het verbruik van hun klanten per jaar ongeveer is. Het standaardjaarverbruik geeft informatie over de installatie/ woning, niet over de bewoners.

Heeft dit antwoord je geholpen?
3
1

Energie besparen waarom zou je dat doen? Voor veel mensen is het een manier om de energienota te verlagen. Als je minder energie afneemt betaal je ook minder. Niet iedereen kan of wil grote maatregelen nemen maar met wat simpele besparing, zonder investering kun je al een heel eind komen. Per maand zie je er niet zo heel veel van maar per jaar is het toch al snel zo’n paar honderd euro. Geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook een fijn idee als je hiermee het milieu spaart. Besparen levert een lagere energienota en je draagt je steentje bij aan het milieu.

Ik bespaar op alles maar moet alsnog bijbetalen op de jaarnota

Bijbetalen op de jaarnota is nooit leuk. Helemaal als je, je best hebt gedaan om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe kan het dan dat je alsnog moet bijbetalen?
Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat er een strenge winter is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zie je aan het verbruik wat de besparing heeft opgeleverd.

Bespaar je al, maar wil je weten of je nog meer kan besparen?

Ga eens langs bij de buren. Hebben zij een gelijke woning en ongeveer dezelfde gezinssamenstelling? Vergelijk de energienota en onderzoek de verschillen. Op deze manier kun je tips uitwisselen en vergelijken

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
1

Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.

Enkeltarief is:

Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.

Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:

Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.

Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.

De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:

 • Welkom Energie is begaan met het milieu en stimuleert haar klanten om stroom af te nemen op de tijden dat er een overschot is aan stroom, zodat de centrales overdag niet nog meer stroom hoeven te produceren ten koste van het milieu en het overschot in de avond/nacht niet toeneemt.

*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.

Heeft dit antwoord je geholpen?
22
61

Van specifieke kaarsen weten we het niet maar theelichtjes zijn redelijk standaard dus daar hebben we het even van opgezocht.

Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert. Stel dat we een piepklein huis (4 x 4 x 2,5 meter) willen verwarmen tot 20 graden bij een buitentemperatuur van nul graden. Daar is, bij een gemiddelde isolatiewaarde van het gebouw, bijna 8.700 BTU/uur of 2.550 watt voor nodig. Dat zijn dus 85 theelichtjes.

Gezellig zal het zeker zijn, maar deze “open haard” van theelichtjes werkt niet op hout maar op petroleum (de grondstof waaruit de meeste theelichtjes zijn gemaakt) en er ontbreekt een schoorsteen. Een schoorsteenloze open haard is erg efficiënt, maar niet gezond. En met een schoorsteen verdwijnt 90% van de warmte de ruimte in.

Dat betekent dat we 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken: 850 theelichtjes dus. Bij Albert Heijn kosten 100 theelichtjes met een brandduur van 4 uur ongeveer 3 euro. Dat komt neer op 25 euro verwarmingskosten per 4 uur.

Als verwarming is het dus niet het geschikt. Wel helpt het om te besparen als je het toch al gezellig wilt maken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
5
0

We hebben een aantal artikelen met informatie over minder verbruik en energiebesparing voor je op onze website. Lees ze gerust even door en als je er niet uit komt kun je ons altijd bellen.
Besparen zonder investeren
Besparen met gezelligheid

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
0

Je wilt je verbruik opzoeken. Als je bij ons klant bent kun je dat op je jaarrekening vinden. Ben je nog geen klant dan helpen misschien de volgende tips:

Kijk op de laatste jaarrekening van je huidige of vorige leverancier. Daar vind je in ieder geval wat je hebt verbruikt in het verleden.

Je kunt ook je huidige leverancier bellen en vragen wat je Standaard Jaar Verbruik is (SJV). Dit is informatie uit de centrale registers die het gemiddelde verbruik van je woning van de afgelopen drie jaar weergeeft.

Heeft dit antwoord je geholpen?
2
20

Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.

Welke energiebronnen zijn er?

Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:

 • windmolens
 • waterkracht
 • Zonne Energie
 • Energie uit biomassa en aardwarmte.

Het stroometiket van Welkom Energie

Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/

Heeft dit antwoord je geholpen?
9
11

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt lever je stroom terug. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan brengen we dit op je jaarafrekening in mindering. Deze verrekening heet ‘salderen’.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding, de terugleververgoeding.

Wat is energie terugleveren?

Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je hebt verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. We noemen dit een teruglevergoeding. Als je de jaarnota ontvangt staat hier op wat je aan energie hebt opgewekt, verbruikt en wat er te veel is geproduceerd. De te veel geproduceerde energie wordt uitbetaald tegen daltarief. Het daltarief is terug te vinden in de leveringsovereenkomst.

Wat is salderen?

Heb je energie teruggeleverd aan het net, maar is het niet meer dan je hebt verbruikt dan verrekenen we dit op de jaarnota. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.

Salderen en terugleveren met een analoge meter

De analoge energiemeter (draaischijfmeter) is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.

Salderen en terugleveren met een dubbele meter

Bij de dubbele meter wordt eerst alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Als het telwerk van piekuren op nul staat en je nog meer stroom opwekt wordt dit verder verrekend op het daluren telwerk. Staat deze ook op nul dan wek je meer op dan dat je verbruikt. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.

Salderen en terugleveren met een slimme meter

Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven. Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf.

Heeft dit antwoord je geholpen?
50
31

Load More

Verhuizen en energie (3)

1 .Leveringsovereenkomst

 • Uiterlijk binnen drie werkdagen na aanmelding ontvang je van ons per e-mail jouw leveringsovereenkomst. Daarin vind je alle afspraken die we met je maken, inclusief de definitieve datum van de start van de levering en jouw maandelijkse termijnbedrag.

2. Herroepingstermijn

 • De herroepingstermijn gaat in op de dag van het versturen van je leveringsovereenkomst. Je ontvangt jouw leveringsovereenkomst per e-mail.
 • Daarna heb je 14 dagen bedenktijd waarin je kosteloos en zonder opgaaf van reden de overeenkomst kunt annuleren.
 • Heb je bij de aanmelding aangegeven af te willen zien van de herroepingstermijn, dan gaan wij direct door naar de volgende stap om de levering zo snel mogelijk te kunnen starten.

3. Opzeggen huidige contract

 • Wanneer de herroepingstermijn is afgelopen zullen we het contract bij je oude leverancier opzeggen. (Alleen bij een leverancierswitch) .
 • Is je aanmelding een verhuizing dan kun je na 14 dagen aangemeld worden. Laat het ons even weten als dit zo is.
 • Als je huidige contract direct opzegbaar is, stap je ongeveer zes weken na de aanmelding naar ons over. 14 dagen herroeping en 30 dagen opzegtermijn.
 • Loopt je huidige contract af binnen 90 dagen na aanmelding, dan zorgen wij voor een overstap per die datum en voorkom je een boete.
 • Wanneer je contract nog langer dan 90 dagen loopt, zeggen wij het contract voortijdig op en duurt de overstap ongeveer zes weken. Dit kan er in resulteren dat je oude leverancier een opzegvergoeding bij je in rekening brengt.

4. Meterstand

 • Heb je geen slimme meter? Dan ontvang je in de week voor start levering een e-mail van onswaarin we je om jouw beginmeterstand vragen.
 • Wanneer je de meterstand snel aan ons doorgeeft, voorkom je dat jouw meterstand geschat moet worden.

5. 1e betaling

 • Je betaalt bij Welkom Energie vooraf.
 • Daarom vragen wij je in de week voor de overstapdatum om de eerste betaling te doen, of incasseren we die wanneer je ons daar toestemming voor gegeven hebt.

6. Start leverdatum

 • Heb je alle stappen doorlopen dan word je bij een leverancierswitch na ongeveer 6 weken aangemeld.
 • Gaat het om een inhuizing? Dan kan dit 14 dagen na aanmelden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
10
6

Als je gaat verhuizen moet je vaak veel dingen regelen. Dit geldt ook voor je energie levering. Je wil natuurlijk gewoon de verwarming aandoen en stroom gebruiken in je nieuwe woning. Hier moet je wel iets voor doen. Het is belangrijk dat je Welkom Energie tijdig laat weten dat je gaat verhuizen. Wij kunnen dan zorgen dat de contracten in orde zijn en er geen verassingen zijn zoals bijvoorbeeld afgesloten worden omdat er geen leverancier bekent is.

Wanneer geef ik mijn verhuizing door aan Welkom Energie?

Het is belangrijk om jouw verhuizing op tijd door te geven aan Welkom Energie. Dit kan vanaf maximaal drie maanden voor de verhuisdatum. Wij hebben tijd nodig om de verhuizing administratief goed te verwerken en daarom vragen wij de verhuizing minimaal twee weken voor de verhuisdatum te melden.

Meterstanden doorgeven

Bij een verhuizing is het belangrijk om de meterstanden op te nemen en aan Welkom Energie door te geven. Met deze standen kunnen wij een afrekening maken en nieuwe levering starten op je nieuwe adres. De standen moet binnen 15 dagen na de sleuteloverdracht bij Welkom Energie bekend zijn.

Verhuizen en een koopwoning

Bij een koopwoning worden de meterstanden in de meeste gevallen de meterstanden opgeschreven tijdens de sleuteloverdracht. Vaak zijn de makelaar, de nieuwe en vorige bewoner hierbij aanwezig. Het is gebruikelijk dat de oude en nieuwe bewoner de notitie van de meterstanden ondertekenen. Maak desnoods een foto van de meterstanden. Ben jij de nieuwe bewoner, dan tellen de meterstanden als beginstand voor jouw energienota. Ben jij de oude bewoner dan tellen de meterstanden voor jouw eindafrekening. Worden de meterstanden niet goed doorgegeven, dan kan dit nadelige gevolgen hebben. Zeker als je geen bewijs hebt van de meterstanden. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste meterstanden.

Verhuizen en een huurwoning 

Bij een huurwoning is het vaak niet duidelijk wie de nieuwe bewoner wordt. Zorg er daarom voor dat je de verhuurder laat tekenen voor de meterstanden. Dit kan tijdens een eindinspectie in de woning. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste meterstanden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
12
24

Het kan voorkomen dat je het contract op een andere naam wilt zetten. Dat kan bijvoorbeeld omdat het pand een nieuwe bewoner heeft of omdat je getrouwd bent of gaat samenwonen (gefeliciteerd!). Je kunt in dat geval het beste even contact opnemen met de Support van Welkom Energie.

Er zijn namelijk veel uitzonderingen en voorwaarden waardoor we dat niet zomaar kunnen doen Zo moet je ons bijvoorbeeld opnieuw machtigen voor de incasso van het voorschotbedrag.

Heeft dit antwoord je geholpen?
3
7

Load More

Voorwaarden (7)

Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.

Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.

Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.

1. Neem eerst contact op met het nieuwe energiebedrijf

Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.

2. Maak bezwaar bij het energiebedrijf

Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:

 • dat je niet wilt dat je wordt overgezet naar het nieuwe energiebedrijf. Of als je al bent overgezet: dat het energiebedrijf je terug moet zetten naar je oude energiebedrijf.
 • dat je de termijnbedragen van het nieuwe energiebedrijf niet gaat betalen omdat er volgens jou geen overeenkomst is;
 • wanneer je een reactie van het energiebedrijf wilt. Bijvoorbeeld binnen vier weken. Het energiebedrijf moet dan een beslissing nemen en die zo snel mogelijk aan je laten weten.

Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.

Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
14
15

Als je een contract met een vaste looptijd bent aangegaan dan zit je daar in eerste instantie aan vast voor de looptijd die je hebt afgesproken. Simpel gezegd is het toch “afspraak is afspraak”. Je kunt niet zomaar je contract opzeggen.

Er kunnen natuurlijk goede redenen zijn waarom je contract annuleren nodig is. Daar moet je dan wel een opzegvergoeding voor betalen, in de volksmond een boete.

Die opzegvergoeding is wettelijk vastgesteld op een maximum. Dat is als volgt door de Autoriteit Consument en Markt bepaald:

ContractduurResterende looptijdMaximumbedrag
1 jaar< 1 jaar€ 50
> 1 jaar< 1,5 jaar€ 50
1,5 – 2 jaar€ 75
2 – 2,5 jaar€ 100
> 2,5 jaar€ 125

Wel is het zo dat de voorwaarden van je cashback of welkomstgeschenk zeggen dat je daar dan geen recht meer op hebt. Hou daar dus ook goed rekening mee als je denkt aan je contract opzeggen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
4
7

Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.

Voorwaarden voor een betalingsregeling

Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:

 • Een regeling loopt maximaal 6 maanden.
 • De minimale betaling per keer bedraagt € 100,-.
 • Er wordt altijd de verschuldigde rente in rekening gebracht.
 • Je betaalt de termijnen van je betalingsregeling altijd zelf, via iDEAL. Betaling van de eerste termijn geldt juridisch als acceptatie van de betalingsregeling.
 • Als je een termijn van je betalingsregeling niet op tijd betaalt, wordt de regeling onmiddellijk stopgezet.
 •  Alle vorderingen worden overgedragen aan het incassobureau en je overeenkomst wordt ontbonden.

Hulp bij betalingsproblemen

Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?

Heeft dit antwoord je geholpen?
1
1

Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stappen in het incassotraject

Herinnering

 • Is de factuur niet automatisch geïncasseerd of heb je de betaling teruggehaald? 
 • We helpen je herinneren. De betalingstermijn is 14 dagen.

15 dagen na de mislukte incasso ontvang je een aanmaning.

 • Heb je de openstaande herinnering nog niet betaald?
 • Je ontvangt nu een aanmaning.
 • We brengen €15,- aanmaan kosten in rekening bovenop het factuurbedrag.
 • De betalingstermijn is 7 dagen.

21 dagen na de mislukte incasso ontvang je een ingebrekestelling

 • Heb je na herhaaldelijke verzoeken nog steeds niet betaald?
 • We sturen je een ingebrekestelling en brengen hierop incassokosten in rekening.
 • De hoogte van de incassokosten zijn afhankelijk van het openstaand saldo en bedragen tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimum van € 25,-
 • De betalingstermijn is 10 dagen.

31 dagen na de mislukte incasso ontvang je einde levering

 • Heb je de ingebrekestelling niet betaald?
 • Dan geven wij de netbeheerder door dat hij kan afsluiten.
 • De netbeheerder kan vanaf nu elk moment voor de deur staan.

Na einde levering dragen we jouw dossier over aan een extern incassobureau

 • Het openstaand bedrag moet ondanks einde levering alsnog worden voldaan.
 • Het incassobureau stelt je op hoogte van de betalingsmogelijkheden.

Heraansluiten

 • Als je energiemeter wordt afgesloten moet je rekening houden met hoge kosten om de levering van energie weer op te starten.
 • Het heraansluiten wordt door jouw netbeheerder gedaan en en de netbeheerder brengt hiervoor kosten in rekening.
 • Afhankelijk van waar de meter is afgesloten kunnen de kosten oplopen tot ruim € 800,-.
 • Neem voor meer informatie contact op met je netbeheerder.

Tot slot

Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.

Heeft dit antwoord je geholpen?
0
10

Allereerst onze welgemeende condoleances. De impact van een overlijden in je familie is niet alleen het verlies maar de afhandeling daarna is heel ingrijpend. Voor het energiecontract zullen we je proberen zo soepel mogelijk te helpen.

In de algemene voorwaarden staat dat overlijden een ontbindende voorwaarde is. Je kunt het contract kosteloos opzeggen. Daarvoor hoef je alleen maar een email te sturen naar onze supportdesk met een kopie van de overlijdensakte en wij zullen per direct het contract stopzetten en de eindafrekening opmaken.

Eindafrekening opmaken?

Ja, met het stopzetten van het contract is nog niet alles geregeld. Wij zullen bij de beëindiging de eindafrekening opmaken aan de hand van de laatste meterstanden. Er kan dus teveel of te weinig betaald zijn en dat verschil kan in de nalatenschap afgewikkeld worden. Een sterfgeval in je familie is heftig in alle opzichten. We zullen je zo goed mogelijk adviseren als je vragen hebt.

Nog even dit….

Het energiecontract is aan het huis of appartement gekoppeld. Als het een huurhuis betreft is de datum van de beëindiging gelijktijdig met het einde van het huurcontract. Is het een koophuis dan is het aan te raden om het energiecontract pas bij verkoop en overdracht te beëindigen.

Heeft dit antwoord je geholpen?
17
4

Het kan voorkomen dat je het contract op een andere naam wilt zetten. Dat kan bijvoorbeeld omdat het pand een nieuwe bewoner heeft of omdat je getrouwd bent of gaat samenwonen (gefeliciteerd!). Je kunt in dat geval het beste even contact opnemen met de Support van Welkom Energie.

Er zijn namelijk veel uitzonderingen en voorwaarden waardoor we dat niet zomaar kunnen doen Zo moet je ons bijvoorbeeld opnieuw machtigen voor de incasso van het voorschotbedrag.

Heeft dit antwoord je geholpen?
3
7

Cashback betekent letterlijk “geld terug” in het Engels. Andere woorden voor  Cashback zijn welkomstkorting, welkomstpremie of Energie tegoeden. Concreet betekent het dat Welkom Energie jouw als nieuwe klant een  korting cadeau geeft. Welkom Energie heeft wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het volledige bedrag aan cashback te ontvangen op jouw 1e jaarnota.

Voorwaarden Cashback

 • Je bent een nieuwe klant van Welkom Energie
 • Je neemt gas en stroom af voor de periode van minimaal 1 jaar
 • Je betaald automatisch omdat je Welkom Energie goedkeuring hebt gegeven om maandelijks te incasseren
 • Per adres kun je slechts een keer gebruik maken van de cashback.
 • Als je onverhoopt binnen een jaar vertrekt dan kunnen we de cashback niet verrekenen op de jaarnota en betalen we de cashback niet uit.
 • Is er sprake van een betalingsachterstand, dan vervalt het recht op de cashback.
 • Heb je meer dan één betalingsherinnering, aanmaning en/of stornering per jaar, dan vervalt het recht op cashback
 • Heb je een driejarig contract dan wordt de cashback in drieën gedeeld en ontvang je drie keer een deel van de de cashback op je jaarnota.
Heeft dit antwoord je geholpen?
107
32

Load More

Zonnepanelen (4)

Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.

Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.

Slimme Meter Portal

Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!

Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.

Heeft dit antwoord je geholpen?
91
42

Salderen: Als je zonnepanelen hebt wek je stroom op. Een deel daarvan verbruik je direct in je woning, het andere deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op je jaar- of eindnota staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Dat betekent dus als je minder teruglevert dan je verbruikt, je saldo positief is. Het voordeel daarvan is dat je dan ook de energiebelasting niet hoeft te betalen en dat is heel fijn. Lever je meer terug dan je verbruikt krijg je betaald voor het extra deel. Daar krijg je alleen geen energiebelasting meer bij dus is het niet zo voordelig.

Kies daarom het aantal zonnepanelen dat past bij je verbruik.

Heeft dit antwoord je geholpen?
19
6

Zonnepanelen bevatten zonnecellen. De zonnecellen zetten (zon)licht om in gelijkstroom. In je huishouden of op kantoor gebruik je vrijwel altijd wisselstroom. Hiervoor heb je een omvormer nodig. De omvormer geleid de stroom naar jouw meterkast. Je kan je stroom dan gebruiken. Gebruik je meer stroom dat je opwekt? Dan gaat het restant terug naar het stroomnet. Op jouw jaarnota verrekenen we dit en noemen dit salderen.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Er is veel verschil in prijs en kwaliteit van zonnepanelen. Het ene paneel is misschien goedkoper, maar levert minder rendement op dan een ander, duurder paneel. Bij je keuze voor zonnepanelen is het daarom belangrijk om altijd uit te gaan van een optimaal rendement in jouw situatie. Dat optimale rendement is afhankelijk van allerlei factoren. Bij Solar Concept werken we alleen met materiaal van topkwaliteit, en houden we daarnaast altijd de opbrengst voor ogen. Graag berekenen we voor je wat in jouw situatie de beste zonnepanelen zijn.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wat zijn jouw wensen en wat is jouw situatie? Hiermee bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.? Als je het liefst je gehele stroomverbruik door zonnepanelen wilt laten opwekken, dan is het goed te weten dat een gemiddeld huishouden 3500 kWh per jaar aan stroom verbruikt. Hiervoor heb je, afhankelijk van de situatie, circa 12 tot 15 zonnepanelen nodig. Wij adviseren je graag over het aantal zonnepanelen dat in jouw situatie het beste rendement oplevert!

Wat is het verschil tussen een serieel geschakeld systeem en een parallel geschakeld systeem?

Seriegeschakeld systeem

Bij een serieel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen met elkaar. Dit kan je vergelijken met een set oude kerstverlichting. Wanneer één kerstlampje minder brandt, gaat de rest ook minder branden. Heb jij geen schaduwvorming op jouw dak? Liggen alle zonnepanelen in dezelfde richting en hellingshoek? Een seriegeschakeld systeem is een passende optie. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan een parallel geschakeld systeem. Het nadeel is dat wanneer er één zonnepaneel defect is, je niet meteen kan zien om welke zonnepaneel het gaat.

Parallelgeschakeld systeem

Bij een parallel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen apart van elkaar. Dit is mogelijk door het gebruik van optimizers. De optimizers zorgen er dus voor dat zonnepanelen minder afhankelijk zijn van elkaar. Heb je een dak waar je last van schaduw hebt door een boom of dakkapel, of worden de zonnepanelen op verschillende hellingshoeken gelegd (denk aan bijvoorbeeld een combinatie van een hellend dak of plat dak), dan is een parallelgeschakeld systeem de beste optie voor jou.

Moet ik mijn energiemeter in de meterkast vervangen als ik zonnepanelen wil?

Dat ligt eraan welk type energiemeter je nu hebt. Met zonnepanelen kan het zijn dat je energie terug gaat leveren aan het elektriciteitsnet. Dan heb je een energiemeter nodig waarmee je kunt inzien hoeveel energie je zelf opwekt, hoeveel je verbruikt en hoeveel je (dus) terug levert. Sommige meters kunnen dit, andere kunnen dit nog niet. Het kan dus zijn dat je je energiemeter moet vervangen. Wij adviseren je hier uiteraard graag over!

Hoe lang hebben jullie nodig voor de montage en installatie van zonnepanelen?

In 90% van de gevallen zijn wij binnen één werkdag klaar met het leggen van de zonnepanelen. Heb je een groot (bedrijfs)pand waar veel panelen wenselijk zijn, dan kan het zijn dat we langer bezig zijn. We informeren je altijd goed van tevoren over de installatie en onze planning, en we houden hierbij uiteraard rekening met jouw wensen. Alles in goed overleg!

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er komt over het algemeen niet veel vuil op zonnepanelen, en dit vuil wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Toch is het aan te raden om de panelen één keer per jaar schoon (vuilvrij) te maken. Op die manier weet je zeker dat al het stof, zand en bladeren verwijderd worden en blijft de opbrengst van de panelen optimaal. Dit kun je zelf doen, of wij doen het voor je. Neem hiervoor contact met ons op via onze klantenservice.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Na 10 jaar leveren ze vaak nog minimaal 90% op van de energie die ze opwekken als ze net gelegd zijn. Na 25 jaar is dat nog minimaal 80%. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?

De naam ‘zonnepanelen’ is eigenlijk een beetje misleidend: zonnepanelen hebben namelijk geen zonnig weer nodig om energie te kunnen leveren. Ook bij bewolking dringt er nog genoeg licht van de zon door, en kunnen zonnepanelen gewoon functioneren. Door de kortere (en soms minder zonnige) dagen, is de opbrengst in de maanden oktober tot maart uiteraard wel lager dan in de lente en zomer. Hoe rendabel zonnepanelen in de herfst en winter in jouw situatie (kunnen) zijn, berekenen wij graag voor je.

Hoelang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een investering. Maar direct vanaf het moment dat ze op je dak liggen, bespaar je flink op je energierekening. Op die manier verdien je je investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Hoe lang het precies duurt om je zonnepanelen terug te verdienen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt, de ligging van je dak en je energieleverancier. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op die manier aanzienlijk. Zo kan deze 5 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Samen met jou bekijken we graag hoe we jouw zonnepanelen-installatie zo rendabel mogelijk kunnen maken!

Wat?! Wattpiek?

In de zonnepanelenbranche gaat het vaak over wattpiek (Wp). Dit is de eenheid die gebruikt wordt om aan te duiden wat de opbrengst is van een zonnepaneel. Wattpiek is de opbrengst van het paneel in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er een optimale hoeveelheid zonlicht met de juiste omstandigheden op het zonnepaneel schijnt. Dat wil dus niet zeggen dat het paneel altijd die opbrengst oplevert; wel is het een indicatie van de opbrengst die het paneel kan leveren.

Heeft dit antwoord je geholpen?
2
1

Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt lever je stroom terug. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan brengen we dit op je jaarafrekening in mindering. Deze verrekening heet ‘salderen’.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding, de terugleververgoeding.

Wat is energie terugleveren?

Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je hebt verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. We noemen dit een teruglevergoeding. Als je de jaarnota ontvangt staat hier op wat je aan energie hebt opgewekt, verbruikt en wat er te veel is geproduceerd. De te veel geproduceerde energie wordt uitbetaald tegen daltarief. Het daltarief is terug te vinden in de leveringsovereenkomst.

Wat is salderen?

Heb je energie teruggeleverd aan het net, maar is het niet meer dan je hebt verbruikt dan verrekenen we dit op de jaarnota. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.

Salderen en terugleveren met een analoge meter

De analoge energiemeter (draaischijfmeter) is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.

Salderen en terugleveren met een dubbele meter

Bij de dubbele meter wordt eerst alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Als het telwerk van piekuren op nul staat en je nog meer stroom opwekt wordt dit verder verrekend op het daluren telwerk. Staat deze ook op nul dan wek je meer op dan dat je verbruikt. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.

Salderen en terugleveren met een slimme meter

Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven. Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf.

Heeft dit antwoord je geholpen?
50
31

Load More

3 jaar Welkom

Groene stroom & Groen gas
 • Scherp tarief
 • Veilige keus
 • Sociaal verantwoord
Populair