Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.
Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.
Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.
Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.
Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.
Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!
Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.
Welkom Energie biedt verschillende contracten. Alle contracten zijn groen en hebben scherpe tarieven. Er zijn toch verschillen en hierdoor is het soms lastig om het juiste contract te kiezen. Wij helpen graag met advies over de verschillende contracten zodat je geen twijfel hebt over het juiste contract dat bij jou en jouw situatie past.
Je zal nooit een miskoop doen maar afhankelijk van jouw situatie is het wel fijn om te weten wanneer je welk contract afsluit. Onderstaand staan de voordelen per contract.
Welkom Energie is als energieleverancier in Nederland verplicht om een modelcontract aan te bieden. Een modelcontract is een flexibel energiecontract dat maandelijks opzegbaar is. Het modelcontract heeft variabele tarieven voor gas en stroom. De variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar. De momenten waarop de tarieven wijzigen zijn 1 januari en 1 juli.
Welkom Energie biedt met de contracten 1&3 Jaar Welkom zekerheid. De prijzen zijn scherp en veranderen gedurende de looptijd niet. Elk jaar wijzigen de energietarieven twee keer. Dat gebeurt op 1 januari en 1 juli. Als je kiest voor onze 1 of 3 jaar vast sla je dus 2 of 6 prijswijzigingen over. Dat is zekerheid.
De eerste stap naar overstappen is voor de meeste mensen tarieven vergelijken. De tarieven met elkaar vergelijken kan best lastig zijn. We geven je een aantal tips waar je op kan letten:
Stadsverwarming is een duurzame, veilige en lokale manier om gebouwen van warmte en warm tapwater te voorzien. Stadswarmte maakt gebruik van restwarmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bij het verbranden van afval. In leidingen onder de grond wordt de warmte naar bedrijven en jouw huis getransporteerd. Dit maakt een gasaansluiting overbodig.
Stadsverwarming is nog niet voor iedereen beschikbaar. Er is ook geen keuze tussen gas en warmte mogelijk. De warmtenetten zijn onderling niet met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan klanten levert. Overstappen naar een andere leverancier voor warmte is niet mogelijk. Wel is het mogelijk over te stappen naar Welkom Energie voor de levering van stroom.
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is de salderingregel op jou van toepassing omdat je met de zonnepanelen energie opwekt. De energie die je niet kan gebruiken lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Zolang je teruglevering niet meer is dan je verbruik kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want die stroom mag je salderen/wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van ons. Produceer je meer en houd je na salderen over? Dan ben je aan het terugleveren. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.
De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die wij hebben geleverd aan jou.
In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. Het is dus voor iedereen verschillend omdat we niet allemaal dezelfde hoeveelheid energie afnemen. Hoe hoog jouw salderingsgrens is vind je terug op je energienota.
We hebben een voorbeeld om te laten zien hoe het salderen werkt.
Wat | Berekening | Uitkomst |
Door Welkom Energie geleverde energie min de energie die je zelf hebt verbruikt | 3500kWh – 1000kWh= | 2500kWh |
Uitkomst van de voorgaande som min de energie die je hebt opgewekt | 2500kWh – 1000kWh= | 500kWh |
Te betalen 500kWh in plaats van 3500kWh | 500kWh |
Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.
Enkeltarief is:
Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.
Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:
Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.
Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.
De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:
*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.
Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Op de nota staan veel gegevens. Het is niet altijd duidelijk wat deze gegevens betekenen. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.
Met het leveringsgedeelte op de nota bedoelen wij het gedeelte waar het verbruik van gas en elektriciteit wordt berekend. Hier staan jouw meterstanden en het verbruik. Dus hier wordt de afname van de producten gas en stroom afgerekend. De afname van gas en stroom kan verschillen en is afhankelijk van jouw verbruik. Daarom noemen we dit variabele kosten. We brengen in het leveringsgedeelte ook vaste kosten inrekening. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid verbruik maar zijn vastgesteld. Dit noemen we vaste leveringskosten.
Welkom Energie incasseert netwerkkosten voor de netbeheerders. Daarom vind je de netbeheerkosten op de energienota van Welkom Energie.
Dit gedeelte van de nota bevat de kosten voor belasting en heffingen. Dit incasseert Welkom Energie voor de Rijksoverheid.
Uitleg overige kosten
Besparen, wie wil dat nu niet? Het is goed om te begrijpen dat jouw energienota bestaat uit vaste en variabele kosten. Je hebt met besparen alleen invloed op de variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal Kilowatt uur stroom en Kuub (gas) dat je verbruikt.
We vinden het tegenwoordig heel normaal dat we zelf onze energieleverancier kunnen kiezen. Dat is niet altijd zo geweest. Voor 1 juli 2004 was er geen keuze. Je werd verplicht klant van het energiebedrijf dat bij jouw regio hoorde en dit was ook zo voor de netbeheerder. Vaak was dit hetzelfde bedrijf. Een netbeheerder beheert 1 of meer energienetten. Hij is verantwoordelijk voor de bouw van de netten en het transport van elektriciteit of gas en het onderhoud van jouw energiemeter.
We hebben nu als klant een vrije keuze om een energieleverancier te kiezen. Er is geen vrije keuze in het kiezen van een netbeheerder. De regio bepaalt. In elke regio is er een netbeheerder voor gas en een netbeheerder voor stroom.
Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Hij houdt alle aansluitingen bij en is verantwoordelijk voor de energiemeter. Wil je weten wie jouw netbeheerder voor stroom of gas is? Kijk dan op Eancodeboek.nl
Om gas en stroom te kunnen ontvangen heb je een netbeheerder en een energieleverancier nodig. Met beide bedrijven sluit je een contract. De aansluit- en transportovereenkomst is jouw contract met de netbeheerder. De ATO wordt gelijktijdig afgesloten met het contract van Welkom Energie. Welkom Energie regelt dit voor jou.
Heb je nieuwbouwplannen of ga je verbouwen? Vraag je gas en of stroom aansluiting aan op mijnaansluiting.nl. Jouw aanvraag wordt direct aangeboden aan jouw netbeheerder. De netbeheerder neemt contact op met jou over de afhandeling van jouw aanvraag. (Dit kan Welkom Energie niet voor jou doen.)
Verbruik je geen gas of stroom, of heel weinig? Wordt het pand waar je woont gesloopt? Heb je een alternatief voor gas en stroom?
Dan kun je op jouw energiekosten besparen door de aansluiting op te zeggen. Stel als eerste Welkom Energie op de hoogte. De opzegtermijn is 30 dagen. Welkom Energie zegt voor jou de aansluit- en transportovereenkomst op bij jouw netbeheerder.
Neem voor vragen over bijvoorbeeld tarieven contact op met jouw netbeheerder. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Kijk in het Eancodeboek.
Een energie meter vind je in de meterkast. De meter meet het energieverbruik in jouw huis. Op de meter zit een telwerk. Hiervan kun je de meterstand aflezen.
Heb je een meter met meer telwerken dan heb je een dubbele meter. Als je deze meter hebt kun je een contract voor dag- en nachtstroom afsluiten bij Welkom Energie.
De slimme meter is een nieuwe energiemeter. Het is een energiemeter die jouw oude meters voor gas en stroom vervangt. De slimme meter geeft de meterstanden voortaan op afstand aan de netbeheerder door. Dit doet de meter elke twee maanden. De netbeheerder stuurt de gegevens door naar Welkom Energie. Om de twee maanden ontvang je van Welkom Energie een overzicht van jouw energieverbruik en een schatting van de kosten. Op deze manier heb je meer inzicht in je verbruik en is het makkelijker om energie te besparen.
Een review is een mening van een echte gebruiker over een product. Daarin vertelt een klant dus wat hij/zij van een product vindt. Je kunt je voorstellen dat dit waardevolle informatie is. Welkom Energie gebruikt de feedback uit de reviews om de service te verbeteren. Klanten en vooral toekomstige klanten gebruiken de reviews om een keuze te maken welke leverancier en of welk product zij gaan afnemen.
Wij nodigen jou uit om een review te geven. Dat doen we per email. Er zijn een aantal plaatsen waar je reviews kunt invullen zoals TrustPilot, Google Review en Klantenvertellen. Die laatste gebruiken wij het meest.
We sturen al onze klanten een review verzoek nadat ze een switch doorlopen hebben. We toetsen graag hoe de klant de switch heeft ervaren. Er zijn klanten die het lastig vinden om na zo’n korte tijd een review te schrijven. Ze hebben naar eigen zeggen nog geen idee hoe het zal verlopen bij Welkom Energie. We vragen eigenlijk alleen wat je hebt ervaren, een eerste indruk. Maak het jezelf makkelijk en schrijf de review over de ervaring die je hebt.
Als je een klacht hebt dan helpt het niet om een review te gebruiken om deze klacht te uiten; we volgen namelijk niet alle reviews. Natuurlijk staat het je vrij om je mening te geven ook al is die niet positief. Maar voor klachten hebben we een helder proces dat we hier hebben uitgelegd. Primair is onze klantenservice de beste plek om je verhaal te doen. Daar zitten mensen die naar je luisteren en je proberen te helpen.
Namens Welkom Energie wil ik alle klanten die een review schrijven of hebben geschreven bedanken. Dankzij jullie zijn wij in staat om nog betere service te verlenen. We hebben naar aanleiding van reviews al een aantal zaken aangepast. We nemen de feedback van onze klanten echt serieus. Als je het leuk vindt kun je onze reviews teruglezen op de webpagina van Klantenvertellen. Je vindt ook reviews van klanten op TrustPilot en Google Business.
Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.
Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.
Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.
Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.
Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:
Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.
Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.
Welkom Energie biedt jou online inzicht in je gegevens en de mogelijkheid om wijzigingen direct aan ons door te geven. Dit is een extra service. Hier kun je vrijblijvend gebruik van maken.
Zodra de levering van start gaat ontvang je per e-mail een link en een tijdelijk wachtwoord voor jouw online Welkom Energie account. https://wij.welkom-energie.nl Je kunt het account direct gebruiken.
Is het tijdelijke wachtwoord verlopen dan kun je via de optie “wachtwoord vergeten” (link onder de blauwe knop) zelf een nieuw wachtwoord aanvragen.
Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.
Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:
Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/
Allereerst onze welgemeende condoleances. De impact van een overlijden in je familie is niet alleen het verlies maar de afhandeling daarna is heel ingrijpend. Voor het energiecontract zullen we je proberen zo soepel mogelijk te helpen.
In de algemene voorwaarden staat dat overlijden een ontbindende voorwaarde is. Je kunt het contract kosteloos opzeggen. Daarvoor hoef je alleen maar een email te sturen naar onze supportdesk met een kopie van de overlijdensakte en wij zullen per direct het contract stopzetten en de eindafrekening opmaken.
Ja, met het stopzetten van het contract is nog niet alles geregeld. Wij zullen bij de beëindiging de eindafrekening opmaken aan de hand van de laatste meterstanden. Er kan dus teveel of te weinig betaald zijn en dat verschil kan in de nalatenschap afgewikkeld worden. Een sterfgeval in je familie is heftig in alle opzichten. We zullen je zo goed mogelijk adviseren als je vragen hebt.
Het energiecontract is aan het huis of appartement gekoppeld. Als het een huurhuis betreft is de datum van de beëindiging gelijktijdig met het einde van het huurcontract. Is het een koophuis dan is het aan te raden om het energiecontract pas bij verkoop en overdracht te beëindigen.
Cashback betekent letterlijk “geld terug” in het Engels. Andere woorden voor Cashback zijn welkomstkorting, welkomstpremie of Energie tegoeden. Concreet betekent het dat Welkom Energie jouw als nieuwe klant een korting cadeau geeft. Welkom Energie heeft wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het volledige bedrag aan cashback te ontvangen op jouw 1e jaarnota.
Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.
Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.
Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is de salderingregel op jou van toepassing omdat je met de zonnepanelen energie opwekt. De energie die je niet kan gebruiken lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Zolang je teruglevering niet meer is dan je verbruik kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want die stroom mag je salderen/wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van ons. Produceer je meer en houd je na salderen over? Dan ben je aan het terugleveren. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.
De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die wij hebben geleverd aan jou.
In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. Het is dus voor iedereen verschillend omdat we niet allemaal dezelfde hoeveelheid energie afnemen. Hoe hoog jouw salderingsgrens is vind je terug op je energienota.
We hebben een voorbeeld om te laten zien hoe het salderen werkt.
Wat | Berekening | Uitkomst |
Door Welkom Energie geleverde energie min de energie die je zelf hebt verbruikt | 3500kWh – 1000kWh= | 2500kWh |
Uitkomst van de voorgaande som min de energie die je hebt opgewekt | 2500kWh – 1000kWh= | 500kWh |
Te betalen 500kWh in plaats van 3500kWh | 500kWh |
Als je bij ons toestemming hebt gegeven voor automatische incasso van je maandbedrag zullen wij dat elke maand rond de 28e bij je afschrijven. Dat doen we van het bankrekeningnummer dat je bij ons hebt opgegeven.
Het helpt als je er voor zorgt dat er genoeg geld op je rekening staat. Het is fijn als dingen altijd in 1 keer goed gaan. Het nadeel van een mislukte automatische incasso is dat we dan nog geld te goed hebben en meer moeite moeten doen om het weer recht te trekken. De grootste oorzaak van problemen bij een energieleverancier is namelijk dat er een automatische incasso niet goed gegaan is. Help je ons om foutloos te werken?
Lukt het je niet om rond de 28e genoeg geld op je rekening te hebben? Check dan even onze uitleg in dit artikel…..
Na het verstrijken van je contractperiode, of 1 jaar na start van je contract, gaan we de jaarrekening opmaken. Hiervoor zullen we de meterstanden opvragen, bij jou als je geen slimme meter hebt of we lezen je meter uit. Als deze gegevens binnen zijn gaan we je jaarverbruik berekenen en passen we de overeengekomen tarieven er op toe. We mogen over al deze handelingen en controles maximaal 42 dagen doen.
Dus; maximaal 42 dagen na afloop van je een volledig jaar krijg je van ons je jaarrekening per email.
Je wilt weten wanneer we je voorschot afschrijven van je bankrekening. Geen probleem! Als je contract ingaat wordt je maandelijkse termijn rond de 26e van de maand afgeschreven van het bankrekening dat je hebt opgegeven. Dat doen we dan elke maand.
Het voorschotbedrag vind je op de leveringsovereenkomst die je hebt gekregen. Je kunt ook inloggen op je eigen pagina bij Welkom Energie en je gegevens checken.
Van Welkom Energie ontvang je jaarlijks een jaarnota. Als je een andere leverancier kiest of je laat jouw meter verwijderen dan krijg je een eindnota. Op de nota staan veel gegevens. Het is niet altijd duidelijk wat deze gegevens betekenen. Een energienota heeft een opbouw met een vaste inhoud. De nota bevat de omschrijving over de kosten. Wist je dat Welkom Energie ook voor jouw netbeheerder en de Rijksoverheid incasseert? Van de nota is ongeveer 35% voor Welkom Energie, zo’n 20% voor de netbeheerder en 45% voor Rijksoverheid.
Met het leveringsgedeelte op de nota bedoelen wij het gedeelte waar het verbruik van gas en elektriciteit wordt berekend. Hier staan jouw meterstanden en het verbruik. Dus hier wordt de afname van de producten gas en stroom afgerekend. De afname van gas en stroom kan verschillen en is afhankelijk van jouw verbruik. Daarom noemen we dit variabele kosten. We brengen in het leveringsgedeelte ook vaste kosten inrekening. Dit zijn kosten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid verbruik maar zijn vastgesteld. Dit noemen we vaste leveringskosten.
Welkom Energie incasseert netwerkkosten voor de netbeheerders. Daarom vind je de netbeheerkosten op de energienota van Welkom Energie.
Dit gedeelte van de nota bevat de kosten voor belasting en heffingen. Dit incasseert Welkom Energie voor de Rijksoverheid.
Uitleg overige kosten
Besparen, wie wil dat nu niet? Het is goed om te begrijpen dat jouw energienota bestaat uit vaste en variabele kosten. Je hebt met besparen alleen invloed op de variabele kosten. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal Kilowatt uur stroom en Kuub (gas) dat je verbruikt.
Elke maand betaal je een vast bedrag voor gas en stroom.
Welkom Energie weet pas aan het eind van een contractjaar hoeveel gas en stroom je precies verbruikt hebt. Het is niet handig als je dan pas de rekening krijgt. Daarom betaal je elke maand als voorschot alvast een deel van de rekening. Dat is het termijnbedrag. Het bedrag is elke maand hetzelfde, maar je verbruik natuurlijk niet. In de zomer betaal je meer dan je verbruikt, in de winter juist minder.
Welkom Energie kijkt hoeveel gas en stroom er in de afgelopen 3 tot 5 jaar verbruikt is op het adres waar je woont. We houden dan ook rekening met seizoensinvloeden, verwachte prijsstijgingen en eventuele belastingverhogingen.
Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.
In het termijnbedrag zitten alle kosten voor energie verrekend. Het gaat om de kosten voor jouw verbruik, het vastrecht, de netbeheerkosten, de opslag duurzame energie, de energiebelasting en btw. De heffingskorting, de vermindering van je energiebelasting wordt daar vanaf getrokken.
Dan is er natuurlijk geen historisch verbruik op het adres. Welkom Energie kijkt dan naar het type woning en energielabel van de woning en maakt een schatting van het verwachte jaarverbruik.
Als je een nieuw contract afsluit op jouw nieuwe adres wordt het termijnbedrag gebaseerd op het historisch verbruik van de vorige bewoner(s). Kijk even of de grootte van je huishouden te vergelijken is. Heb je een twijfel? Houd dan een paar maanden de meterstanden in de gaten. Is het verbruik hoger of lager dan de schatting? Neem dan contact op met Welkom Energie. Dan kun je tijdig je termijnbedrag aanpassen, zodat je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.
Als je net zonnepanelen op je dak hebt laten plaatsen, heb je minder of misschien wel helemaal geen stroom meer nodig van het net. Je termijnbedrag wordt niet automatisch aangepast. Daarvoor kun je even contact opnemen met Welkom Energie. Wij passen dit graag voor je aan.
Als je jouw woning voorzien hebt van isolatie, ga je minder stoken. Je maandelijkse voorschot kan dan eventueel wat omlaag.
Als je gezinsuitbreiding krijgt, ga je meestal meer stroom en gas verbruiken. Daarom is het slim om je termijnbedrag wat te verhogen. Zijn de kinderen de deur uit? Dan kan het termijnbedrag juist vaak omlaag. Houd ook rekening met stroom vretende apparatuur zoals bijvoorbeeld een aquarium.
Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.
Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:
Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?
Wat ontzettend vervelend! En je bent echt niet de enige. Wat je nu absoluut moet doen is je probleem meteen aanpakken. Het helpt niet om het probleem te ontkennen of je ervoor te verstoppen.
Het allerbelangrijkste is altijd dat je meteen contact opneemt als betalen een probleem is. Sterker nog, liefst ga je al in gesprek voordat het zover is. Als je om hulp vooraf vraagt is de kans groot dat je die moeilijke tijd wel doorkomt.
Is het dan toch niet gelukt om je energierekening op tijd te betalen? Dat betekent dat je een betalingsachterstand hebt. Geen paniek: Het is belangrijk dat je snel probeert dit op te lossen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten kunnen worden en hoe erger je probleem. We kunnen zelfs noodgedwongen overgaan tot afsluiting. Je krijgt dan geen gas of elektriciteit meer.
Dit gebeurt niet zomaar. Welkom Energie zal je altijd eerst een betalingsherinnering sturen. Heb je deze eerste betalingsherinnering ook niet op tijd betaald? Dan kunnen wij besluiten om de energielevering bij je te stoppen.
De eerste betalingsherinnering is altijd kosteloos. Voor volgende aanmaningen worden incassokosten in rekening gebracht. Die bedragen voor het versturen van de eerste aanmaning € 15,-. Voor de tweede aanmaning worden de incassokosten verhoogd tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimumbedrag van €40,-.
Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de betalingsachterstand op te lossen. Zo kun je extra kosten en problemen voorkomen.
Als het je niet lukt om aan te betalen, dan biedt Welkom Energie je de mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Je kunt dit verzoek doen bij de afdeling support van Welkom Energie.
Het is belangrijk dat je dit snel doet. Je bent namelijk een contract met ons aangegaan. Daarin staat dat je verplicht bent om je rekeningen op tijd te betalen.
Let op:Wij zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken. We doen uiteraard wel ons best om je te helpen.
Lukt het je niet om een betalingsregeling af te spreken met ons of zijn je problemen groter dan alleen de energierekening? Lees dan het volgende…..
Meld je aan bij een schuldhulpverleningsinstantie vóór de betaaldatum die wij je hebben gegeven. Deze datum staat op de betalingsherinnering zelf. Je kunt dat doen door contact op te nemen met een organisatie voor schuldhulpverlening, zoals de Gemeentelijke Kredietbank. Zij helpen je om je geldproblemen op te lossen.
Wil je weten welke organisatie in uw gemeente u kan helpen? Vraag dit aan de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).
NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet)
(T) 070 – 752 82 50
(E) [email protected]
De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen?
De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt u in de folder “Werken aan een schuldenvrije toekomst” op pagina 9. Ook kunt u voor hulp voor deze procedure terecht bij de schuldhulpverleningsinstantie of de gemeente.
Van de aanmelding bij een schuldhulpverleningsinstantie krijgt u een bewijs.
Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar uw energiebedrijf of netbeheerder
De schuldhulpverleningsinstantie besluit of u wordt toegelaten tot schuldhulpverlening. In de periode tot dat besluit genomen is mag u niet worden afgesloten van energielevering tijdens de winter (van 1 oktober tot 1 april).
Het termijnbedrag is het bedrag dat je voorafgaand aan de maand van levering betaalt aan Welkom Energie. Dit bedrag wordt berekend op basis van je energieverbruik, de leveringskosten, de netwerkkosten en belastingen.
Even een kleine stukje uitleg tussendoor: in Nederland wordt in een centraal register bijgehouden wat het verbruik is van een aansluiting (lees gas of stroom van een huis/gebouw). Elk jaar wordt daarmee opnieuw het SJV berekent en opgeslagen. De berekening is simpel: 3 jaren verbruik optellen en delen door 3. Dat levert dan het gemiddelde verbruik over 3 jaar op, de grondslag voor elke berekening van je termijnbedrag.
Je termijnbedrag is altijd een schatting, je daadwerkelijke verbruik zal nooit exact gelijk zijn aan je termijnbedrag. Daarom verrekenen we jouw daadwerkelijke verbruik met het termijnbedrag op je jaaroverzicht. Je krijgt het teveel betaalde geld dan terug of je moet bijbetalen als je meer hebt gebruikt dan is berekend.
Ook staat op het jaaroverzicht een specificatie van de kosten. We laten het helemaal aan jou over maar om bijbetalen aan het einde van je jaar te voorkomen kun je je maandbedrag beter ietsje hoger houden. Een groot bedrag ineens is moeilijker dan een klein bedrag per maand. Heb je minder verbruikt? Dan krijg je een leuk bedrag terug!
Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.
Welkom Energie heeft de taak om jaarlijks meterstanden te verzamelen van al haar klanten en ook bij verhuizen of overstappen hebben wij meterstanden nodig. We gebruiken deze standen om uit te rekenen of je moet bijbetalen of dat je geld terug krijgt. Als wij geen standen ontvangen dan gaan wij schatten en dat gaat best goed, maar het is de bedoeling dat je betaald voor wat je hebt gebruikt.
Bij aanmelding als nieuwe klant: De stand wordt als beginstand gebruikt op jouw jaarnota. Het is de startwaarde op de jaarnota.
Bij een verhuizing: Een meter verhuist niet mee. Een meter is gekoppeld aan een adres. Op je nieuwe adres heb je een nieuwe meter. We gebruiken de meterstanden om uit te rekenen wat jouw verbruik op jouw oude adres is geweest en de standen van het nieuwe adres als startwaarde op de jaarnota.
TIP: maak bij een verhuizing op de datum van de sleuteloverdracht foto’s van de standen om discussie met de nieuwe bewoners te voorkomen.
Als je verandert van leverancier: De oude leverancier maakt een eindnota en rekent de periode dat je klant bent geweest af. De nieuwe leverancier gebruikt de stand als beginstand op jouw jaarnota.
Welkom Energie vraagt haar klanten zelf de meterstanden op te nemen. Doe je dit binnen 15 dagen dan hoef je dus je, je geen zorgen te maken over schattingen op jouw nota. Het is wel belangrijk om binnen de aangegeven termijn van 15 dagen de meterstanden door te geven! Welkom Energie controleert de standen voordat we een nota voor je maken op eventuele afwijkingen zoals bijvoorbeeld een typefout of het aantal cijfers van het telwerk. De netbeheerder heeft als eigenaar van de meter de verplichting om 1 keer per 3 jaar langs te komen. Hij neemt de meterstanden op en doet gelijk wat controles op jouw meter.
Er zijn veel verschillende energiemeters. We beschrijven van de meest voorkomende meters hoe je de stand kan aflezen.
De netbeheerders (kabels en leidingenbedrijven) rollen de Slimme Meter in een groot programma uit in heel Nederland. Dat betekent dat je hoe dan ook een keer aan de beurt bent. Als je wilt weten wanneer, zul je contact met je netbeheerder op moeten nemen.
Er is een manier om sneller aan de beurt te komen en dat is door middel van een prioriteitsplaatsing. Deze kost je 79 euro en dan heb je binnen enkele weken ook een Slimme Meter.
Die kosten komen niet van Welkom Energie maar worden door de netbeheerders zelf bij je in rekening gebracht.
Wij zijn groot voorstander van de Slimmer Meter maar dat mag ieder voor zich weten. Het maakt het leven een stuk makkelijker als je niet meer je meterstanden hoeft door te geven. Het geeft je ook sneller en beter inzicht in je verbruik.
Ondanks dat de slimme meter op afstand wordt uitgelezen en je normaal gesproken niet zelf hoeft te kijken, kan het soms handig zijn om te weten hoe je zelf de standen kunt uitlezen. Kijk even naar dit filmpje van Enexis.
Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.
Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.
Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.
1 .Leveringsovereenkomst
2. Herroepingstermijn
3. Opzeggen huidige contract
Overstappen kan best spannend zijn. Het kan aardig wat vragen oproepen. Kom ik zonder stroom en gas te zitten? Hoe snel ben ik aangesloten bij Welkom Energie? Krijg ik dubbele facturen? Geen zorgen als je naar Welkom Energie overstapt merk je er eigenlijk niets van.
Stap je over naar Welkom Energie, dan zeggen wij de overeenkomst met je huidige energieleverancier op. Je hoeft dus helemaal niets te doen. Wij regelen het voor je!
Nee. Als je afgesloten bent moet je er eerst voor zorgen dat je aangesloten wordt en aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan.
In het verleden was het voor energielieveranciers mogelijk om de einddatum van het contract van een nieuwe klant op te vragen. Dit is niet meer mogelijk. Om boetes te voorkomen vragen we dan ook of je zelf goed controlleert wat de einddatum van je contract is zodat je geen boete krijgt bij de overstap. We hadden je hier graag mee geholpen.
Zoek even in Google op “spoedaansluiting energie”, dan kom je vanzelf bij de oplossing. De aansluittermijn van Welkom Energie is tenminste 14 dagen. Van de netbeheerder heb je 10 dagen de tijd gekregen om een leverancier te zoeken. Het is verstandig om dat ook te doen om te voorkomen dat je fysiek wordt afgesloten. Wanneer dat het geval is kost het je ongeveer 800 euro om opnieuw aangesloten te worden.
Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.
Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.
Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.
Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.
Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:
Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.
Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.
Energie besparen waarom zou je dat doen? Voor veel mensen is het een manier om de energienota te verlagen. Als je minder energie afneemt betaal je ook minder. Niet iedereen kan of wil grote maatregelen nemen maar met wat simpele besparing, zonder investering kun je al een heel eind komen. Per maand zie je er niet zo heel veel van maar per jaar is het toch al snel zo’n paar honderd euro. Geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook een fijn idee als je hiermee het milieu spaart. Besparen levert een lagere energienota en je draagt je steentje bij aan het milieu.
Bijbetalen op de jaarnota is nooit leuk. Helemaal als je, je best hebt gedaan om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe kan het dan dat je alsnog moet bijbetalen?
Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat er een strenge winter is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zie je aan het verbruik wat de besparing heeft opgeleverd.
Ga eens langs bij de buren. Hebben zij een gelijke woning en ongeveer dezelfde gezinssamenstelling? Vergelijk de energienota en onderzoek de verschillen. Op deze manier kun je tips uitwisselen en vergelijken
Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.
Enkeltarief is:
Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.
Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:
Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.
Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.
De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:
*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.
Een review is een mening van een echte gebruiker over een product. Daarin vertelt een klant dus wat hij/zij van een product vindt. Je kunt je voorstellen dat dit waardevolle informatie is. Welkom Energie gebruikt de feedback uit de reviews om de service te verbeteren. Klanten en vooral toekomstige klanten gebruiken de reviews om een keuze te maken welke leverancier en of welk product zij gaan afnemen.
Wij nodigen jou uit om een review te geven. Dat doen we per email. Er zijn een aantal plaatsen waar je reviews kunt invullen zoals TrustPilot, Google Review en Klantenvertellen. Die laatste gebruiken wij het meest.
We sturen al onze klanten een review verzoek nadat ze een switch doorlopen hebben. We toetsen graag hoe de klant de switch heeft ervaren. Er zijn klanten die het lastig vinden om na zo’n korte tijd een review te schrijven. Ze hebben naar eigen zeggen nog geen idee hoe het zal verlopen bij Welkom Energie. We vragen eigenlijk alleen wat je hebt ervaren, een eerste indruk. Maak het jezelf makkelijk en schrijf de review over de ervaring die je hebt.
Als je een klacht hebt dan helpt het niet om een review te gebruiken om deze klacht te uiten; we volgen namelijk niet alle reviews. Natuurlijk staat het je vrij om je mening te geven ook al is die niet positief. Maar voor klachten hebben we een helder proces dat we hier hebben uitgelegd. Primair is onze klantenservice de beste plek om je verhaal te doen. Daar zitten mensen die naar je luisteren en je proberen te helpen.
Namens Welkom Energie wil ik alle klanten die een review schrijven of hebben geschreven bedanken. Dankzij jullie zijn wij in staat om nog betere service te verlenen. We hebben naar aanleiding van reviews al een aantal zaken aangepast. We nemen de feedback van onze klanten echt serieus. Als je het leuk vindt kun je onze reviews teruglezen op de webpagina van Klantenvertellen. Je vindt ook reviews van klanten op TrustPilot en Google Business.
Welkom Energie biedt jou online inzicht in je gegevens en de mogelijkheid om wijzigingen direct aan ons door te geven. Dit is een extra service. Hier kun je vrijblijvend gebruik van maken.
Zodra de levering van start gaat ontvang je per e-mail een link en een tijdelijk wachtwoord voor jouw online Welkom Energie account. https://wij.welkom-energie.nl Je kunt het account direct gebruiken.
Is het tijdelijke wachtwoord verlopen dan kun je via de optie “wachtwoord vergeten” (link onder de blauwe knop) zelf een nieuw wachtwoord aanvragen.
Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.
Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:
Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?
Wat ontzettend vervelend! En je bent echt niet de enige. Wat je nu absoluut moet doen is je probleem meteen aanpakken. Het helpt niet om het probleem te ontkennen of je ervoor te verstoppen.
Het allerbelangrijkste is altijd dat je meteen contact opneemt als betalen een probleem is. Sterker nog, liefst ga je al in gesprek voordat het zover is. Als je om hulp vooraf vraagt is de kans groot dat je die moeilijke tijd wel doorkomt.
Is het dan toch niet gelukt om je energierekening op tijd te betalen? Dat betekent dat je een betalingsachterstand hebt. Geen paniek: Het is belangrijk dat je snel probeert dit op te lossen. Hoe langer je wacht, hoe hoger de kosten kunnen worden en hoe erger je probleem. We kunnen zelfs noodgedwongen overgaan tot afsluiting. Je krijgt dan geen gas of elektriciteit meer.
Dit gebeurt niet zomaar. Welkom Energie zal je altijd eerst een betalingsherinnering sturen. Heb je deze eerste betalingsherinnering ook niet op tijd betaald? Dan kunnen wij besluiten om de energielevering bij je te stoppen.
De eerste betalingsherinnering is altijd kosteloos. Voor volgende aanmaningen worden incassokosten in rekening gebracht. Die bedragen voor het versturen van de eerste aanmaning € 15,-. Voor de tweede aanmaning worden de incassokosten verhoogd tot 15% van het aan Welkom Energie verschuldigde bedrag, met een minimumbedrag van €40,-.
Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om de betalingsachterstand op te lossen. Zo kun je extra kosten en problemen voorkomen.
Als het je niet lukt om aan te betalen, dan biedt Welkom Energie je de mogelijkheid om een betalingsregeling aan te vragen. Je kunt dit verzoek doen bij de afdeling support van Welkom Energie.
Het is belangrijk dat je dit snel doet. Je bent namelijk een contract met ons aangegaan. Daarin staat dat je verplicht bent om je rekeningen op tijd te betalen.
Let op:Wij zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken. We doen uiteraard wel ons best om je te helpen.
Lukt het je niet om een betalingsregeling af te spreken met ons of zijn je problemen groter dan alleen de energierekening? Lees dan het volgende…..
Meld je aan bij een schuldhulpverleningsinstantie vóór de betaaldatum die wij je hebben gegeven. Deze datum staat op de betalingsherinnering zelf. Je kunt dat doen door contact op te nemen met een organisatie voor schuldhulpverlening, zoals de Gemeentelijke Kredietbank. Zij helpen je om je geldproblemen op te lossen.
Wil je weten welke organisatie in uw gemeente u kan helpen? Vraag dit aan de NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).
NVVK (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet)
(T) 070 – 752 82 50
(E) [email protected]
De schuldhulpverleningsinstantie is niet verplicht om u aan te nemen. Wordt u niet aangenomen?
De rechtbank beslist dan of uw verzoek wordt toegewezen. Meer informatie hierover vindt u in de folder “Werken aan een schuldenvrije toekomst” op pagina 9. Ook kunt u voor hulp voor deze procedure terecht bij de schuldhulpverleningsinstantie of de gemeente.
Van de aanmelding bij een schuldhulpverleningsinstantie krijgt u een bewijs.
Stuur dit bewijs zo snel mogelijk naar uw energiebedrijf of netbeheerder
De schuldhulpverleningsinstantie besluit of u wordt toegelaten tot schuldhulpverlening. In de periode tot dat besluit genomen is mag u niet worden afgesloten van energielevering tijdens de winter (van 1 oktober tot 1 april).
Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.
Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:
Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/
Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.
Wil je meer weten over energie? Kom je wel eens woorden tegen waar je de betekenis niet van weet? Vindt het in het Energie ABC.
Incassotraject :
Welkom Energie ontvangt veel vragen over het termijnbedrag dat wij in rekening brengen. Een vraag die wij regelmatig ontvangen is “Waarom is mijn termijnbedrag hoger dan bij mijn vorige leverancier met hetzelfde verbruik?” We geven hier graag antwoord op.
Veel van onze klanten hebben vorig jaar of zelfs twee of drie jaar geleden hun energiecontract afgesloten. In deze periode is er voor de klant niet veel veranderd in de afname van energie. Veel klanten zijn zelfs minder energie gaan gebruiken. Hierdoor ontstaat het gevoel dat je nu meer betaalt voor hetzelfde. Het gevoel is juist. Door alle ontwikkelingen en prijswijzigingen is de rekening voor hetzelfde verbruik hoger. De reden is de prijsstijging van tarieven voor gas, stroom en belastingen. Als de tarieven dalen dan geldt uiteraard dat je een lager termijnbedrag hebt voor hetzelfde verbruik.
Het 1e termijnbedrag kan afwijken van je vastgestelde termijnbedrag. Het bedrag van de eerste termijn wordt bepaald door het aantal dagen waarop wij je in de eerste kalendermaand energie gaan leveren.
Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.
Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.
Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!
Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.
Salderen: Als je zonnepanelen hebt wek je stroom op. Een deel daarvan verbruik je direct in je woning, het andere deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op je jaar- of eindnota staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.
Dat betekent dus als je minder teruglevert dan je verbruikt, je saldo positief is. Het voordeel daarvan is dat je dan ook de energiebelasting niet hoeft te betalen en dat is heel fijn. Lever je meer terug dan je verbruikt krijg je betaald voor het extra deel. Daar krijg je alleen geen energiebelasting meer bij dus is het niet zo voordelig.
Kies daarom het aantal zonnepanelen dat past bij je verbruik.
SJV staat voor standaard jaarverbruik. Dit is het verwachte jaarverbruik voor gas en stroom op een aansluiting in een standaard jaar. Het verbruik over het laatste jaar op de aansluiting bepaalt het standaard jaarverbruik. De netbeheerder schat het verbruik van een nieuwbouw pand. Het gas is niet altijd van dezelfde kwaliteit en de weersomstandigheden kunnen afwijken. De netbeheerder doet dan een correctie op het verbruik. In een register houdt de netbeheerder de verbruiken bij. Energieleveranciers hebben inzicht in het register. Dat is belangrijk omdat ze dan weten wat het verbruik van hun klanten per jaar ongeveer is. Het standaardjaarverbruik geeft informatie over de installatie/ woning, niet over de bewoners.
Energie besparen waarom zou je dat doen? Voor veel mensen is het een manier om de energienota te verlagen. Als je minder energie afneemt betaal je ook minder. Niet iedereen kan of wil grote maatregelen nemen maar met wat simpele besparing, zonder investering kun je al een heel eind komen. Per maand zie je er niet zo heel veel van maar per jaar is het toch al snel zo’n paar honderd euro. Geld is natuurlijk niet de enige reden om energie te besparen. Het is ook een fijn idee als je hiermee het milieu spaart. Besparen levert een lagere energienota en je draagt je steentje bij aan het milieu.
Bijbetalen op de jaarnota is nooit leuk. Helemaal als je, je best hebt gedaan om zo veel mogelijk energie te besparen. Hoe kan het dan dat je alsnog moet bijbetalen?
Het kan dan zo zijn dat de energieprijzen zijn gestegen of dat er een strenge winter is geweest. Het is dan ook beter om niet het bedrag dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen in de gaten te houden, maar dat je steeds noteert hoeveel energie je verbruikt hebt. Dan zie je aan het verbruik wat de besparing heeft opgeleverd.
Ga eens langs bij de buren. Hebben zij een gelijke woning en ongeveer dezelfde gezinssamenstelling? Vergelijk de energienota en onderzoek de verschillen. Op deze manier kun je tips uitwisselen en vergelijken
Veel energiebedrijven bieden hun klanten enkel- en dubbeltarief. Dit zijn verschillende manieren om het aantal verbruikte kWh af te rekenen.
Enkeltarief is:
Een tarief voor de levering van stroom dat 24 uur geldt. Het maakt dus niet uit voor je kosten of je de stroom ’s nachts of overdag afneemt. Vroeger noemde we dit het Continuetarief.
Dubbeltarief/ hoog-en laagtarief is:
Een tarief voor de levering van stroom waarvoor je overdag een hoger bedrag betaalt dan afname in de avond en nacht.
Welkom Energie rekent alleen tegen dubbeltarief af.
De reden dat wij hiervoor gekozen hebben is:
*We merken dat er vraag is naar enkeltarief. Daarom overwegen we om wellicht in de toekomst de keuze bij de klanten te leggen of zij toch enkeltarief willen afnemen. We hopen dat met de juiste voorlichting dat onze klanten, hierin een weloverwogen keuze maken. Vooralsnog leveren we alleen dubbeltarief.
Van specifieke kaarsen weten we het niet maar theelichtjes zijn redelijk standaard dus daar hebben we het even van opgezocht.
Een theelichtje levert ongeveer 30 watt warmte op, wat voor vier theelichtjes dus overeenkomt met 120 watt – ongeveer evenveel als wat een menselijk lichaam in rust aan warmte produceert. Stel dat we een piepklein huis (4 x 4 x 2,5 meter) willen verwarmen tot 20 graden bij een buitentemperatuur van nul graden. Daar is, bij een gemiddelde isolatiewaarde van het gebouw, bijna 8.700 BTU/uur of 2.550 watt voor nodig. Dat zijn dus 85 theelichtjes.
Gezellig zal het zeker zijn, maar deze “open haard” van theelichtjes werkt niet op hout maar op petroleum (de grondstof waaruit de meeste theelichtjes zijn gemaakt) en er ontbreekt een schoorsteen. Een schoorsteenloze open haard is erg efficiënt, maar niet gezond. En met een schoorsteen verdwijnt 90% van de warmte de ruimte in.
Dat betekent dat we 10 keer zoveel theelichtjes nodig hebben om dezelfde temperatuur te bereiken: 850 theelichtjes dus. Bij Albert Heijn kosten 100 theelichtjes met een brandduur van 4 uur ongeveer 3 euro. Dat komt neer op 25 euro verwarmingskosten per 4 uur.
Als verwarming is het dus niet het geschikt. Wel helpt het om te besparen als je het toch al gezellig wilt maken.
We hebben een aantal artikelen met informatie over minder verbruik en energiebesparing voor je op onze website. Lees ze gerust even door en als je er niet uit komt kun je ons altijd bellen.
Besparen zonder investeren
Besparen met gezelligheid
Je wilt je verbruik opzoeken. Als je bij ons klant bent kun je dat op je jaarrekening vinden. Ben je nog geen klant dan helpen misschien de volgende tips:
Kijk op de laatste jaarrekening van je huidige of vorige leverancier. Daar vind je in ieder geval wat je hebt verbruikt in het verleden.
Je kunt ook je huidige leverancier bellen en vragen wat je Standaard Jaar Verbruik is (SJV). Dit is informatie uit de centrale registers die het gemiddelde verbruik van je woning van de afgelopen drie jaar weergeeft.
Sinds 2004 zijn alle energieleveranciers verplicht om hun klanten informatie te geven over de stroom die zij leveren. Hiervoor is het stroometiket. Het stroometiket geeft bijvoorbeeld aan hoe de stroom is samengesteld en waar het vandaan komt. Je kan ook gemakkelijk zien of jouw stroom duurzaam is.
Stroom wordt op verschillende manieren opgewekt. Veel energiebedrijven verbranden hiervoor aardgas of kolen. Tegenwoordig wordt er ook veel gekozen voor duurzame bronnen zoals:
Welkom Energie levert alleen 100% groene stroom. De groene stroom van Welkom Energie is opgewekt uit windenergie. Het stroometiket van Welkom Energie is te vinden op je jaarnota en op onze site: https://welkom-energie.nl/productinformatie/stroometiket/
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt lever je stroom terug. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan brengen we dit op je jaarafrekening in mindering. Deze verrekening heet ‘salderen’.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding, de terugleververgoeding.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je hebt verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. We noemen dit een teruglevergoeding. Als je de jaarnota ontvangt staat hier op wat je aan energie hebt opgewekt, verbruikt en wat er te veel is geproduceerd. De te veel geproduceerde energie wordt uitbetaald tegen daltarief. Het daltarief is terug te vinden in de leveringsovereenkomst.
Heb je energie teruggeleverd aan het net, maar is het niet meer dan je hebt verbruikt dan verrekenen we dit op de jaarnota. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.
De analoge energiemeter (draaischijfmeter) is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.
Bij de dubbele meter wordt eerst alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Als het telwerk van piekuren op nul staat en je nog meer stroom opwekt wordt dit verder verrekend op het daluren telwerk. Staat deze ook op nul dan wek je meer op dan dat je verbruikt. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.
Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven. Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf.
1 .Leveringsovereenkomst
2. Herroepingstermijn
3. Opzeggen huidige contract
Als je gaat verhuizen moet je vaak veel dingen regelen. Dit geldt ook voor je energie levering. Je wil natuurlijk gewoon de verwarming aandoen en stroom gebruiken in je nieuwe woning. Hier moet je wel iets voor doen. Het is belangrijk dat je Welkom Energie tijdig laat weten dat je gaat verhuizen. Wij kunnen dan zorgen dat de contracten in orde zijn en er geen verassingen zijn zoals bijvoorbeeld afgesloten worden omdat er geen leverancier bekent is.
Het is belangrijk om jouw verhuizing op tijd door te geven aan Welkom Energie. Dit kan vanaf maximaal drie maanden voor de verhuisdatum. Wij hebben tijd nodig om de verhuizing administratief goed te verwerken en daarom vragen wij de verhuizing minimaal twee weken voor de verhuisdatum te melden.
Bij een verhuizing is het belangrijk om de meterstanden op te nemen en aan Welkom Energie door te geven. Met deze standen kunnen wij een afrekening maken en nieuwe levering starten op je nieuwe adres. De standen moet binnen 15 dagen na de sleuteloverdracht bij Welkom Energie bekend zijn.
Bij een koopwoning worden de meterstanden in de meeste gevallen de meterstanden opgeschreven tijdens de sleuteloverdracht. Vaak zijn de makelaar, de nieuwe en vorige bewoner hierbij aanwezig. Het is gebruikelijk dat de oude en nieuwe bewoner de notitie van de meterstanden ondertekenen. Maak desnoods een foto van de meterstanden. Ben jij de nieuwe bewoner, dan tellen de meterstanden als beginstand voor jouw energienota. Ben jij de oude bewoner dan tellen de meterstanden voor jouw eindafrekening. Worden de meterstanden niet goed doorgegeven, dan kan dit nadelige gevolgen hebben. Zeker als je geen bewijs hebt van de meterstanden. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste meterstanden.
Bij een huurwoning is het vaak niet duidelijk wie de nieuwe bewoner wordt. Zorg er daarom voor dat je de verhuurder laat tekenen voor de meterstanden. Dit kan tijdens een eindinspectie in de woning. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste meterstanden.
Het kan voorkomen dat je het contract op een andere naam wilt zetten. Dat kan bijvoorbeeld omdat het pand een nieuwe bewoner heeft of omdat je getrouwd bent of gaat samenwonen (gefeliciteerd!). Je kunt in dat geval het beste even contact opnemen met de Support van Welkom Energie.
Er zijn namelijk veel uitzonderingen en voorwaarden waardoor we dat niet zomaar kunnen doen Zo moet je ons bijvoorbeeld opnieuw machtigen voor de incasso van het voorschotbedrag.
Ben je overgestapt naar een andere leverancier maar heb je daar spijt van? Lees dan even verder wat je kunt doen. Het meest eenvoudige is snel reageren, binnen 14 dagen.
Na het sluiten van een overeenkomst via telefoon, internet of straatverkoop heb je altijd een bedenktermijn. Dit wordt ook wel het herroepingsrecht genoemd. Je hebt 14 dagen de tijd om de overeenkomst zonder opgaaf van redenen te ontbinden. Welkom Energie stuurt u bij het aangaan van een overeenkomst altijd een modelformulier voor herroeping mee. Dat hoort elk energiebedrijf te doen.
Buiten de 14 dagen termijn? Lees dan verder wat je nog meer kunt doen.
Je oude energiebedrijf moet een melding van het nieuwe energiebedrijf accepteren. Ga daarom met je klacht naar het nieuwe energiebedrijf. Vraag of ze het probleem voor je willen oplossen.
Bent je niet tevreden over de reactie van het energiebedrijf? Dan moet je een bezwaar indienen. Wij raden je aan om eerst de algemene voorwaarden van het energiebedrijf te lezen. Hierin staat hoe je een bezwaar kunt indienen en binnen welk termijn je dit moet doen. In het algemeen gaat een bezwaar indienen zo: je stuurt een aangetekende brief aan het energiebedrijf. Je hebt dan een bewijs dat je de brief hebt gestuurd. In de brief schrijf je de volgende informatie:
Stuur de brief ook naar je oude energiebedrijf. Zet in de brief dat het bedrijf geen eindafrekening moet sturen.
Bewaar kopieën van alle brieven die je stuurt. Schrijf de namen op van de mensen met wie je gesproken hebt en wat je hebt afgesproken. Als je ongewenst overgestapt bent na een telefonisch verkoopgesprek, vraag dan of er bandopnames zijn en of je deze opnames kunt krijgen.
Als je een contract met een vaste looptijd bent aangegaan dan zit je daar in eerste instantie aan vast voor de looptijd die je hebt afgesproken. Simpel gezegd is het toch “afspraak is afspraak”. Je kunt niet zomaar je contract opzeggen.
Er kunnen natuurlijk goede redenen zijn waarom je contract annuleren nodig is. Daar moet je dan wel een opzegvergoeding voor betalen, in de volksmond een boete.
Die opzegvergoeding is wettelijk vastgesteld op een maximum. Dat is als volgt door de Autoriteit Consument en Markt bepaald:
Contractduur | Resterende looptijd | Maximumbedrag |
1 jaar | < 1 jaar | € 50 |
> 1 jaar | < 1,5 jaar | € 50 |
1,5 – 2 jaar | € 75 | |
2 – 2,5 jaar | € 100 | |
> 2,5 jaar | € 125 |
Wel is het zo dat de voorwaarden van je cashback of welkomstgeschenk zeggen dat je daar dan geen recht meer op hebt. Hou daar dus ook goed rekening mee als je denkt aan je contract opzeggen.
Iedereen kan onverhoopt in een tijdelijke situatie belanden waarin het lastig is om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Voor tijdelijke financiële problemen bieden we als mogelijkheid een betalingsregeling.
Wil je in aanmerking komen voor een betalingsregeling dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We zetten de voorwaarden even op een rijtje voor je:
Kom je niet in aanmerking voor een betalingsregeling en lukt het niet om de factuur te betalen? Schroom niet en neem contact met ons op en vraag om hulp. We kunnen dan samen op zoek naar een passende oplossing. Het is belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe langer je wacht hoe duurder het wordt. Dat is toch zonde?
Heb je een betalingsachterstand? Dan stopt de energielevering niet zomaar. Neem altijd contact op als je betalingsproblemen hebt. Je wil toch niet afgesloten worden? Bekijk hier ons incassotraject. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Welkom Energie is verplicht om je betalingsachterstand door te geven aan jouw gemeente. De gemeente kan je schuldhulpverlening aanbieden.
Allereerst onze welgemeende condoleances. De impact van een overlijden in je familie is niet alleen het verlies maar de afhandeling daarna is heel ingrijpend. Voor het energiecontract zullen we je proberen zo soepel mogelijk te helpen.
In de algemene voorwaarden staat dat overlijden een ontbindende voorwaarde is. Je kunt het contract kosteloos opzeggen. Daarvoor hoef je alleen maar een email te sturen naar onze supportdesk met een kopie van de overlijdensakte en wij zullen per direct het contract stopzetten en de eindafrekening opmaken.
Ja, met het stopzetten van het contract is nog niet alles geregeld. Wij zullen bij de beëindiging de eindafrekening opmaken aan de hand van de laatste meterstanden. Er kan dus teveel of te weinig betaald zijn en dat verschil kan in de nalatenschap afgewikkeld worden. Een sterfgeval in je familie is heftig in alle opzichten. We zullen je zo goed mogelijk adviseren als je vragen hebt.
Het energiecontract is aan het huis of appartement gekoppeld. Als het een huurhuis betreft is de datum van de beëindiging gelijktijdig met het einde van het huurcontract. Is het een koophuis dan is het aan te raden om het energiecontract pas bij verkoop en overdracht te beëindigen.
Het kan voorkomen dat je het contract op een andere naam wilt zetten. Dat kan bijvoorbeeld omdat het pand een nieuwe bewoner heeft of omdat je getrouwd bent of gaat samenwonen (gefeliciteerd!). Je kunt in dat geval het beste even contact opnemen met de Support van Welkom Energie.
Er zijn namelijk veel uitzonderingen en voorwaarden waardoor we dat niet zomaar kunnen doen Zo moet je ons bijvoorbeeld opnieuw machtigen voor de incasso van het voorschotbedrag.
Cashback betekent letterlijk “geld terug” in het Engels. Andere woorden voor Cashback zijn welkomstkorting, welkomstpremie of Energie tegoeden. Concreet betekent het dat Welkom Energie jouw als nieuwe klant een korting cadeau geeft. Welkom Energie heeft wel voorwaarden waar je aan moet voldoen om het volledige bedrag aan cashback te ontvangen op jouw 1e jaarnota.
Wil je energie besparen? Dan heb je inzicht in je verbruik nodig. Heb je hier een Welkom Energie app voor nodig? Het antwoord is nee. Welkom Energie stuurt je elke maand een verbruiksoverzicht waarmee je ruim voldoende inzicht hebt in je verbruik. Op basis hiervan kun je prima besparende beslissingen nemen.
Wil je toch graag per dag en uur kunnen zien wat je verbruik is? Dan is er gewoon een gratis oplossing te vinden.
Registreer je bij https://www.slimmemeterportal.nl/. Slimme Meter Portal biedt je via jouw slimme meter inzicht in jouw energieverbruik. Let wel: dit is geen dienst van Welkom Energie!
Wat is er te zien? Je ziet in grafieken weergegeven wat jouw werkelijk verbruik is. Het stroomverbruik wordt per kwartier weergegeven en gasverbruik wordt per uur weergegeven. Op de website is het mogelijk om je verbruik te vergelijken met hetzelfde type huis, omgeving en je totaal verbruik. Heb je zonnepanelen en lever je zelf energie? Dan is dit ook terug te zien op de Slimme Meter Portal. Het is een gratis dienst. Je hoeft je alleen aan te melden om inzicht in je verbruik te krijgen. Je kunt ook de app downloaden en elke dag je verbruik bekijken.
Salderen: Als je zonnepanelen hebt wek je stroom op. Een deel daarvan verbruik je direct in je woning, het andere deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Op je jaar- of eindnota staat hoeveel energie je geleverd hebt gekregen. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.
Dat betekent dus als je minder teruglevert dan je verbruikt, je saldo positief is. Het voordeel daarvan is dat je dan ook de energiebelasting niet hoeft te betalen en dat is heel fijn. Lever je meer terug dan je verbruikt krijg je betaald voor het extra deel. Daar krijg je alleen geen energiebelasting meer bij dus is het niet zo voordelig.
Kies daarom het aantal zonnepanelen dat past bij je verbruik.
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is de salderingregel op jou van toepassing omdat je met de zonnepanelen energie opwekt. De energie die je niet kan gebruiken lever je terug aan het elektriciteitsnet. Daardoor loopt de energiemeter terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Zolang je teruglevering niet meer is dan je verbruik kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want die stroom mag je salderen/wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van ons. Produceer je meer en houd je na salderen over? Dan ben je aan het terugleveren. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.
De salderingsgrens is de hoeveelheid energie die wij hebben geleverd aan jou.
In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. Het is dus voor iedereen verschillend omdat we niet allemaal dezelfde hoeveelheid energie afnemen. Hoe hoog jouw salderingsgrens is vind je terug op je energienota.
We hebben een voorbeeld om te laten zien hoe het salderen werkt.
Wat | Berekening | Uitkomst |
Door Welkom Energie geleverde energie min de energie die je zelf hebt verbruikt | 3500kWh – 1000kWh= | 2500kWh |
Uitkomst van de voorgaande som min de energie die je hebt opgewekt | 2500kWh – 1000kWh= | 500kWh |
Te betalen 500kWh in plaats van 3500kWh | 500kWh |
Zonnepanelen bevatten zonnecellen. De zonnecellen zetten (zon)licht om in gelijkstroom. In je huishouden of op kantoor gebruik je vrijwel altijd wisselstroom. Hiervoor heb je een omvormer nodig. De omvormer geleid de stroom naar jouw meterkast. Je kan je stroom dan gebruiken. Gebruik je meer stroom dat je opwekt? Dan gaat het restant terug naar het stroomnet. Op jouw jaarnota verrekenen we dit en noemen dit salderen.
Er is veel verschil in prijs en kwaliteit van zonnepanelen. Het ene paneel is misschien goedkoper, maar levert minder rendement op dan een ander, duurder paneel. Bij je keuze voor zonnepanelen is het daarom belangrijk om altijd uit te gaan van een optimaal rendement in jouw situatie. Dat optimale rendement is afhankelijk van allerlei factoren. Bij Solar Concept werken we alleen met materiaal van topkwaliteit, en houden we daarnaast altijd de opbrengst voor ogen. Graag berekenen we voor je wat in jouw situatie de beste zonnepanelen zijn.
Wat zijn jouw wensen en wat is jouw situatie? Hiermee bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.? Als je het liefst je gehele stroomverbruik door zonnepanelen wilt laten opwekken, dan is het goed te weten dat een gemiddeld huishouden 3500 kWh per jaar aan stroom verbruikt. Hiervoor heb je, afhankelijk van de situatie, circa 12 tot 15 zonnepanelen nodig. Wij adviseren je graag over het aantal zonnepanelen dat in jouw situatie het beste rendement oplevert!
Seriegeschakeld systeem
Bij een serieel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen met elkaar. Dit kan je vergelijken met een set oude kerstverlichting. Wanneer één kerstlampje minder brandt, gaat de rest ook minder branden. Heb jij geen schaduwvorming op jouw dak? Liggen alle zonnepanelen in dezelfde richting en hellingshoek? Een seriegeschakeld systeem is een passende optie. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is dan een parallel geschakeld systeem. Het nadeel is dat wanneer er één zonnepaneel defect is, je niet meteen kan zien om welke zonnepaneel het gaat.
Parallelgeschakeld systeem
Bij een parallel geschakeld systeem werken alle zonnepanelen apart van elkaar. Dit is mogelijk door het gebruik van optimizers. De optimizers zorgen er dus voor dat zonnepanelen minder afhankelijk zijn van elkaar. Heb je een dak waar je last van schaduw hebt door een boom of dakkapel, of worden de zonnepanelen op verschillende hellingshoeken gelegd (denk aan bijvoorbeeld een combinatie van een hellend dak of plat dak), dan is een parallelgeschakeld systeem de beste optie voor jou.
Dat ligt eraan welk type energiemeter je nu hebt. Met zonnepanelen kan het zijn dat je energie terug gaat leveren aan het elektriciteitsnet. Dan heb je een energiemeter nodig waarmee je kunt inzien hoeveel energie je zelf opwekt, hoeveel je verbruikt en hoeveel je (dus) terug levert. Sommige meters kunnen dit, andere kunnen dit nog niet. Het kan dus zijn dat je je energiemeter moet vervangen. Wij adviseren je hier uiteraard graag over!
In 90% van de gevallen zijn wij binnen één werkdag klaar met het leggen van de zonnepanelen. Heb je een groot (bedrijfs)pand waar veel panelen wenselijk zijn, dan kan het zijn dat we langer bezig zijn. We informeren je altijd goed van tevoren over de installatie en onze planning, en we houden hierbij uiteraard rekening met jouw wensen. Alles in goed overleg!
Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Er komt over het algemeen niet veel vuil op zonnepanelen, en dit vuil wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Toch is het aan te raden om de panelen één keer per jaar schoon (vuilvrij) te maken. Op die manier weet je zeker dat al het stof, zand en bladeren verwijderd worden en blijft de opbrengst van de panelen optimaal. Dit kun je zelf doen, of wij doen het voor je. Neem hiervoor contact met ons op via onze klantenservice.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Na 10 jaar leveren ze vaak nog minimaal 90% op van de energie die ze opwekken als ze net gelegd zijn. Na 25 jaar is dat nog minimaal 80%. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.
De naam ‘zonnepanelen’ is eigenlijk een beetje misleidend: zonnepanelen hebben namelijk geen zonnig weer nodig om energie te kunnen leveren. Ook bij bewolking dringt er nog genoeg licht van de zon door, en kunnen zonnepanelen gewoon functioneren. Door de kortere (en soms minder zonnige) dagen, is de opbrengst in de maanden oktober tot maart uiteraard wel lager dan in de lente en zomer. Hoe rendabel zonnepanelen in de herfst en winter in jouw situatie (kunnen) zijn, berekenen wij graag voor je.
Zonnepanelen zijn een investering. Maar direct vanaf het moment dat ze op je dak liggen, bespaar je flink op je energierekening. Op die manier verdien je je investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Hoe lang het precies duurt om je zonnepanelen terug te verdienen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt, de ligging van je dak en je energieleverancier. De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op die manier aanzienlijk. Zo kan deze 5 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Samen met jou bekijken we graag hoe we jouw zonnepanelen-installatie zo rendabel mogelijk kunnen maken!
In de zonnepanelenbranche gaat het vaak over wattpiek (Wp). Dit is de eenheid die gebruikt wordt om aan te duiden wat de opbrengst is van een zonnepaneel. Wattpiek is de opbrengst van het paneel in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er een optimale hoeveelheid zonlicht met de juiste omstandigheden op het zonnepaneel schijnt. Dat wil dus niet zeggen dat het paneel altijd die opbrengst oplevert; wel is het een indicatie van de opbrengst die het paneel kan leveren.
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt lever je stroom terug. Heb je energie teruggeleverd aan het net? Dan brengen we dit op je jaarafrekening in mindering. Deze verrekening heet ‘salderen’.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding, de terugleververgoeding.
Als je in een jaar tijd meer energie opwekt dan dat je hebt verbruikt dan krijg je voor die extra opgewekte energie een vergoeding. We noemen dit een teruglevergoeding. Als je de jaarnota ontvangt staat hier op wat je aan energie hebt opgewekt, verbruikt en wat er te veel is geproduceerd. De te veel geproduceerde energie wordt uitbetaald tegen daltarief. Het daltarief is terug te vinden in de leveringsovereenkomst.
Heb je energie teruggeleverd aan het net, maar is het niet meer dan je hebt verbruikt dan verrekenen we dit op de jaarnota. Het tarief voor terugleveren is het daltarief uit je leveringsovereenkomst.
De analoge energiemeter (draaischijfmeter) is geschikt als je alleen gaat salderen. De opgewekte stroom wordt dan direct afgetrokken van je stroomverbruik. Wil je de analoge meter ook gebruiken om terug te leveren? Dan moet deze achteruit kunnen draaien. Kan jouw meter dit niet? Vraag dan een nieuwe meter aan bij je netbeheerder.
Bij de dubbele meter wordt eerst alle stroom die je teruglevert, weggestreept tegen die stroom die je verbruikt hebt. Dit is salderen. Als het telwerk van piekuren op nul staat en je nog meer stroom opwekt wordt dit verder verrekend op het daluren telwerk. Staat deze ook op nul dan wek je meer op dan dat je verbruikt. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.
Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf. De omvormer (onderdeel van je zonnepanelensysteem) registreert hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. De slimme meter registreert hoeveel stroom er wordt teruggeleverd aan het net. Je netbeheerder leest de slimme meter op afstand af. Je hoeft dus zelf de meterstanden niet door te geven. Met een slimme meter gaat terugleveren en salderen bijna vanzelf.