Leiderschap

Jörgen Raymann en Jaap Bakker schrijven elkaar brieven. Jörgen schrijft over leiderschap met een bruggetje naar het EK.
Jörgen en Jaap

Almere, 15 juni 2021

Beste Jaap,

Bedankt voor jouw enthousiaste brief. Mooi om te lezen waardoor jij je laat inspireren. Wat mij drijft vertel ik je zo, maar eerst wat inspireren voor mij betekent. Inspireren is het zeggen of doen van iets wat anderen in beweging brengt. Psychisch en of fysiek. Een mooi lied of verhaal kan je inspireren om je mindset te veranderen, het beweegt je om anders naar een onderwerp of gebeurtenis te kijken, het zorgt dan voor geestelijke groei. Je kunt ook geïnspireerd raken door een prestatie van een ander waardoor je zelf beslist om ook een betere versie van jezelf te worden. Kortom, inspiratie kan voor mij op elk vlak.

 Het allerbelangrijkste volgens mij is inspirerend leiderschap. Zoals je het mooi verwoordde: kleine veranderingen teweegbrengen door de dingen die je doet en zegt. Als leider van een bedrijf is inspirerend leiderschap essentieel voor het succes van je organisatie. Inspirerende leiders krijgen vaak loyaliteit en toewijding als beloning. Immers: you get what you give! Ik zie in bedrijven en organisaties vaak leidinggevenden die geen inspirerende leiders zijn, deze leidinggevenden laten zich vaak alleen leiden door bedrijfsresultaat. Hierbij verliezen ze de factor mens uit het oog. Als dat gebeurt, krijg je mensen niet meer in beweging.

Voor een optimale werksituatie waarbij maximaal resultaat behaald kan worden, moet je voor een 5G omgeving zorgen. Mensen moeten Gezond zijn, Gezien worden, Gehoord worden, Gelukkig zijn en Geïnspireerd worden. Deze basis zorgt niet alleen voor de groei van je bedrijf maar vooral voor de groei van je mensen, je human capital, het meest waardevolle kapitaal binnen je bedrijf. Bij gemotiveerde mensen is groei vanzelfsprekend, en als je mensen groeien, groeit je bedrijf of je organisatie. Jouw workforce wordt een bron van inspiratie voor andere bedrijven en organisaties, en dat zorgt weer voor de groei van onze economie, onze duurzaamheid en onze veiligheid. Ik geloof echt dat kleine bronnen van inspiratie kunnen leiden tot grote gevolgen. Een verandering die een generatie lang kan duren, vind zijn oorsprong vaak in iets kleins.

Ik geloof ook dat zonder inspiratie het leven vlak en saai wordt. Daarom laat ik mij dagelijks inspireren, door grote en kleine gebeurtenissen. Maar ook door mensen, niet alleen mijn gezin, mijn 3 muzen, maar ook door mensen zoals mijn vriend Joost Nauta. Joost heeft een spierziekte waardoor hij alleen zijn twee vingers kan gebruiken om zijn rolstoel te besturen. Hij is succesvol ondernemer en motivational speaker. Hij laat zien dat hij zijn eigen grenzen bepaalt. Hij heeft verantwoordelijkheid genomen voor zijn eigen succes.

Ik geloof dat iedereen ondanks hun leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur en eventuele beperkingen, een bepaald talent heeft, een talent wat vaak ook een passie is. Als er geen passie is, kun je die creëren door je skills te verbeteren. Want hoe beter je wordt in iets, hoe meer plezier je eraan kunt ontlenen.

Ik schrijf deze brief terwijl ik de zon onder zie gaan boven het IJmeer, een plaatje dat er elke dag anders uitziet vanaf mijn balkon, maar elke dag inspireert het tafereel mij om dankbaar te zijn. Dankbaar voor het cadeau dat mij gegund is, namelijk een dagje extra om te genieten van het leven.

Jaap even wat anders, het EK is begonnen, heb jij je oranje shirt en/of juichcape al in huis?

Sportieve groet,

Jörgen

Lees ook de brief van Jaap hiervoor “Inspiratie

Het antwoord op deze brief vind je hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp