Klimaat vs Complot

Directeur Jaap Bakker van Welkom Energie correspondeert met Jörgen Raymann Deze keer krijgt Jörgen antwoord op zijn vraag over klimaat en gaat het over complotten.
Jörgen en Jaap

Almere, 1 mei 2021

Beste Jörgen,

Zinvol advies! Meer kan ik er niet van zeggen. En ja, er zijn nu eenmaal mensen die overal iets van moeten vinden ongeacht of ze verstand van zaken hebben. Ik hoop alleen dat ze ergens eens doorkrijgen dat elk woord dat je er uit slingert effect op een ander mens kan hebben.

April was een verschrikkelijke maand als je van mooi weer houdt. En wat dacht je van februari? Van -15 naar +20 is ook niet normaal. Dus als je mij vraagt of klimaatverandering een issue is dan is het antwoord volmondig “JA”. Het weer wordt steeds veranderlijker lijkt het wel. Vorig jaar was de winter extreem warm in vergelijking met voorgaande jaren en dit jaar worden we daar blijkbaar voor gestraft. Alsof Corona al niet genoeg is!

Maar is dat nu echt zo? Of valt het ons alleen maar meer op omdat we zoveel informatie en nieuws krijgen? Vroeger hadden we alleen de krant, moesten we brieven schrijven en vertrouwden we op de roddels in de plaatselijke kruidenierswinkel of kroeg. Het nieuws was bijna altijd lokaal en onze wereld was veel kleiner. Ik kan me haast niet voorstellen dat er meer criminaliteit is dan 50 of 100 jaar geleden tenzij er sprake is van een wereldwijd moreel verval.

Gelukkig hebben we in de informatiediarree ook meer toegang tot humor. De leuke plaatjes, filmpjes en verhaaltjes via whatsapp zijn eindeloos, de shows en sketches op tv of Netflix zijn talrijk. Niets nuanceert onze dagelijkse beslommeringen meer dan humor.

Zo ben ik enorm fan van Jim Jeffries, een Australische komiek die legendarisch is geworden met zijn shows over wapenbezit in Amerika en religie. Misschien wat grof voor sommigen maar de pijnlijke waarheid wordt altijd het beste vertelt in een goeie grap. Wanneer je dogma’s uitvergroot tot het belachelijke is al vrij snel duidelijk wat de waarde er van is. En die is meestal laag.

Ik kan me ook enorm vermaken met nepnieuws. Ik kom sites tegen zelfs een verdienmodel hebben gekoppeld aan de stakkers die geloven dat al het slechte in de wereld ergens georganiseerd wordt. Het mooist vind ik nog dat Bill Gates ons via de vaccinaties nano-technologie injecteert waarmee we op afstand bestuurbaar worden. De kleinste drone op Aliexpress is nog altijd groter dan een flinke zetpil dus zelfs via het rectum is al een uitdaging, laat staan via de aderen.

Hoe komt dat toch dat complottheorieën zo populair zijn? Ze bestaan al eeuwen in allerlei varianten maar de laatste tijd neemt het wel epidemische vormen aan. Wat denk jij?

Groeten, Jaap

Lees ook de brief van Raymann hiervoor “A-sociale media

Het antwoord op deze brief vind je hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp