Handenschudden voor beginners

Er hangt iets in de lucht. Het lijkt wel of iedereen boos op elkaar is. Het begon met de Zwarte Pietendiscussie, toen kwamen de gele hesjes, #MeToo en de Brexit. Wat kunnen we doen om alle negatieve energie uit de weg te ruimen?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
handenschudden

Er hangt iets in de lucht. Het lijkt wel of iedereen boos op elkaar is. Het begon met de Zwarte Pietendiscussie, toen kwamen de gele hesjes, #MeToo en de Brexit. Wat kunnen we doen om alle negatieve energie uit de weg te ruimen?

Laten we beginnen met elkaar de hand te geven. Geen slap zweethandje of een trumpshake, maar een stevige, welgemeende handdruk. Volg de volgende 5 stappen en maak oprecht verbinding met de ander:

 1. De voorbereiding
  Het kan ongemakkelijk aanvoelen om een ander de hand te reiken. Daarom is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Dat doe je als volgt: zet je voeten zo’n 10-15 centimeter uit elkaar en hou je knieën licht gebogen zodat ze niet op slot staan. Laat je armen los langs je lichaam hangen en adem drie keer goed in uit.
 2. De toenadering
  Stap met lichte tred af op degene die je de hand wilt schudden. Glimlach en zoek oogcontact. Hou stil op circa een meter afstand. Daarmee laat je zien dat je de personal space van de ander respecteert. Kom je te dichtbij, dan kan dat als intimiderend ervaren worden.
 3. Strek je hand uit
  Dan volgt een spannend moment. Je brengt je hand vanaf de zijkant van je lichaam naar boven met de vingers in verticale stand. Je elleboog schuif je enkele centimeters voor je lichaam uit. Vaak is het nodig om je ene been vooruit te zetten om dichter bij de ander te komen. De bedoeling is dat je elkaars handen in het midden treft. Het is perfect als de handen elkaar op harthoogte raken, maar dat kan alleen als je even lang bent.
 4. De handdruk
  De ander heeft je hand aangenomen. De handpalmen liggen nu op elkaar in verticale positie. Geef een krachtige handdruk, maar zorg ervoor dat je de hand van de ander niet fijnknijpt. Het is ook niet de bedoeling dat je de hand op en neer gaat pompen. Een kleine beweging is al voldoende. Spreek nu luid en duidelijk je voor- en achternaam uit.
 5. De afronding
  De perfecte handdruk duurt niet langer dan 3-4 seconden. Daarna kun je loslaten en is het tijd voor een open gesprek waardoor je elkaar beter gaat begrijpen.

Veel succes ermee!