Gezelligheid bespaart energie

In dit artikel willen we graag uitleggen dat energiegebruik en dus ook energie besparen sterk te maken heeft met je leefstijl. Je hoeft niet veel aanpassingen te maken om toch een stap vooruit te zetten.
Groene energie


Gezelligheid bespaart energie. Natuurlijk willen we graag warmpjes erbij zitten in huis. Maar hoeveel mag dat kosten? Niet teveel toch zeker? En hoe raar het ook klinkt, je kunt net zo eenvoudig besparen als het gezellig in huis maken.

Om dat te bewijzen zetten we een aantal zaken voor je op een rijtje. Dat helpt je om energie te besparen door gezelligheid in je leven centraal te zetten. Achtereenvolgens komen comfort, kleding en levensstijl aan de orde.

Comfortbeleving

Comfort is iets heel persoonlijks; de een heeft het koud bij 21 graden, de ander pas bij 19 graden. Het kan zelfs per situatie verschillen want als je net de hond hebt uitgelaten en je komt binnen voelt het veel aangenamer aan dan wanneer je 2 uur aan de keukentafel hebt zitten werken op je laptop.

Wist je dat vanaf 18 graden kamertemperatuur elke graad hoger zeker 7% meer energie kost? Dat betekent dat een kamertemperatuur van 22 graden 31% meer energie kost. Dat is nogal een verschil!

Nu zeggen we niet dat je de kamertemperatuur op 18 graden moet zetten maar als je maar beseft dat het verschil tussen 22 en 21 al 7% is ben je al goed op weg.

Omdat comfort heel persoonlijk en momentgedreven is kun je beter de thermostaat iets lager zetten en andere maatregelen nemen (zoals de tips hierna) voordat je besluit de verwarming wat hoger te zetten.

Kleding

Ja, daar is ie: “kleed je warm aan”. Oma zij het al vroeger en dat is nog net zo waar als toen. Maar we zeggen nu liever dat je je gepast moet kleden. Als het warm is in huis moet je niet met een trui blijven lopen.

Maar goed, laten we beginnen met de voeten; draag sokken en/of pantoffels. Het blijkt uit tal van onderzoek dat als je voeten warm zijn, je hele lichaam al snel minder last heeft van de kou.

Draag een vest; en dan niet oma’s vest natuurlijk want we willen er wel een beetje hip blijven uit zien. Het gaat erom dat je iets aantrekt dat flexibel is als de temperatuur wisselt. Want als je een trui uittrekt blijft ie meestal uit terwijl een vest gewoon open kan.

Creëer warmte

Er zijn zoveel manieren om warmte te creëren en hier hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet:

  • Steek kaarsen aan, grote kaarsen of waxinelichtjes, veel is beter want dat verwarmt serieus je huis en is erg gezellig. Een gelhaard doet het ook erg goed.
  • Ga lekker bij elkaar zitten en geniet van elkaars warmte. Alleen op de bank is ook niet alles en wanneer je gezellig bij elkaar zit gaat je lichaamswarmte niet snel verloren. Dus kruip tegen je geliefde aan, neem de kinderen op schoot en geef je broer een knuffel.
  • Loop regelmatig even op en neer naar bijvoorbeeld de keuken. Al was het maar om even een glas water te halen, de bloedsomloop stimuleren zorgt ook voor meer warmte.

Met deze simpele tips kun je al snel 7% besparen op je verwarmingskosten! De titel is niet voor niets “Gezelligheid bespaart energie”.

Kies in welk ruimte je leeft

Waarom zou het hele huis even warm moeten zijn als je 80% van je tijd in de woonkamer zit? Draai dan ook de radiatoren dicht in ruimtes waar je niet bent, kleine moeite.

Gezelligheid bespaart energie

Dus als je wilt werken op je laptop, doe dat dan gewoon lekker in de woonkamer. Moet je kind huiswerk maken, gewoon lekker in de woonkamer. En als je dan toch bedenkt dat je wilt gaan douchen, doe dat dan een half uurtje later en draai de radiator open (na het douchen ook weer dichtdoen). Zo simpel is het om te besparen!

Gezelligheid bespaart energie

Het is een houding en een levensstijl. We begrijpen dat het niet makkelijk is om ons eigen gemaksgedrag af te leren. Er zijn gelukkig ook andere zaken die je kunnen helpen.

Kijk ook eens naar ons andere artikel over energiebesparing. Vol met tips die je geen geld kosten maar wel geld opleveren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp