Iedereen blij met een elektrische auto

Het zal je maar gebeuren. Je hebt net een elektrische auto gekocht, een wonder van techniek! Vol trots scheur je rond in je sexy, 100% milieuvriendelijke bolide. En dan gaat de maximum snelheid omlaag.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Elektrisch rijden

Het zal je maar gebeuren. Je hebt net een elektrische auto gekocht, een wonder van techniek! Vol trots scheur je rond in je sexy, 100% milieuvriendelijke bolide. Nooit eerder had je een auto die zo snel optrok en zo soepel de bochten neemt. Het lijkt wel of je over de wegen zweeft…

Maar ineens slaat het noodlot toe: de regering besluit om de maximale snelheid aan te passen. Je mag overdag nog maar 100 kilometer per uur rijden omdat andere weggebruikers teveel stikstof uitstoten. En dat allemaal terwijl jij al net zo lekker klimaatneutraal bezig bent!  

Hoezo stikstofcrisis?

Langzaam aan verovert de elektrische auto de Nederlandse wegen. Dit jaar zijn er ongeveer 30.000 verkocht. Helaas is dat nog niet voldoende voor een schoon en groen Nederland. Er rijden nog teveel SUV’s, vrachtwagens en andere benzine-slurpers rond.

Ook de industrie, landbouw, scheepvaart, luchtvaart en bouwsector leveren een flinke bijdrage aan de milieuvervuiling. Er moet iets gebeuren om de uitstoot van stikstof binnen de perken te houden.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Het verlagen van de maximum snelheid is een bittere pil voor automobilisten en al helemaal voor schone, elektrische rijders. Toch zitten er ook voordelen aan. Allereerst biedt het kansen aan mensen die het graag wat rustiger aan willen doen. Niemand zal het ze kwalijk nemen als ze ergens te laat verschijnen. Verder hoeven we straks minder snel op te trekken of af te remmen. Dat maakt het een stuk veiliger op de weg. Er zijn zelfs deskundigen die beweren dat de afnemende snelheidsverschillen voor minder files zorgen. Klinkt logisch, maar of het ook zo uitpakt?

Een kwestie van geduld

Ondertussen hebben we onze hoop gevestigd op de elektrische auto. Als er maar voldoende mensen elektrisch gaan rijden, dan worden de wegen vanzelf schoner en kan de snelheidslimiet weer omhoog.

Tot een paar jaar geleden leek het onmogelijk om een enigszins compacte, veilige accu met voldoende capaciteit voor de auto-industrie te ontwikkelen. Nu Tesla heeft bewezen dat het wel kan, is de beer los. Steeds meer grote merken als Volkswagen, Kia, Hyundai en Volvo brengen een betaalbare elektrische auto op de markt.

Goed nieuws voor snelheidsduivels én voor milieuliefhebbers want daarmee vangen we meerdere vliegen in één klap. Schone autowegen, comfortabel rijden, nooit meer benzine tanken en weer lekker ouderwets over de wegen vroemen. Alles voor de vooruitgang!