Van drive-through naar walk-through

Jörgen Raymann en Jaap Bakker schrijven elkaar brieven. Hoe gaan we om met onze gezondheid? Gezond leven ontlast de maatschappij.
Jörgen en Jaap

Almere, 15 augustus 2021

Beste Jaap,

Je hebt volkomen gelijk, als je nou padelt of peddelt, het gaat om goed voor je zelf zorgen. Het belang van de duurzaamheid van de mens wordt vaak onderschat. Wij praten over de volksgezondheid, wat impliceert dat het een gemeenschappelijk belang is om met het hele volk zo gezond mogelijk te zijn. Een gemeenschappelijk belang geeft een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We zouden elkaar dus moeten helpen en inspireren om zo gezond mogelijk te leven, ook met eventuele aangeboren uitdagingen.

Als je mensen wilt helpen en inspireren, moet je ze ook aanspreken op de verantwoordelijkheid die ze hebben ten aanzien van hun eigen gezondheid. En daar stokt het ook meteen. Want als er een ding is wat wij Nederlanders niet pikken, is het de schending van ons individualisme. De weerstand tegen het preventie akkoord was hier een mooi voorbeeld van. Hoe ver mag je als overheid gaan om roken, alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan? Roken wordt dusdanig ontmoedigd, terecht overigens, dat het kopen van een pakje sigaretten lijkt op het aanschaffen van contrabande. Er zijn tal van mogelijkheden om je te helpen met stoppen, maar de vrije keus om het toch te doen wordt intussen nog steeds gefaciliteerd, want een totaal verbod op de verkoop zal door de consument niet getolereerd worden. Ook niet door de tabakslobby en de staatskas overigens.

Om alcohol en “ongezonde” voeding kunnen wij niet heen, als we boodschappen halen. Voor junkfood hoef je zelfs je auto niet voor uit. Het zou al helpen als we van elke drive thru een walk thru zouden maken, waar je minimaal de afstand moet afleggen waarmee je het aantal calorieën van een hamburger verbrand. Ik hoef je niet te voorspellen dat het Museumplein te klein is voor de “mijn auto-mijn burger” demonstratie die daarop zal volgen.

Ik geloof heel erg in de eigen verantwoordelijkheid van de mens. En zij die niet willen of kunnen stoppen met een slechte (ongezonde) gewoonte zullen altijd het recht op zorg moeten behouden. Want zo hebben wij dat geregeld. Ik geloof dat het beter werkt als goed gedrag beloond wordt. Dat mensen geïnspireerd raken om de juiste keuzes te maken als het om gezondheid en preventie gaat.

Ik ben geen idealist die denkt dat we iedereen meekrijgen, maar hoe groter de groep is die wel mee doet, hoe gezonder het geheel is. Dus gezond leven doe je niet alleen voor jezelf, maar voor de hele community. Een gezond lichaam geeft minder chagrijn en ik vind het vooral respect tonen aan hen die geen keus hebben als het op hun gezondheid aankomt. Het gaat om een collectieve gedragsverandering en dat is niet gemakkelijk want we zijn gedragsdieren, maar het kan als we allemaal ietsje meer ons best doen.

Ik kom graag een keertje padelen, als ik maar niet verplicht in een bikini broekje moet spelen, anders betaal ik net als de Noorse Beachvolleybalsters de boete wel. Hoe beleef jij de Olympische Spelen?

Groeten, Jörgen

Lees ook de brief van Jaap hiervoor “Peddelen of padelen

Het antwoord op deze brief vind je binnenkort.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp