De brieven van Eus & Jaap (14)

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Onheilsprofeten maken de dienst uit.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Goed nieuws is geen nieuws, en de gevolgen voor de mens.

Deventer, 28 januari 2020

Beste Jaap,

mijn rol als columnist is gelukkig anders dan die van de reguliere verslaggevers. Ik mag spelen met stijl, hyperbolen gebruiken en zelfs grapjes in mijn teksten schrijven, zolang mijn lezers maar op één of andere manier worden geraakt – dat is het enige doel dat ik met mijn teksten heb.

Dat slecht nieuws beter verkoopt, is algemeen bekend.

Er is een anekdote van een lokale Russische krant, waarvan de redactie zich stierlijk verveelde, omdat er al maandenlang niets gebeurde in hun gemeente.

In die periode besloot een journalist tijdens een redactievergadering te opperen om een oude kerk in de brand te steken, dan zouden hij en zijn kornuiten er uitgebreid kond van doen.

Zo gezegd, zo gedaan. Plotseling steeg de losse verkoop van het dagblad en kregen de journalisten applaus voor hun daadkracht, totdat de politie, een paar weken later, de werkelijkheid achterhaalde.

In zekere zin doen we dit in de krant nog steeds: wij bepalen zelf waar de accenten op worden gelegd, in de hoop dat de mensen het op sociale media oppikken, daarna verschijnt het vanzelf op de televisie en op de radio.

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen: slecht nieuws heeft geen monopolie op clicks.

Als ik een ontroerend stukje over mijn dochter schrijf, bijvoorbeeld over die ene keer dat we samen naar de logopedist gingen, dan komen er tientallen brieven en mails binnen van lieve lezers die complimenten of tips geven.

En ook de stukken over mijn moeder, die altijd onbeholpen door het leven gaat, in alles wat ze doet, oogsten vaak – tot mijn grote verbazing – veel lof. Zo zie je maar: de mensheid is niet verloren.

In jouw branche is het eigenlijk niet anders.

Er zijn veel energiebedrijven die doorhebben dat ze mee moeten doen met de transitie. Terwijl onheilsprofeten, vooral op rechts, de klimaatproblematiek relativeren, worden de pioniers met andere ideeën steeds belangrijker en groter.

Het is ook een mal verzinsel van de media en de politiek dat ‘klimaat’ onder te verdelen is in rechts en links. Volstrekte lariekoek. Ik denk dat een energieleverancier die alles bij het oude wil houden uiteindelijk ingehaald zal worden door de realiteit.

Groeten uit Deventer,

Eus

Volgende briefVorige brief