De brieven van Eus & Jaap (13)

Ik las afgelopen week een artikel in de krant met de titel “Goed nieuws is geen nieuws”. Over de nieuwsgierigheid van de mens.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Eus & Jaap

In de serie correspondentie tussen Ozcan Akyol en Jaap Bakker is er weer een nieuwe brief verstuurd. Goed nieuws is geen nieuws, en de gevolgen voor de mens.

Almere, 12 januari 2020

Hoi Eus,

Ik las afgelopen week een artikel in de krant met de titel “Goed nieuws is geen nieuws”. Ik dacht eigenlijk dat het andersom was maar dit schrijfsel ging uiteraard over de rol van de nieuwsmedia die de zelfbedachte functie hebben om ons van zoveel mogelijk misstanden en ellende te voorzien.

In diezelfde periode las ik het boek van Mark Manson met de illustere titel “The subtle art of not giving a fuck”. Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar en van harte aan te bevelen voor wie op begrijpelijke wijze inzicht wil krijgen het hoe en waarom van geluk en ongeluk.

Opvallend daarin was dat hij stelt dat we overspoeld worden door informatie en daar eigenlijk alleen de excessen van gebruiken om onszelf te beoordelen. Dus als we alleen excessief slechte voorbeelden nemen dan zijn we zelf buitengewoon goed en andersom.

Het gevolg is dat wanneer je maar “gemiddeld” bent, je per definitie al gefaald hebt. Je kunt ook als doorsnee mens zonder prestaties jezelf als “extreem goed” beoordelen als je het juiste nieuws maar filtert.

Tegelijkertijd val je dus met informatie alleen op in de massa als je slecht nieuws brengt. Of als je op social media alleen presenteert dat je extreem knap bent, heel rijk of heel succesvol bent. Dat legt nogal wat druk op met name jongelingen die hun identiteit afmeten aan hun immer groeiende omgeving.

Is het dan alleen van deze tijd? Ik herinner mij een Turkse film van een bekende komiek uit de jaren 80. De hoofdpersoon speelt een gastarbeider die naar Duitsland gaat om daar fortuin te zoeken. Hij stuurt een foto van hemzelf naast een Mercedes om te laten weten dat het goed met hem gaat. De familie denkt dat hij dus succesvol is. De verrassing is des te groter als hij op familiebezoek op een ezel het dorp in rijdt.

Op welke columns krijg jij het meeste reacties? Degenen waarin je heel kritisch misstanden aan de kaak stelt of juist die waar je een vrolijke noot speelt? Heb jij het gevoel dat je in de slecht-nieuws-carrousel mee moet draaien?

Groeten, Jaap

Volgende briefVorige brief