Blijf kritisch

Jörgen Raymann en Jaap Bakker hebben de smaak te pakken van corresponderen en behandelen kritisch denken. Blijf jij ook kritisch?
Jörgen en Jaap

Almere, 15 mei 2021

Beste Jaap,

Ik ben nogal visueel ingesteld, dus bedankt voor dit onuitwisbare beeld van een AliExpress drone die als zetpil fungeert. Ben ook fan van Jim Jeffries overigens, heb een keer al zijn YouTube filmpjes gebinget, en kijk ze nog regelmatig. Hij heeft het vermogen om stupiditeit op een empathische manier hilarisch te maken. Zijn ride along met de Amsterdamse politie is zeker een aanrader.

Fake news kan mij ook erg amuseren, maar ik kan mij er ook behoorlijk zorgen over maken. Omdat je steeds vaker ziet dat mensen oprecht geloven in die onzin. De algoritmes op social media zijn dusdanig ingericht dat je gevoed blijft worden met onzin. De zogenaamde rabbit hole waarin men terecht komt, geeft steeds meer de bevestiging van de complotten en of andere misinformatie. Het mooiste voorbeeld is de zogenaamde pizza-zaak waar pedofielen uit Washington kinderen konden bestellen. Een man was zo diep in de rabbit hole dat hij eind 2016 na een autorit van vier en een half uur, pizzeria Comet Ping Pong in Washington gewapend binnen viel en een paar schoten loste op een verdachte deur waarachter volgens hem de kinderhandel plaatsvond. Onverrichter zake liep hij 20 minuten later de zaak uit, een gevangenisstraf van 4 jaar tegemoet.

Toch zijn er nog genoeg mensen die in de zogenaamde deep state geloven en zelfs hier in Nederland de Tweede Kamer en andere politici voor pedo’s en moordenaars uitmaken. Sommigen gaan zover om te dreigen met fysiek geweld waarbij de gezinnen van politici zelfs niet gespaard blijven. Dan ga je volgens mij een grens over. Als je fysiek geweld en intimidatie nodig hebt om je gelijk te halen, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen gelijk.

Ik ben bang dat mensen door alles wat ze op het net lezen niet meer kritisch nadenken en zelf proberen te redeneren wat wel of niet waar is. Gewoon onderzoek vergelijken is natuurlijk niet fijn als daarmee jouw ongelijk wordt bewezen. Wij gebruiken steeds meer de ‘kennis’ van anderen om onze mening te vormen. Het is blijkbaar ook makkelijker om anderen de schuld te geven van alles wat fout gaat in jouw leven, zodat je de verantwoordelijkheid ook kan afschuiven op een ander.

Wij Nederlanders zijn altijd nieuwsgierig en innoverend geweest, het is ons daarom ook altijd gelukt om als klein landje overeind te blijven tussen alle grote mogendheden om ons heen. Ik hoop dan ook dat nieuwsgierigheid en kritisch denken weer de overhand krijgen over lukraak napraten.

Ik geloof ook dat wij mensen meer moeten inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Wat inspireert jou eigenlijk, waarvoor sta jij elke ochtend op?

Warme groet,

Jörgen

Lees ook de brief van Jaap hiervoor “Klimaat vs Complot

Het antwoord op deze brief vind je hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp