Bewust en duurzaam eten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Je hebt voor Welkom Energie gekozen. Hiermee kies je ook voor 100% duurzaam. Dat is natuurlijk erg goed voor het milieu. Wist je dat je ook duurzaam kan eten? Dat is goed voor het milieu en ook nog eens voor je gezondheid! Wie wil dat nou niet?

Duurzaam is hip! Thema eten.

De tijd dat alleen de geitenwollensokken types milieubewust bezig waren is voorbij. Duurzaam is hip, sociaal en van ons allemaal. Duurzaam leven kan behalve dat het goed is voor het milieu zelfs geld opleveren en is ook nog goed voor de gezondheid van mens en dier! Wie wil dat nou niet? Het thema van deze “Duurzaam is hip ”staat in het teken van duurzaam en bewust eten.

Wat is duurzaam eten?

Duurzaam voedsel is voedsel waarbij bij de productie rekening is gehouden met de mens, het milieu en het dierenwelzijn. Duurzame voeding zoekt
naar een evenwicht tussen ecologische, sociale
en economische belangen. Waarbij we ook rekening houden met de
toekomst. Hoe zorgen we in 2050 dat we een wereldbevolking van 9 miljard mensen voeden?

Ecologische belangen?

Met Ecologische belangen bedoelen we de ruimte die voedselproductie inneemt. Elk mens heeft ruimte nodig. De aarde is beperkt en het vruchtbare aardoppervlak is nu al te klein, tenminste als iedereen op aarde zou leven zoals wij in het “westen. Als je het vruchtbare aardoppervlak deelt door de wereldbevolking zou iedereen recht hebben op 1,8 ha vruchtbare aardoppervlakte. In het westen gebruiken we tussen de 8 en 9 ha. Als iedereen zo leeft op aarde dan hebben we nog vier “aardes” nodig om iedereen te voorzien.

Sociale belangen?

Sociale belangen hebben te maken met de omstandigheden waaronder het voedsel geproduceerd wordt. Bij de productie van duurzaam voedsel is het noodzakelijk dat de omstandigheden gezond en menswaardig zijn. Wereldwijd werken helaas nog steeds mensen in de voedselproductie onder slechte omstandigheden .

Economische belangen?

Economische belangen hebben te maken met geld en handel of anders gezegd; Alles waar het in een land om draait. Voor duurzame voeding is het van belang dat er eerlijke handel gedreven wordt en dat er redelijke prijzen betaald worden.

Waarom is duurzame voedselproductie zo belangrijk?

De duurzame productie van voedsel is belangrijk omdat we hiermee stimuleren dat er onder goede omstandigheden, tegen eerlijke prijzen en met zo min mogelijk milieubelasting voedsel geproduceerd wordt. Het is ook een investering in de toekomst. Denk maar eens aan 2050 dan wonen we met 9 miljard mensen op onze aarde! Die kunnen alleen maar gevoed worden als we de aarde niet verder uitputten en stukmaken.

Gezondheid

Er is de afgelopen jaren een forse toename van aandoeningen zoal obesitas, zwaarlijvigheid, hart en vaatziekten, kanker en beroertes geconstateerd. ze zijn een onder andere een gevolg van onze eet- en leefgewoontes.

 • Wist je dat in Europa ongeveer 1 de 10 mensen een te hoge bloeddruk heeft? En dat 1 op de 3 overlijdensgevallen veroorzaakt worden door hart-en vaatziekten?
 • Dat ongeveer 1 op de 3 mensen in Europa overgewicht heeft?
 • Dat al ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.000 bij.

Gelukkig is er ook positief nieuws! Duurzaam eten is gezond. Het vermindert de kans op het krijgen van welvaartsziekten en je voelt je fit en vitaal.

Wat kan jij doen om te verduurzamen?

Voorkom voedselverspilling

Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Verspil zo min mogelijk voedsel.

Tips

 • Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Vaak is het voedsel nog prima te eten. Dat scheelt toch in het verspillen van voedsel. Dit geldt niet voor vlees en zuivel hier kun je ziek van worden.
 • Bewaar niet alles in de koelkast, producten als tomaat, komkommer en paprika hoeven niet in de koelkast. Dan drogen ze sneller uit. Bewaar ze liever op een groenteschaal.
 • Leg je brood in de vriezer en ontdooi per dag een hoeveelheid broodsneetjes.
 • Koken met kliekjes, stel een weekmenu op.
 • Check de voorraad thuis voordat je boodschappen doet.
 • Gebruik maatbekers om de juiste hoeveelheden per persoon te gebruiken.

Groente en fruit

Aardbeien in december of blauwe bessen in januari eten? Deze fruitsoorten zijn geïmporteerd met een vliegtuig of in de kas geteeld. Hiervoor is veel water en fossiele energie voor gebruikt. Koop groente en fruit in het seizoen. Dit draagt bij aan een beter milieu.

Tips

 • Kies voor een keurmerk. Sommige keurmerken zoals On the way to Planet Proof en het Eko-keurmerk stellen extra duurzaamheidseisen. Lees hierover meer op Keurmerkenwijzer.nl.
 • Gebruik een groente- en fruitkalender om milieuvriendelijke groente en fruit uit te zoeken.
 • Koop producten met een milieu score A.

Minder vlees eten

De productie van vlees is veel slechter voor het milieu dan het telen van plantaardige voeding. Het produceren van vlees kost veel energie. Voor de productie van vlees is ook plantaardig materiaal nodig. Voor de productie van 1 kg vlees is 5 kg plantaardig materiaal nodig.  Het vee zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen en verzuring van de grond en de lucht.

Tips

Koop minder vlees.

 • Maak de hoeveelheid vlees kleiner en vul dit op met groente. Spekjes geven veel smaak. Chorizo en andere “harde’ worst geven ook veel smaak. Je merkt het niet zo snel als je hier minder van gebruikt in je gerecht.

Kies producten die lijken op vlees.

 • Tegenwoordig is er in elke supermarkt een vak met vleesvervangers. De vleesvervangers zijn hetzelfde te bereiden als vlees en makkelijk te verkrijgen.

Gebruik zo min mogelijk rood- en bewerkt vlees

 • Rood vlees is heel belastend voor het milieu. Rood vlees komt van het rund, varken, geit of schaap. Eet hier zo min mogelijk van. Gebruik eens vis met een MSC- of ASC-keurmerk

Als je wel vlees eet

 • Het minst milieuschadelijke vlees is kip. De productie van kip kost veel minder energie dan de productie van grootvee zoals koeien, schapen, varkens en geiten. Een kip eet en drinkt minder dan grootvee. Ze produceren geen gassen en er is minder energie nodig om kip te produceren.

Drinken

Het meest duurzaam is een glas kraanwater. Voor een bak duurzame koffie koop je koffie met een keurmerk en drink je de koffie het liefst zonder melk. Frisdrank en sap koop je in een pak.  Zuivel is net als vlees erg belastend voor het milieu.

Tips

 • Geef water eens een smaakje met wat verse munt
 • Maak je eigen limonade van bijvoorbeeld citroen.
 • Let op de verpakking en koop het liefst kartonnen pakken.

Resumé, hoe maak je het verschil?

 • Je kunt flink wat energie besparen door minder vlees en zuivel te eten.
 • Producten te kopen die niet met een vliegtuig zijn vervoerd.
 • Groente en fruit uit het seizoen eten.
 • Kopen wat je nodig hebt en niet meer dan dat.
 • Eten en drinken op de juiste manier bewaren zodat je het niet vroegtijdig hoeft weg te gooien.
 •  Eten met een keurmerk kopen.